Cumartesi, Mayıs 4, 2024
Ana SayfaGündemHaberAyaş’ta Selami Başer Konağı açılışı yapıldı

Ayaş’ta Selami Başer Konağı açılışı yapıldı

Spread the love

Ankara Kulübü Derneği Ayaş Şubesi “Selami Başer Konağı”nın açılışında konuşan Ankara Kulübü Derneği Genel Başkanı Dr. Metin Özaslan, “Seymen ve Bacıerenlere ev sahipliği yapacak merhum Selami Başer başkanımızın adının yaşatılacağı konağımız, Ayaş Kent Müzesi ve Ayaş Kütüphanesi işlevleri yanında; sazıyla, sözel kültürüyle, oyunlarıyla, toplantılarıyla Ayaş geleneklerinin yaşatıldığı, Ayaş mutfağının tanıtıldığı ve Ayaş üzerine bilimsel toplantıların yapıldığı Ayaş Akademisi işlevi görecektir.” dedi.

Ankara Kulübü Derneği Ayaş Şubesi “Selami Başer Konağı”nın açılış töreni, yoğun katılımla gerçekleşti.

Ankara Kulübü Derneği Genel Başkanı Dr. Metin Özaslan’ın ev sahipliğinde düzenlenen ve Ankara Kulübü kurulları ve şubeleri dahil üyelerinin, Seymenlerinin ve Bacıerenlerinin, Başer ailesi fertlerinin ve Ayaşlıların yoğun katılım gösterdiği Ankara Kulübü Derneği Ayaş Şubesi “Selami Başer Konağı” açılış töreninde ayrıca; Ayaş Kaymakamı Muharrem Eligül, Gölbaşı Belediye Başkanı Yakup Odabaşı, eski Ankara Milletvekili Şevket Bülent Yahnici, Ayaş Belediye Başkan Yardımcısı Hacı Muhsin Özdemir, eski Ayaş Belediye Başkanı Ali Başkaraağaç, Prof. Dr. Feriha Akpınarlı ve Ankara Kulübü Derneği Şubeler Türk Müziği Korosu Şefi Tahir Aydoğdu’nun da aralarında bulunduğu birçok kurum ve kuruluştan isim de yer aldı.

Ankara Kulübü Derneği Ayaş Şube Başkanı Behiye Güngör, açılış konuşmasında; “Selami Başer başkanımızın emeği ile alınan ve hazırlanan konağın açılması bize kısmet oldu. Gönül isterdi ki başkanımız da aramızda olsun. Konağımız ilçemizin tanıtımında, sosyal, kültürel ve ekonomik olarak gelişiminde önemli katkı sağlayacaktır. Genel Başkanımız Sayın Metin Özaslan ve yöneticilerimize konağımızın ismi ve açılışa verdikleri destekten dolayı şükranlarımı sunuyorum. Ayrıca, kısa sürede konağımızın açılış hazırlıklarının tamamlanmasını sağlayan, Ayaş Şubesi Yönetim Kurulu üyelerimize de teşekkür ediyorum. Selami başkanımızı şükranla ve rahmetle anarken, onun bıraktığı mirası ve hatıraları yaşatma sözü veriyoruz.” dedi.

VEFA GÖSTERGESİ

Ankara Kulübü Derneği Genel Başkanı Dr. Metin Özaslan, “Ayaş, Ankara’mızın en önemli ilçelerinden biridir. Rafine bir kültürü, gelenekleri olan bir ilçemizdir Ayaş. Bugün açılışını yaptığımız konağımız bir Ayaş kent müzesi işlevi görecek. Ankara Kulübü olarak başta birinci misyonumuz; Ankara gelenekleridir ve Anadolu’nun en köklü geleneği olan Seymenlik geleneğini yaşatmaktır. Bir de Anadolu bacılarının devamı niteliği taşıyan Bacıeren geleneğini yaşatmaktır. Bunun yanında ferfene, saya gezmesi, edebiyat, müzik ve yemek kültürü gibi çalışmalar yapmak önceliğimizdir. Seymenlerimize ve Bacıerenlerimize ev sahipliği yapacak konağımız Ayaş’ı en iyi şekilde temsil edecektir. Konağımız, Ayaş Kent Müzesi ve Ayaş Kütüphanesi işlevleri yanında; sazıyla, sözel kültürüyle, oyunlarıyla, toplantılarıyla Ayaş geleneklerinin yaşatıldığı, Ayaş mutfağının tanıtıldığı ve Ayaş üzerine bilimsel toplantıların yapıldığı Ayaş Akademisi işlevi görecektir. Üstlendiği vasıflarıyla diğer ilçelere de örnek teşkil edeceğine inanıyorum. Merhum Selami başkanımızın, buranın alınmasında, ayağa kalkmasında çok büyük emeği oldu. Açılışını göremedi. Ankara Kulübümüzün çok değerli Seymeni, Ayaş Şube başkanımız, Ankara Kulübü Derneği Türk Müziği Koromuzun kurucusu merhum Selami Başer’e Allahtan rahmet diliyorum. Vefamızın bir göstergesi olarak konağımıza onun adını vermekten büyük onur duyuyoruz. İlelebet adı burada yaşayacak. Konağımızın Ayaş’ımıza, Başkent Ankara’mıza, Ayaşlılara ve Ankaralılara, Ankara Kulübü camiamıza hayırlı uğurlu olmasını diliyorum. Katılım gösteren tüm dostlara teşekkür ediyorum.” ifadelerini kullandı.

Babasının adının konağa verilmesinden dolayı duyduğu mutluluğu dile getiren Serkan Başer, “En verimli çağında kaybettiğimiz babam Selami Başer, Ayaş sevdalısıydı, Ankara Kulübü’ne bir Seymen olarak gönülden bağlıydı. Halk müziği, sanat müziği onun tutkusuydu. Ayaş Domatesi tohumu ve yetiştiriciliğine çok emek verdi. Selami Başer adının konağı verilmesinden dolayı çok teşekkür ediyorum.” diye konuştu. 

Selami Başer’in kardeşi Serdar Başer de konuşmasında ağabeyi Selami Başer’in adının yaşatılacağı konağın açılışında yer almaktan büyük gurur duyduğunu belirterek, şunları söyledi: “Başer ailesi olarak Selami Başer ismini konakta görmekten büyük memnuniyet duymaktayız. Konağın Ayaş’a çok önemli faydalar sağlayacağına inanmış ağabeyimin bu isteğinin yerine getirilmesi, emeğinin karşılık bulması bizi ziyadesiyle memnun etti. Başta Ankara Kulübü Başkanı Dr. Metin Özaslan ve yönetimi olmak üzere, Ayaş şubemize ve emeği geçen, katılım sağlayan tüm dostlara, Başer ailesi adına sonsuz teşekkür ediyorum.”

Ayaş Belediye Başkan Yardımcısı Hacı Muhsin Özdemir, emeği geçen herkese teşekkür ederek, hayırlı uğurlu olmasını diledi.

Ayaş Kaymakamı Muharrem Eligül de konuşmasında, konağın, Ayaş’ın zengin folklörü, mahalli el sanatları gibi sahip olduğu kültürel mirasın korunması ve yaşatılması adına önemli katkılar sağlayacağına inandığını belirterek, hayırlı uğurlu olmasını diledi, merhum Selami Başer’i minnetle andığını söyledi.

KONAKTA TARİHİ GEZİNTİ

Açılışın ardından, Ankara Kulübü Derneği Ayaş Şube Başkanı Behiye Güngör, davetlileri tarihin izlerini taşıyan ve son haliyle kültür merkezi ve müze yapısına dönüşen konağı gezdirerek, bölümleri ve özelliklerini anlattı, birçoğunda yaşanmışlığın izlerini barındıran el emeği göz nuru geleneksel kıyafetlerden, geçmiş dönemlere ait mutfak eşyalarına kadar sergilenen eserler hakkında bilgilendirmede bulundu.

DUALAR OKUNDU-İLAHİLER SÖYLENDİ

Açılışın ardından, Selami Başer’in ruhuna ithafen Mevlid-i Şerif okundu, dualar edildi. Devamında ise kurucusu olduğu Ankara Kulübü Derneği Şubeler Türk Müziği Korosu tarafından, Tahir Aydoğdu şefliğinde birbirinden güzel ilahiler seslendirildi. 

Hbr-Aysun Yılmaz Benli

İLGİLİ YAZILAR
- Advertisment -

SON DAKİKA

SON YORUMLAR