Cuma, Nisan 19, 2024
Ana SayfaGündemÜÇ AYLAR BİRER İBADET VE RAHMET AYIDIR

ÜÇ AYLAR BİRER İBADET VE RAHMET AYIDIR

Spread the love

MÜFTÜ CİHANGERİ  : ÜÇ AYLAR, MÜMİNLERE AÇILMIŞ BİR FIRSAT KAPISIDIR

Polatlı Müftüsü Hayri Cihangeri  Üç ayların rahmet, mağfiret ve bereket iklimini yaşadığımız şu günlerde; yüce Kitabımıza yapılan çirkin saldırıyı şiddetle reddederken, Rabbimizden zatına ve yüce kelamına hadsizlik edenlere hidayet vermesini, bizleri ve neslimizi de iman ve Kur’an’dan ayırmamasını niyaz ediyorum.”dedi.

Polatlı Müftüsü Hayri Cihangeri , 23 Ocak 2023 pazartesi günü  başlayan  üç aylara  ve Cuma gecesi idrak edeceğimiz Regaip kandiline ilişkin açıklama yaparak “Üç aylar, müminlere açılmış bir fırsat kapısıdır. Bu gün ve geceleri Rabbimizin rızasını kazanmak için vesile kılalım. Ancak kulluğumuz, yalnızca kısıtlı bir alanla sınırlı kalmasın. Hayatımız boyunca rağbetimiz daima Yüce Mevlâ’ya olsun.”ifadelerine yer verdi.

 Müftü Cihangeri “ “Allahım Recep ve Şaban’ı bize mübarek eyle ve bizi Ramazan’a kavuştur.”

Kıymetli okurlar, bu kutlu iklime kavuşmaktan dolayı Rabbimize hamdederken, Peygamberimizin bizlere öğrettiği duayla niyaz ediyoruz lütfeyle Allah’ım!

Recep, Şaban, Ramazan; manevi bir rahmet iklimi ve Allah’ın af ve mağfiretinin biz kulları üzerinde daha fazla yoğunlaştığı, edilen duaların, dökülen gözyaşlarının, yapılan hayırların dalga dalga Allah’a ulaştığı bir zaman dilimidir.

İslâm dünyasında her yıl manevî bir iklimin hüküm sürdüğü ve Ramazan bayramına kadar devam eden üç aylar, Müslümanlara dinî hissiyat ve ibadet yoğunluğu eşliğinde gündelik hayatlarını sorgulama, yenileme ve zenginleştirme fırsatı sunmaktadır. Üç ayların faziletine dair Hz. Peygamber’den nakledilen rivayetlerin yanı sıra dinî kültürümüzde mübarek sayılıp kutlanan Regaib, Mi‘rac, Berat ve Kadir gecelerinin bu aylarda yer alması üç aylara ayrı bir önem verilmesine, ibadet, dua, zikir ve hayırlı işlerle daha fazla meşgul olunarak dinî duyarlılığın daha yoğun olarak yaşanmasına zemin hazırlamıştır.

Üç aylarda mübarek gecelerin bulunması, bu ayların mü’minin nezdindeki ehemmiyetini artırıyor. Recep ayının ilk Cuma gecesi Regaib Gecesidir. Regaib kandili ile müminler manevi kıymeti yüksek bir zaman dilimine giriş yapmaktadır.  “Kendisine rağbet edilen şey, bol ve değerli bağış” anlamını verdiğimiz Regaib, Mevlamıza ve Kitabına olan bağlılığımızı ifade ettiğimiz, iman tazelediğimiz kutlu atmosferin ilk kıymetli gecesidir.

Recep ayında bulunan ikinci kandil gecesi ise bu aya ayrı bir değer katmaktadır. Recep ayının yirmi yedinci gecesi Miraç kandilidir. Miraç kandili, Müminlere beş vakit namazın emredildiği, bakara süresinin son iki ayetinin hediye edildiği ve İman ile ölenlerin Cennete gireceği müjdesinin verildiği bir gecedir.

ŞABAN AYININ ON BEŞİNCİ GECESİ BERAT GECESİDİR

 Hz. Aişe Validemizin bizlere aktardığına göre Efendimiz pek az bir kısmı hariç, şâban ayının çoğunu oruçlu geçirirdi.( Müslim, Sıyâm 176) Resûl-i Ekrem, şâban ayında niçin fazla oruç tuttuğu konusunda, “Şâban, amellerin Allah’a arz edildiği aydır. Ben, oruçlu iken amelimin Allah’a arz edilmesini istiyorum.” “Şâban, insanların büyük kısmının Ramazan ile Recep ayları arasında ihmal ettikleri bir aydır. Ben onu ihyâ etmek istiyorum” şeklinde açıklamada bulunmuştur. (Riyazü’s-Salihin, Tercüme ve Şerhi,c.5) Peygamber Efendimiz ayrıca bu gecenin önemi için şöyle buyurmuştur: “Şaban ayının yarısı (Beraat gecesi) gelince; gecesini namazla, gündüzünü oruçla geçiriniz. Şüphesiz ki Allah, o gece güneşin batmasıyla dünya göğüne tecelli eder ve şöyle der: Benden af dileyen yok mu? Onu affedeyim! Rızık isteyen yok mu? Rızık vereyim! Şifa dileyen yok mu? Şifa vereyim” (Sünen-i İbn. Mace, İkâmetü’s-Salât, 191)

 Nihayet, Ramazan gecelerinden bir gece, Kadir Gecesidir ve bu gece bin aydan hayırlıdır. Bu rahmet geceleri mü’minin ruhunda değişimlere, kalbinde yükselmelere vesile olacak niteliktedir. Üç ayların sonuncusunda, Ramazan Orucu tutulur. Peygamber Efendimizin müjdesiyle, Ramazan orucunu inanarak ve karşılığını sırf Allah’tan umarak tutanların geçmiş günahları bağışlanır. Bizler için herhalde en heyecan verici müjde, geçmiş günahların bağışlanmasını netice veren bir büyük ibadete erişmek olsa gerektir. Ramazan ayı onbir ayın sultanıdır. On bir aydan daha değerlidir. İçinde bin aydan daha hayırlı olan ve o gecede Kuran’ın indirildiği kadir gecesi mevcuttur.

Milletimiz asırlardır dînî gün ve gecelerimizi sevinçle karşılarlar, tebrikleşirler, camilere akın ederler ve üç aylara erişmenin manevî hazzını duyar, hatta birçok kardeşlerimiz de bu mübarek ayları oruçlu geçirmek için azami gayreti gösterirler.

ÜÇ AYLAR BİRER İBADET VE RAHMET AYIDIR

 Bu aylarda Allah’ın huzurunda oluş daha sık hatırlanır. Bu aylarda yine hatırlanır ki: Zaman, Ahirete ve ebediyete doğru hızla akıp gidiyor. Bir gün dünya hayatı, acısıyla tatlısıyla son bulacak. Yüce Rabbimiz, bir ayet-i kerimede şöyle buyurmaktadır: “Ey iman edenler! Allah’a itaatsizlikten sakının. Herkes yarın için ne hazırladığına baksın! şüphesiz Allah yapıp ettiklerinizin tamamından haberdardır.”  Bu ilâhî hitaba uygun olarak her mümin, rahmet ve mağfiretle dolu üç aylarda daha fazla iyilik yapmaya vesile aramalıdır. İyiliğin yolları pek çoktur. Bazen yolunu şaşıran birine yol göstermektir iyilik. Bazen insanlara eziyet veren bir şeyi yoldan kaldırmaktır. Bazen de ihtiyaç sahiplerine yardımcı olmak, onlara infakta bulunmaktır. İnfak ise sadece parayla yapılan bir iyilik değildir. Sevgili Peygamberimiz (s.a.s), “Her iyilik sadakadır” buyurarak nice infak çeşidine işaret etmiştir.

ÜÇ AYLAR, MÜMİNLERE AÇILMIŞ BİR FIRSAT KAPISIDIR

 Bu gün ve geceleri Rabbimizin rızasını kazanmak için vesile kılalım. Ancak kulluğumuz, yalnızca kısıtlı bir alanla sınırlı kalmasın. Hayatımız boyunca rağbetimiz daima Yüce Mevlâ’ya olsun. Bu vesile ile necip milletimizin ve bütün İslam âleminin Regâib Kandili’ni tebrik ediyorum.  Üç ayların rahmet, mağfiret ve bereket iklimini yaşadığımız şu günlerde; yüce Kitabımıza yapılan çirkin saldırıyı şiddetle reddederken, Rabbimizden zatına ve yüce kelamına hadsizlik edenlere hidayet vermesini, bizleri ve neslimizi de iman ve Kur’an’dan ayırmamasını niyaz ediyorum.”dedi.

HBR Aysun Yılmaz Benli

İLGİLİ YAZILAR
- Advertisment -

SON DAKİKA

SON YORUMLAR