Cumartesi, Temmuz 27, 2024
Ana SayfaKöşe YazılarıDepremden Önce Alabileceğimiz 20 Önlem

Depremden Önce Alabileceğimiz 20 Önlem

Spread the love


1    Binanın Depreme Dayanıklılık Seviyesini Kontrol Ettir
“Depreme karşı alınacak önlemler nelerdir?” sorusunun yanıtları arasında bina kontrolü işlemleri birinci sırada bulunuyor. Tüm binaların kolonlarının ve duvarlarının denetimden geçirilmesi, depreme dayanıklı olup olmadıklarının incelenmesi, olası bir depremde yıkılabilecek binaların tespit edilmesi ve gerekli önlemlerin alınması büyük önem taşıyor. “Evim depreme dayanıklı mıdır?” içeriğimizi okuyarak daha detaylı bilgi edinebilirsin.

2    Zemin Etüdü İşlemlerini İhmal Etme
Depremde binaların zarar görüp görmeyeceğini belirleyen faktörler arasında zemin dayanıklılığı da bulunuyor. Binanın zeminini yetkili kuruluşlara etüt ettirerek binanın güvenli olup olmadığını öğrenebilir ve olası bir yıkılma tehlikesine karşı tedbir alabilirsin.

3    Kentsel Dönüşüm İmkânlarından Yararlan

Türkiye’nin dört bir yanında sürdürülen kentsel dönüşüm işlemleri, depreme karşı dayanıksız binaların yıkılıp yerlerine güvenli binalar inşa edilmesini sağlıyor. Eğer binanın depreme karşı dayanıksız olduğu tespit edilirse kentsel dönüşüm imkânlarından yararlanarak daha güvenli bir binaya taşınabilirsin.
4    Kolon ve Duvarlarını Güçlendir
Kimi binalar, genel hatlarıyla depreme karşı dayanıklı bulunsa da kolonlarda ve duvarlarda tespit edilen zayıflıklar, yıkılma riskini artırıyor. Bu tipte bir binada oturuyorsan, kolon ve duvar bölümlerini güçlendirecek işlemleri tercih edebilir ve binanın dayanıklılık seviyesini artırabilirsin.
5    Eşyalarını Duvarlara Sabitle
Deprem anında yaşanan yaralanmaların ve can kayıplarının önemli bir bölümü, sabitlenmemiş eşyaların devrilmesinden kaynaklanıyor. Portmanto, gardırop, kitaplık, buzdolabı gibi büyük boyutlu eşyalarını duvarlara sabitleyerek devrilmelerini önleyebilir ve olası bir depremde güvenlik seviyeni artırabilirsin.
6    Avizelerinde Kanca Kullan
Deprem anında yaşanabilen ev kazaları arasında, sağlam şekilde yerleştirilmemiş avizelerin düşmesi de bulunuyor. Avizelerini güçlü kancalarla sabitleyerek deprem sırasında düşmelerini engelleyebilir ve etrafa saçılan avize parçalarının yaratacağı olumsuz etkilerden korunabilirsin.
7    Yaşam Üçgenini Belirle
Depremde binalar yıkılsa bile, yaşam üçgeni oluşturan depremzedelerin hayatta kalma şansı son derece yüksek olabiliyor. Bu sebeple yaşam üçgeni kavramını öğrenmen ve evinde oluşturabileceğin yaşam üçgeni alanlarını belirlemen depremden sağlıklı bir şekilde çıkabilmen açısından büyük önem taşıyor.

8    Düzenli Aralıklarla Tatbikat Yap
Deprem, aniden vuran ve korkutucu etkisiyle insanlara güçlü bir panik yaşatan doğal afetler arasında bulunuyor. Bu yüzden deprem anında yapılması gereken işlemlerin önceden çalışılması, panikle yapılacak hataları azaltıyor. Ailenle birlikte düzenli aralıklarla deprem tatbikatı yapabilir, depremde atılması gereken adımları çalışabilir ve böylece depremi daha hazırlıklı bir şekilde karşılayabilirsin.

9    Deprem Çantanı Hazırla
Deprem çantası, depreme karşı alınması gereken en önemli tedbirler arasında bulunuyor. Enkaz altında kalman durumunda faydalanabileceğin deprem çantana sana 72 saat boyunca yetecek yiyecek, içecek, ilkyardım malzemesi, ilaç ve iletişim gereci depolayabilir, deprem çantanı oluşturacağın yaşam üçgeninde saklayabilirsin. “Deprem çantası nasıl hazırlanır?” yazımızı okuyarak daha detaylı bilgi edinebilirsin.

10    Deprem Çantanı Düzenli Olarak Güncelle
Deprem çantanı bir kez hazırlamak, depremden korunmak için yeterli olmayabiliyor. Çanta içindeki yiyecek, içecek ve ilaçlar zamanla bayatlayabiliyor ya da bozulabiliyor. Bu yüzden kullanılmamış deprem çantalarının içindeki bozulabilecek ürünleri en geç altı ayda bir tazeleriyle değiştirmen öneriliyor.

11    Çocuklarını Depreme Karşı Bilinçlendir
Depremler, gece saatlerinde herkes uyurken ya da çocuklar evde yalnızken gerçekleşebiliyor. Bu sebeple çocuklara deprem anında yapmaları gereken her şeyi detaylı bir şekilde öğretmen, depreme yalnız yakalanan çocukların güvenliği açısından büyük önem taşıyor.

12    Yangın Söndürme Sistemine Önem Ver
Depremler, elektrik ve gaz tesisatlarına zarar vererek binalarda yangınlara yol açabiliyor. Yönetimle görüşerek binaya herkesin ulaşabileceği bir yangın söndürme sistemi kurdurabilir ve böylece yangına anında kolayca müdahale edebilirsin.

13    Sigortalarını ve Vanalarını Otomatik Hâle Getir
Deprem anında gaz ve elektrik sistemlerinin tehlike oluşturmaması için elektrik sigortalarını ve gaz vanalarını depreme duyarlı ve otomatik bir hâle getirebilir, elektrik ve gaz akışının en kısa sürede kesilmesini sağlayabilirsin.

14    Alarm Sistemlerinden Yararlan
Gece saatlerinde oluşan depremler, pek çok kişiyi uykuda yakalayabiliyor ve bu durum da acil işlemlerin gecikmesine yol açabiliyor. Binaya ve evine depreme karşı duyarlı bir alarm sistemi kurabilir ve herkesin depremden en kısa sürede haberdar olmasını sağlayabilirsin.

15    Acil Çıkış Kapıları Oluştur

Araştırma ve kurtarma görevlileri, deprem anında binadan çıkmaya çalışmanın can kayıplarını artırdığını öne sürüyor ve deprem bitene kadar herkesin yaşam üçgeninde kalmasını öneriyor. Deprem bittikten sonra bina yıkılmamışsa acil çıkış kapılarından çıkarak binanın en kısa sürede boşaltılması tavsiye ediliyor. Bu yüzden binada acil çıkış kapıları oluşturulması ve bu çıkışların daima aydınlık tutulması depremden korunmaya yardımcı oluyor.

16   Sana En Yakın Toplanma Alanlarını Öğren
Deprem sonrasında bina tahliye edildiyse vakit kaybetmeden sana en yakın toplanma alanına gitmen gerekiyor. Evinin çevresindeki afet toplanma alanlarını inceleyerek yerlerini öğrenmen, deprem sonrasında hızlı bir şekilde hareket etmene yardımcı oluyor.

17    Acil Durum Senaryolarını Belirle
Depremlerde aile bireylerinin bir bölümü ev dışında olabiliyor ve telefon hatlarının kilitlenmesi durumunda haberleşme imkânı kalmayabiliyor. Bu gibi durumlarda ailenin tüm bireylerini en kısa sürede bir araya getirmek için acil durum senaryolarını, buluşma mekânlarını ve haberleşme yöntemlerini belirleyebilirsin. Acil durum senaryolarını mevsimlere göre düzenli olarak güncelleyebilirsin.

18    Önemli Evraklarını ve Paranı Güvende Tut
Depremden sonra binalar hasar alabiliyor ve bu durumda da evini tahliye ettikten sonra geri dönmen son derece zorlaşabiliyor. Evinden çıkarken önemli evraklarını, paranı ve ziynet eşyalarını yanına alman maddi kayıp yaşamaman açısından büyük önem taşıyor. Evraklarını, birikimlerini ve değerli eşyalarını kapıya yakın ve kolayca alabileceğin bir noktada saklayabilir ve tahliye anında yanına alabilirsin.

19    Deprem Sigortanı Yaptır
Depreme karşı alınabilecek en önemli tedbirler arasında zorunlu deprem sigortası olan DASK da bulunuyor. DASK Sigortası yaptırarak depremin yaşam alanında oluşturabileceği maddi hasarların önemli bir bölümünü sigorta şirketinden tahsil edebilirsin.

20    Konut Sigortasından Yararlan
Zorunlu deprem sigortaları, yalnızca evlerin temel donanımlarına gelen zararları karşılıyor. Evin eşyalarının göreceği hasarları karşılaman için ise konut sigortası seçeneklerini tercih etmen öneriliyor. Allianz tarafından sana sunulan Yuvam Sigortası seçeneğini tercih ederek hem depreme hem de diğer kaza ve afetlere karşı yüksek bir koruma sağlayabilirsin.–

Önceki İçerik
Sonraki İçerik
İLGİLİ YAZILAR
- Advertisment -

SON DAKİKA

SON YORUMLAR