Cuma, Nisan 26, 2024
Ana SayfaGündem KÖSEOĞLU  POLATLI’NIN   ÜRÜN HARİTASINI AÇIKLADI

 KÖSEOĞLU  POLATLI’NIN   ÜRÜN HARİTASINI AÇIKLADI

Spread the love

 POLATLI EN ÇOK HANGİ ÜRÜNÜ EKTİ  REKOLTE NE KADAR?

 SPOT : Köseoğlu “böylesine zorlu bir ikim ve toprak yapısına sahip olan Polatlımızda çiftçilerimiz en iyi bir şekilde üretim yapıyorlar.”

 Polatlı tarımın geride bıraktığı 2022 yılı    istatistiğini  rakamlarla açıklayarak Polatlı çiftçisinin ülke ekonomisi noktasında tarıma verdiği desteği  anlatan Polatlı Ziraat Odası Başkanı Zekai Köseoğlu , ilçede  üretimlerine başlanan yeni tarım bitkileri çeşitliliğine  vurgu yaptı. Köseoğlu ,  İlçede kanola, pelemir  ve  kırsal mahallelerde 30 dönümlük kayısı başta olmak üzere  meyve yetiştiriciliğin geliştirilmesinin  amaçlandığına  dikkat çekti.  Polatlının  kurak bir yıla giriş yaptığını belirten Köseoğlu “2023 yılı tarımsal dönemi 2022 eylül ekim kasım aralık ayında  başlar bu aylarda toplamda 70 mm yağış aldık gecen yıla oranla % 50 yağmurumuz az oldu kurak bir yıl geçiriyoruz. İinşallah bundan sonra yağmur alırız da açığı kapatırız aksi takdirde yer altı sularımız ve barajımızda dolmaz çok sıkıntı çekeriz”açıklamasında bulunarak “    bereketli ve afetsiz bir yıl olmasını diliyorum”temennisinde bulundu.

 Polatlı  Ziraat Odası Başkanı Zekai Köseoğlu Polatlının 2022 tarım  rekolte  ve düşüş oranlarını açıkladı. 2022 yılında hangi üründe ne kadar rekolte alındı? Hangi ürünler ekildi. Polatlı da ekimine başlanan yeni bitki türleri neler oldu? Polatlı Ziraat Odası Başkanı Zekai Köseoğlu, Polatlının 2022 yılı tarım haritasını İstiklal Gazetesine açıkladı.

Köseoğlu “Polatlı’mızın tarımsal arazi varlığı 2.189.515 dekar olup 372.966 dekarı sulu 1.586.214 dekarı kuru arazi 230.355 dekarı nadasa kalmaktadır.      İç Anadolu bölgesinin karakteristik iklimi  karasal iklim yapısına sahiptir. Yazlar sıcak ve kurak, kışlar soğuk, kar ve yağmur yağışlıdır. Yıllık yağış miktarı ortalama 360mm dir. En yüksek sıcaklık ortalaması  29.6 Co (Temmuz ayı )  ve en düşük sıcaklık ortalaması ise -3.6 C0  (Ocak ayı) dır.   Polatlı topraklarının tamamına yakını çok çeşitli kireçtaşlarının üzerinde kurulmuştur.       böylesine zorlu bir ikim ve toprak yapısına sahip olan Polatlımızda çiftçilerimiz en iyi bir şekilde üretim yapıyorlar.

GÖKPINAR BARAJI BİR NEBZE SORUNU ÇÖZSEDE PORSUK ÇAYINDAN SU SALINMAMASI ÇİFTÇİMİZİ ZOR DURUMDA BIRAKTI

            2022 üretim yılının başladığı 2021 eylül-ekim-kasım-aralık ayında 141 kg yağış alarak buğday üretimi için güzel bir yıla başladık .2022 ocak şubat mart ayların dada uzun yıllar ortalaması olan kırkar mm yağış aldık esas buğdaylarımızın suya ihtiyacı olan nisan mayıs aylarında uzun yıllar ortalaması 45 mm olan yağmurun 25’er mm’sini  aldık . Haziran ayında yetmiş(70) kg yağış alsak da verimin ve kalitenin düşmesine neden oldu.Nisan ve mayıs ayının kurak geçmesi Sakarya Nehri’nin ve Porsuk Çayı’nın nisan ayında kesilmesine neden oldu. Haziranda 70 ,Temmuzda 25, Ağustos da 20 mm yağış almamız Gökpınar barajı’ndanda aralıklarla 7 milyon metreküp su salınması sıkıntıyı çözse de Porsuk Çayında sulama yapan çiftçilerimiz porsuk barajından su salınamaması nedeniyle  büyük sıkıntı çekti.

2022 YILINDA  AFET ZARARI  NE KADAR?

 Buğday ve arpada 40.000 dekar civarında bir  alanda dolu ve sel zararı oldu %25 ile %70 oranında zararlar oluştu. Devletimiz çiftçimizin zararı oranında çiftçilerimize destek de bulundu.

PRİM DESTEKLERİ ÇİFTÇİMİZİ RAHATLATTI

 Toprak MAHSÜLLERİ Ofisinin çiftçi lehine uygulamaları ile  devlet tarafından çiftçiye ürün  başına  verdiği desteklerle rahatladığını kaydeden Köseoğlu “      Verim nispeten düşük olsa da ekimdeki girdi maliyetlerini ucuza temin etmesi TMO’nun çiftçimizin lehine uygulamasıyla ton başına kırmızı sert buğdayda 6500 lira artı bin lira pirim desteği arpada tonda 5.500 artı 500 lira pirim desteği açıklaması çiftçimizi kazandırdı.

ÜLKEMİZİN YÜZDE 2  BUĞDAYINI, YÜZDE1,5 ARPA VE  PANCARDA  YÜZDE 10 ORANLA   İHTİYACINI POLATLI ÇİFTÇİSİ ÜRETTİ

 Polatlı çiftçisinin buğday ve arpada  ülkenin ihtiyacını karşılamasında destek verdiğine dikkat çeken Köseoğlu “     Polatlı’mızda 2022 yılında 1.070.000 dekar buğday ekildi ve 341.000 ton buğday üretildi.Ülkemiz buğday üretiminin %2 sini Polatlı çiftçisi üretti,480 bin dekarda arpa ekilişi oldu 130 bin ton arpa üretildi ülkemiz üretiminin %1.5 ‘ini, Polatlı  genelinde 50.000 dekar alanda  yapılan pancar ekiminde 300.000 ton pancar üretildi. Ankara, Ilgın,Kastamonu şeker fabrikalarına gönderildi . Ülkemiz pancar üretiminin  yaklaşık %10 nunu Polatlı çiftçimiz üretti.

KONALA  BİTKİSİNDE  İLÇEDE 30 BİN DEKAR EKİM YAPILDI

2018 yılında ziraat odamızın katkılarıyla suyu az tüketmesi nedeniyle sözleşmeli ekim yapacak firmalar bularak tohum temin ederek 3.000 dekar alanda ekim yaptırdık hem verim hemde fiyat olarak iyi bir sezon geçirdik Polatlımızda pazarlama konusunda piyasası da  oluştu 2022 yılında ekim alanımız 30,000 dekarı buldu.Ülkemiz kanola üretiminin yaklaşık %8’ ini Polatlı çiftçimiz üretmektedir.

 SOĞANDA EKİM ALANI DÜŞTÜ

            2021 yılında soğan üreticimizin zarar etmesi nedeniyle soğan ekim alanımız 80.000 dekardan 55.000 dekara düştü ve 275.000 ton soğan üretimimiz oldu.Ülkemiz üretiminin yaklaşık %15 ini çiftçimiz üretmiş oldu.

            POLATLI DA PELEMİR BİTKİSİ EKİMİNİN ARTMASI BEKLENİYOR

 Polatlımız’da 300,000 dekar alan nadas kalıyor. Bu alanlarında boş kalmaması içinde çalışmalarımız var. Yağlık bitki olan pelemir bitkisini  2021-2022 döneminde  70 dekar alanda  çiftçimize tohumda temin ederek ekimleri yaptırdık. Kuraklıga rağmen 200 kg civarında verim alındı Güzden ekilen bir bitki olması nedeniyle ilçemizde pelemir bitkisinin ekiminin artacağı inancındayım.

            KARAAHMET MAHALLESİNE 30 DÖNÜM KAYISI EKİLDİ

İlçemiz Karaahmet güreş köylerimiz rakım ve toprak yapısı olarak meyve yetiştiriciliğine uygun olduğundan gönüllü ve fidanı seven bir çiftçimize ziraat odamızın makine ve  traktörüyle ve danışmanlık desteği vererek ticari amaçlı 30 dönüm kaysı fidanı ektirdik. İnşallah  olumsuz bir şey olmadan çiftçimiz üretime başlayacak olursa o bölgede meyveciliği  geliştirirsek Polatlımızın ürün desenini geliştiririz.Üretim  fazlası ürünümüz kalmaz çiftçimiz para kazanmaya başlar ve tarımdan, köyden kopuşların önüne geçeriz.

POLATLI TARLALARI ZİHA PROJESİ KAPSAMINDA DRONLARLA İLAÇLANACAK Polatlı ziraat odamız bakliyat paketleme tesisi sebze meyve kurutma tesisinin yanı sıra 2022 yılında ANKARA kalkınma ajansına sunduğu Polatlı arazileri ZİHA ile ilaçlanıyor projesiyle %90 hibeli 1.115.000 TL’lik destek ile dört tane dron aldık.İlaçlama sezonunun başlamasıyla çiftçilerimize hizmet vermeye başlayacağız.Dört  tarım danışmanımız iki  ziraat mühendisimiz toplamda altı tane ziraat mühendisimizle çiftçilerimize hizmet etmeye  POLATLI tarımına destek olmaya çalışıyoruz .

2023 YILINA KURAK GİRDİK

 Polatlı tarımı açısından son derece önemli olan  yağış miktarlarına ilişkin konuşan Köseoğlu “2023 yılı tarımsal dönemi 2022 eylül ekim kasım aralık ayında  başlar bu aylarda toplamda 70 mm yağış aldık gecen yıla oranla % 50 yağmurumuz az oldu kurak bir yıl geçiriyoruz. İinşallah bundan sonra yağmur alırız da açığı kapatırız aksi takdirde yer altı sularımız ve barajımızda dolmaz çok sıkıntı çekeriz”açıklamasında bulunarak “    bereketli ve afetsiz bir yıl olmasını diliyorum”temennisinde bulundu.

ÖZEL HABER AYSUN YILMAZ BENLİ

İLGİLİ YAZILAR

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

- Advertisment -

SON DAKİKA

SON YORUMLAR