Perşembe, Nisan 18, 2024

YUNUS EMRE

Spread the love

Yunus Emre Bab-ı Ali isyanı’nın patlak verdiği ve Anadolu selçuklu devleti’nin Kösedağ Savaşı’nda moğollara mağlup olduğu dönemlerde girdiği Anadolu’nun en karışık zamanında yaşadı.Bu olaylar Yunus Emre’nin hayatına da yansıdı.
TAPTUK EMRE Yunus’u dağdan odun getirmekle görevlendirmişti. Yunus her gün dağa gitti, odun getirdi. Bunlar öyle odunlardı ki oklava gibi dümdüzdü.  “NİÇİN HEP DÜMDÜZ ODUN GETİRİYORSUN?  Ormanda hiç eğri odun yok mu?” diye soranlara “Taptuk’un kapısına eğri odun yaraşmaz,” karşılığını verirdi. Bir yıl değil, beş yıl değil, yoksul yunus tam kırk yıl hergün dağdan odun taşıdı. Durumundan kimseye yakınmadı.
Bir halk rivayetine göre 3 bin şiir yazmıştır.MOLLA KASIM adlı geri kafalı bir zahit  şiirleri okuyor hiç birisini beğenmiyordu. Bunları dine aykırı buluyordu. Okuduğu sayfayı koparıyor kimini yanı başında sessiz sessiz akıp giden ırmağa atıyor, kimini de yanan ateşte yakıyordu. Tam iki bin şiiri yok etmişti. Birden eline iki bin birinci şiir geçti. O şiirin sonunda şöyle deniliyordu:

-“DERVİŞ YUNUS BU SÖZÜ EĞRİ BÜĞRÜ SÖYLEME
SENİ SORGUYA ÇEKEN BİR MOLLA KASIM GELİR”

Molla Kasım şok oldu, böğründen kurşun yemişe döndü. Dili dişi kitlendi.
Daha sonra pişman olmuş Yunus’un veliliğine inanmıştır.
Yolu bir gün Konya’ya düştü. Büyük şair ve bilgin MEVLANA’nın yanına vardı, elini öptü. Mevlana kendisine yeni yazdığı altı ciltlik MESNEVİ adlı kitabını gösterdi.Yunus baktı, karıştırdı: “Uzun yazmışsın,” dedi…
Yunus Emre derki;
 -BİR GÖNÜL YIKTIN İSE
KILDIĞIN NAMAZ NAMAZ DEĞİL,
 72 Millet dahi
Elin yüzün yumaz değil…
 -ZULÜM İLE ABAD OLANIN
AKIBETİ BERBAT OLUR…
Zülcelal-i Vel ikram
Önce kahır sonra ikram”
-Gelin tanış olalım
İşi kolay kılalım
Sevelim sevilelim
DÜNYA KİMSEYE KALMAZ…
-“AŞK ile yola çıkmak ise niyetin,
BELA ile imtihan edilirsin…
(Kimi ALLAH’tan çok seversen onu senden alır.Çünkü Allah çok kıskançtır.Kime kıyamazsan o sana kıyar,kimi canından çok seversen o başkasını sever ve sen sadece arkadan bakakalırsın.Onun için mücadele edersin o sevgini paspas eder,başkasına yönelir.En sonunda kaderine boyun eğersin mücadeleyi bırakırsın,arkanı dönersin, boşverirsin.Çünkü değmediğini anlarsın.Geriye sadece bir HİÇ kalır)…

HALİME TOSUN–

İLGİLİ YAZILAR

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

- Advertisment -

SON DAKİKA

SON YORUMLAR