Pazar, Mayıs 19, 2024
Ana SayfaGündemHaberYERLİKAYA “MUHTARLARIMIZ GÖNÜL İNSANLARIDIR”

YERLİKAYA “MUHTARLARIMIZ GÖNÜL İNSANLARIDIR”

Spread the love

İçişleri  Bakanı  Ali Yerlikaya, Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımı ile gerçekleştirilen 53’üncü Muhtarlarla Buluşma Töreni’nde konuştu. İçişleri Bakanı Yerlikaya konuşmasında muhtarlık kurumunun 1829’dan günümüze, 194 yıllık köklü bir tarihe ve geleneğe sahip olduğunu hatırlatarak “Muhtarlık kurumu her daim vatandaşlarımızın, devletine ihtiyaç duydukları anda çaldıkları ilk kapı olmuştur. Çünkü bizim muhtarlarımız gönül insanlarıdır. Mahallesinde kimin bir şeye ihtiyacı var, kim darda, bilir. Kuşatıcıdır, sarar sarmalar.” ifadelerini kullandı.

Yerlikaya, “Sayın Cumhurbaşkanımızın ifadeleriyle, ‘Yerinden oynayan bir kaldırım taşından, susuzluktan kuruyan ağacın yeşertilmesine; kalemi-defteri olmayan öğrencinin ihtiyacının karşılanmasından, yüreği yanan ananın-babanın tesellisine kadar hayatın her alanında muhtarlarımız bulunmaktadır.’ Üstat Necip Fazıl diyor ya: Devler gibi eserler bırakmak için karıncalar gibi çalışmak lazım.” dedi.


“Her Türlü Takdiri Sonuna Kadar Hak Ediyorsunuz”


Muhtarların  Cumhurbaşkanı Erdoğan  liderliğinde Büyük ve Güçlü Türkiye hedefi için büyük bir ferasetle, tevazuyla, gayretle, karıncalar gibi çalışmaya devam ettiğini vurgulayan Yerlikaya; konuşmasını şu sözlerle sürdürdü: 


“Geçmişte bulundukları mahallelerde asayişi sağlamak, huzuru ve güveni tesis etmek için görev yapan muhtarlarımız, bugün de 780 bin kilometrekarelik vatan toprağımızın en ücra köşelerinde dahi devletimizin gören gözü, duyan kulağı, tutan eli olmaya devam ediyor. Türkiye Yüzyılı’nda muhtarlarımızı temsili demokrasinin değil, katılımcı demokrasinin en önemli mihenk taşı olarak görüyoruz. Böylesine önemli bir vazife üstlenen, vatandaşlarımızın derdiyle dertlenen, devlet ve millet bütünleşmesinin tesisinde önemli bir role sahip olan sizler yaptığınız fedakâr çalışmalarla her türlü takdiri sonuna kadar hak ediyorsunuz.Her birimiz, kutsal vatan toprağındaki 1000 yıllık hakimiyete ve 100 yıllık cumhuriyet tecrübesine sahip bu aziz milletin birer hizmetkârıyız. Millet iradesinin tecellisi ve devlet hakimiyetinin tesisinde; demokratikleşme ve yurttaş haklarının daha ileri seviyelere taşınmasında muhtarlarımızın oynadığı kritik rolün farkındayız.”


Muhtar Demokratik Katılımın Olmazsa Olmazıdır


Ak Parti’nin iktidara geldiği ilk günden itibaren muhtarlara ve muhtarlık kurumuna verdiği öneme değinen Yerlikaya, son 21 yılda muhtarlara yönelik yapılan çalışmalar ile ilgili bilgiler verdi. Yerlikaya, şunları kaydetti:


“Ak Partimiz; iktidara geldiği ilk günden itibaren, demokratik katılımın olmazsa olmazı olarak gördüğü muhtarlarımıza özel önem ve öncelik vermiştir. Cumhurbaşkanımızın son 8 yılda, Milletin Evi’nde, muhtarlarımızla sürekli olarak bir araya gelmesi, istişarelerde bulunması bunun en büyük nişanesidir. Bugüne kadar 52 buluşmada, 38 bin muhtarımız Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde misafir edildi. Bugün bu buluşmanın 53’üncüsünü gerçekleştiriyoruz. Son 21 yılda; muhtarlarımızın özlük haklarında, çalışma koşullarında, geçmişle kıyas kabul edilemeyecek derecede ilerlemeler sağlandı. Bu dönemde; demokrasimizin en köklü yapılarından biri olan muhtarlığı kurumsallaştırmak için devrim niteliğinde kararlara imza atıldı. Bu amaçla ilk olarak, Büyükşehir Belediyelerinde Muhtarlar Daire Başkanlığı, diğer belediyelerde ise Muhtarlar Müdürlüğü kuruldu. Aidiyet duygusunun sağlamlaşması adına 19 Ekim Muhtar Günü ilân edildi. Muhtarlarımız 2002 yılında 97 lira ödenek alıyordu, geçen yıl ise muhtarlarımızın maaşları asgari ücrete endekslendi. Muhtarlarımızın, ödemekle yükümlü oldukları SGK primleri devletimiz tarafından karşılanmaya başladı. Sayın Cumhurbaşkanımızın biraz sonra açılışını yapacağı 100 Muhtar Hizmet Binamızın yapımı, 30 büyükşehrimizde tamamlandı.”

 HBR AYSUN YILMAZ BENLİ 

İLGİLİ YAZILAR
- Advertisment -

SON DAKİKA

SON YORUMLAR