Cuma, Temmuz 26, 2024
Ana SayfaGündemDEPREMİ YAŞAYAN ÇOCUKLARA NASIL DAVRANILMALI?

DEPREMİ YAŞAYAN ÇOCUKLARA NASIL DAVRANILMALI?

Spread the love

 DEPREMZEDE AİLELERE REHBER ÖĞRETMENLERDEN  MESAJ

  Polatlı ilçe Psikososyal Koruma Önleme Ve Krize Müdahale ekibi     aileleri bilgilendirdi.  Okulun ilk günü  çocukları  ile birlikte okula gelen  aileler rehber öğretmenlerle görüştü.  Depremden etkilenen çocuklar için aileler evde ne yapmalıdır?  Sorusunun cevabını Rehber öğretmenler verdi.

Polatlı ilçe Psikososyal Koruma Önleme Ve Krize Müdahale ekibi    okulların açıldığı ilk gün  ailelerle bir araya geldi.   Deprem bölgesinden gelerek yeni bir hayata  başlayan çocukların normalleem sürecine ilişkin  Polatlı ilçe Psikososyal Koruma Önleme Ve Krize Müdahale ekibinden oluşan rehber öğretmenler anne ve babalarla konuştu.

 NORMALLEŞME SÜRECİ NASIL OLMALIDIR?

 Aileler ile yapılan sohbette  ailelere yönelik konuşarak çocukların   bu olumsuzluğu en zararsız şekli ile atlatmalarına yönelik bilgiler veren öğretmenler “6 Şubat Pazartesi günü Kahramanmaraş Pazarcık, Elbistan merkezli 10 ilimizi etkileyen depremler yaşanmıştır.   Bu yaşanılan afet hepimizi derinden etkilemiş olup hayatımızın olağan akışını bozmuştur. Stres düzeyini artıran, günlük rutini bozan, ani ve beklenmedik bir şekilde gelişen, kaygı ve panik yaratan, kişinin anlamlandırma süreçlerini bozan olaylar travmatik olaylar olarak adlandırılır.  Bazen yaşam içerisinde deprem gibi ani ve zorlayıcı olaylarla karşılaşabiliriz, bu olaylar bizde başa çıkmakta zorlandığımız etkiler yaratabilir. Bu etkiler kişiden kişiye değişebilir. Travmatik olaylardan doğrudan ve dolaylı olarak etkilenen insanlar; öfke, kaygı, korku, üzüntü, umutsuzluk, motivasyon azlığı, sosyal izolasyon, uyku ve beslenme düzeninde değişiklik, ilgisizlik, içe kapanma, çatışma yaşama, odaklanamama, suçluluk, gelecek kaygısı, yaşayabilirler. Bu tür tepkiler normal olmayan bir duruma verilen normal tepkilerdir.

Böylesi durumlarda birbirimize destek olmak; baş etmemize, iyi hissetmemize yardımcı olur. Bu bağlamda aile ve okul bir arada olduğumuz ve birbirimizden güç alabileceğimiz önemli kurumlardır. Anne baba olarak çocuklarımızın bu süreci atlatmalarında sizlere büyük sorumluluk düşmektedir. 

·         Çocuklarınızın duygularını ifade edebilecekleri ortam oluşturun.

·         Anne baba olarak duygu ve düşüncelerinizi paylaşarak model olun.

·         Çocuklarınızla iletişimdeyken korku, kaygı ve çaresizlik belirten cümleler kurmayın.

·         Aile rutinlerini mümkün olduğunca sürdürün. (Yemek saati, uyku düzeni vs.)

·         Olumsuz etkiler yaratabilecek yayınlardan ve yorumlardan çocuklarınızı uzak tutun.

·         Çocuklarınızı fiziksel, sportif, sanatsal faaliyetlere yöneltin. Bu tür faaliyetler gerilim ve kaygıyı azaltacaktır.

·         Çocuklarınızın sordukları sorulara yaş dönemlerine uygun olan kısa ve net cevaplar verin.

·         Korku, kaygı, çaresizlik gibi duygular ön planda iken bilişsel faaliyetlere yönelik desteklemenin bir etkisi olmamaktadır. Bu noktadan hareketle duyguların normale dönmesi için zamana ihtiyacınız olduğunu unutmayın.

Çocuğunuzda beklenmedik ani davranış değişiklikleri gözlemliyorsanız okulla iletişime geçip, okul rehber öğretmenine bilgi verin.

HBR AYSUN YILMAZ BENLİ

İLGİLİ YAZILAR
- Advertisment -

SON DAKİKA

SON YORUMLAR