Cumartesi, Temmuz 27, 2024
Ana SayfaGündemHaberREJENERATİF ORTOPEDİ NEDİR?

REJENERATİF ORTOPEDİ NEDİR?

Spread the love

Polatlı Özel Can Hastanesi ortopedi doktoru Opr.Dr.Alihsan Yaşar Rejeneratif ortopedi hakkında bilgilendirme yaptı .Yaşar “

Günlük ortopedi pratiğimizde en çok karşılaştığımız hasta grubu; halkın kireçlenme olarak tabir ettiği eklemleri tutan osteoartroz vakalarıdır.Sağlıklı eklemlerde kıkırdaklar pürüzsüz bir yüzeye sahip olup hasarlara karşı sinovium tarafından salgılanan kaliteli bir eklem sıvısı tarafından beslenerek korunmaktadırlar.Osteoartroz eklem kıkırdağının yüzeyinin ve yapısının bozulması ve aynı zamanda eklem sıvısının kalitesinin bozulmasıdır.

Kıkırdağın kanlanmasının olmaması ve kıkırdak hücrelerinin kendini yenileyebilme kapasitelerinin düşük olması nedeniyle kıkırdak sorunlarının çözümündeki zorluklar ve arayışlar hâlen sürmektedir. Kıkırdak lezyonları tedavi edilmediği takdirde osteoartroza dönüşebilmekte ve bunun sonucunda eklem hareketlerinde kısıtlılık ve ağrı gibi yaşam kalitesini olumsuz yönde etkileyen belirtiler ortaya çıkmaktadır. Bu nedenle osteoartrozu engelleyebilmek için erken dönemlerde hasar henüz başlangıç düzeyinde iken kıkırdak lezyonlarını saptamak, tanı koymak ve doğru tedavi stratejisi uygulamak önemlidir.

 Kıkırdak lezyonlarında hastaya ve kıkırdak lezyonuna ait özelliklere ve evrelere göre birçok tedavi yöntemi vardır.Bunların bir kısmı koruyucu tedaviler, bir kısmı ise kıkırdağa benzer bir doku oluşturmaya yarayan genellikle cerrahi tedavilerdir.

Kök hücre uygulamaları her iki tedavi grubunun arasında yer alan güncel, üzerinde çalışmaların sürdüğü tedavi seçeneklerinin başında gelmektedir.

Günümüzde giderek gelişen doku mühendisliği sayesinde,kök hücrelerin yaralanmış veya hasarlı dokularda iyileşme sağlayabildiği ve bu kök hücrelerin kıkırdak,kemik gibi birçok dokuya dönüşebildiği gösterilmiştir.Bu tedavilerde yaygın olarak kullanılan kök hücreler kemik iliğinden ve yağ dokusundan elde edilebilmektedir(Mezenkimal Kök Hücre). Bu tedavi yöntemi kıkırdak lezyonlarında mevcut tedavilerin sağlayamadığı iyileşmeyi sağlama potansiyelini taşımaktadır.”dedi.

HBR AYSUN YILMAZ BENLİ 

İLGİLİ YAZILAR
- Advertisment -

SON DAKİKA

SON YORUMLAR