Perşembe, Nisan 25, 2024
Ana SayfaGündemÖZEL OKULLARIN SORUNLARI, ATO'DA MERCEK ALTINA ALINDI

ÖZEL OKULLARIN SORUNLARI, ATO’DA MERCEK ALTINA ALINDI

Spread the love

Ankara Ticaret Odası (ATO) Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Baran, özel okulların binlerce çocuğa eğitim vererek devletin bu alandaki yükünü paylaştığını ve ciddi ölçüde istihdam oluşturduğunu belirterek, “Özel okullarımız son dönemde enflasyondaki yükseliş ve maliyet artışları nedeniyle sürdürülebilirlik kaygısı yaşıyor. Bu süreçte pandemide geçici olarak indirilen KDV oranı aynı şekilde yüzde 1’e indirilerek kalıcı hale getirilebilir” dedi.

ATO’nun 61 No’lu Özel Eğitim-Öğretim Hizmetleri Meslek Komitesi organizasyonuyla Türkiye Özel Okullar Derneği (TÖZOK), Tüm Özel Öğretim Kurumları Derneği (TÖDER), Özel Öğretim Derneği (ÖZDER), Özel Eğitim-Öğretim Derneği (ÖZDEBİR), Özel Öğretim Kurumları Birliği Derneği (ÖZKURBİR), ve Ankara Eğitim Platformu ATO Duatepe Hizmet Binası’nda bir araya gelerek özel okulların sektörel problemlerini mercek altına aldı.

-“SÖZÜMÜZÜ YÜKSELTTİK SIRA SESİMİZİ YÜKSELTMEKTE”-

Toplantının açılışında konuşan, ATO Yönetim Kurulu Üyesi ve 61 No’lu Özel Eğitim-Öğretim Hizmetleri Meslek Komitesi Üyesi aynı zamanda ÖZDER Genel Başkanı Ahmet Akça,  özel eğitim kurumları sektörünün sorunlarını ve çözüm önerilerini ortaya koymak amacıyla bir araya geldiklerini söyledi. Özel okul ücretlerine yüzde 65 zam oranı gündeme geldiğinde, sektörün mağduriyet yarattığına dair bir algının oluştuğuna dikkat çeken Akça, “Bu algı özel okullar olarak bizim kendimizi anlatamamamızdan kaynaklanıyor. Bugüne kadar hep sözümüzü yükselttik artık sesimizi de yükseltmemiz gerekiyor. Sorunları bu masalara taşıyarak hep birlikte çözüm arayacağız” dedi.

“KDV ORANI YÜZDE 1’E İNDİRİLEBİLİR”

ATO Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Baran da konuşmasında özel eğitim kurumlarının devletin yükünü alan kurumlar olmalarının yanı sıra ekonominin de bir parçası olduğunu hatırlattı. Özel okulların binlerce çocuğa eğitim vererek devletin bu alandaki yükünü paylaştığını ve ciddi ölçüde istihdam oluşturduğunu belirten Baran, “Özel okullarımız son dönemde enflasyondaki yükseliş ve maliyet artışları nedeniyle sürdürülebilirlik kaygısı yaşıyor. Bu süreçte pandemide geçici olarak indirilen KDV oranı aynı şekilde yüzde 1’e indirilerek kalıcı hale getirilebilir” dedi.

“RUHSAT HARÇLARI KONUSUNU HAZİNE VE MALİYE BAKANIMIZA ARZ ETTİK”

Özel okullardan her yıl yeniden ruhsat harcı alındığına dair sektörün bilgi aktardığını anlatan Baran, “Bu konuyu Hazine ve Maliye Bakanımız Sayın Nureddin Nebati’ye arz ettik. Bir işletmenin açılışında ruhsat harcı alınması makul ancak her yıl bu harcın tekraren alınmasını anlamak mümkün değil. Sayın Bakanımız konuya ilgi gösterdi ve bir çalışma yapılacağı bilgisini verdi” diye konuşu.

Katılımcıları dinleyerek,  sektöre dair soruları ve çözüm önerilerini not alan Baran, Hükümet yetkililerinin ekonomideki çarkların işlemesi için reel sektörün çözüm önerilerine kulak verdiğini söyledi. Baran, “Sektörel sorunların takipçisi olacağız” dedi.

Toplantıda dile getirilen konulardan bazıları şunlar:

-2023-2024 eğitim-öğretim yılında uygulanacak yüzde 65 zam oranının maliyetleri karşılamakta yetersiz olması

-Asgari ücret desteğinin yükseltilmesi

-Ruhsat harçlarının tek seferde alınması

-Özel okullara elektrik, su ve doğalgazda indirimli tarife uygulanması

-İklim krizi dikkate alınarak okullara yenilenebilir enerji yatırımları konusunda finansman desteği sağlanması

-Özel okulların tabi olduğu “Özel Öğretim Kurumları Kanunu” ile “İş Kanunu”nun uyuşmazlıklarının ortadan kaldırması

Toplantıya, 61 No’lu Özel Eğitim – Öğretim Hizmetleri Meslek Komitesi Başkanı Abdülkadir Cesur, Komite Üyeleri Cengiz Duygulu, Sabahattin Yıldız ve İbrahim Gündüz, ÖZDER Yönetim Kurulu Üyeleri Hamdi Göktaş, Mehmet Postallı, Nihal Karaoğlu, Büşra Yıldırım ve Fatih Erdoğan, TÖDER Yönetim Kurulu Üyeleri  Metin Özer ve Mirkan Aydın, TÖZOK Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Yüksel, ÖZDEBİR Denetim Kurulu Üyesi Cemil Akça, ÖZDER Ankara İl Başkanı Ayhan Çetinkaya ile sektör temsilcileri de katıldı.

Hbr-Ali Köksal

İLGİLİ YAZILAR
- Advertisment -

SON DAKİKA

SON YORUMLAR