Cuma, Mayıs 17, 2024
Ana SayfaKöşe YazılarıDÜNYA'NIN EN BÜYÜK MEVLEVİHANESİ

DÜNYA’NIN EN BÜYÜK MEVLEVİHANESİ

Spread the love

DÜNYA’NIN EN BÜYÜK MEVLEVİHANESİ
(Gelibolu Mevlevihanesi)

Çanakkale’de 17. yüzyılda inşa edilen,DÜNYA’NIN EN BÜYÜKLERİNDEN biri kabul edilen GELİBOLU Mevlevihanesi’nde asırlardır tasavvuf rüzgarı esiyor.DERVİŞ yetiştirilen 15 Mevlevi asitanesi arasında, arazi genişliği ve gösteriş bakımından ilk sırada yer alıyor.

Gelibolu’nun düşman işgaline girmesiyle cephanelik olarak kullanılan, uzun süre askeri alanda yer aldıktan sonra 1994’te Vakıflar Genel Müdürlüğünce satın alınarak onarılan mevlevihane, 17 Eylül 2005’ten bu yana’ ZİYARETe açık bulunuyor.
 10 yılı aşkın süredir TASAVVUF VAKFI öncülüğünde düzenli olarak SEMA programları yapılarak,TASAVVUF öğretisi anlatılıyor.
MEVLEVİ üstadı Mustafa Özbağ;Gelibolu Mevlevihanesi’nde semazenlerin yüzyıllardır “Allah” deyip ÇARK edip döner.
Vakıf olarak mevlevihanede MESNEVİ sohbetleri,SEMA ve DUA programları düzenlenir.
 EHLİ SUFİ’nin toplanıp sohbet ettiği mekanların da yol hikayeleri vardır. Bu yol hikayeleri bir yerde kesişir. Bu mevlevihane, 400 yıldır AVRUPA’ya açılan manevi bir kapı olmuş. Avrupa’ya gidecek müderrisler, alimler, fakihler, devlet görevlileri, bu mevlevihanede eğitime tabi tutularak buradan görevli gitmişler.
BURASININ YOL HİKAYESİ ÇOK DERİN…
Özbağ, “Yaklaşık 400 yıldır buradaki manevi ateş hiç sönmemiş. İnşallah nice 400 yıllar sönmez, manevi yolların kesiştiği, buluştuğu bir mekan olmaya devam eder.
(İnşaallah bidahaki adresimiz burası😊Bursa’yı hallettik sıra buraya geldik.Ayranımız yok içmeye geliboluya giderler gezmeye.Delimiyiz ne?Akıllı olduğumuzu kim söyledi😊)
Ramazanda halka açık yerde
KIRIK BUĞDAY ÇORBASI ile iftar yapılır.
“Bu iftarlara yurdun dört bir yanından ve yurt dışından bile gelenler oluyor.Ecdadın kanlarıyla yoğurduğu bu topraklarda, askerimizin ÇANAKKALE SAVAŞI’nda menüsünde yer alan kırık buğday çorbasıyla iftar gerçekleşir. Atalarımız bu toprakları kanlarıyla, canlarıyla bize miras bıraktı.Aynı zamanda bunu, ülkemizin geçtiği bu sıkıntılı dönemde memleketimizin birliği, beraberliği için önemlidir

PROGRAM her ayın son pazar günü tüm halka AÇIK ve ÜCRETSİZ olarak icra edilmektedir.
BU MEVLEVİHANEYE SAHİP ÇIKMALIYIZ.

İLGİLİ YAZILAR
- Advertisment -

SON DAKİKA

SON YORUMLAR