Cumartesi, Temmuz 27, 2024
Ana SayfaGündemHaberYANMAZ:POLATLI BELEDİYESİ  BÜTÇESİNDEN FAZLA BORCU OLAN BİR BELEDİYEDİR

YANMAZ:POLATLI BELEDİYESİ  BÜTÇESİNDEN FAZLA BORCU OLAN BİR BELEDİYEDİR

Spread the love

  Cumhuriyet Halk Partisi Polatlı belediye meclis üyesi Yüksel yanmaz  Polatlı Belediyesi 2022 yılı faaliyet raporu nu eleştirdi.  Yanmaz  Belediye binasının yapım  tutarı, Kartaltepe AVM, şehir meydanı  Mevlana konutlarının boş durumda tutulmasına yönelik pek çok eleştirileri meclis kürsüsünden sıraladı.  Yanmaz  Sosyal medyada Polatlı Belediyesi  ve   personellerine  yönelik ithamları da  eleştirerek   Başkan Yıldızkaya’ya  her hangi bir işlem yapılıp yapılmadığını sordu.

  ŞEHRİMİZDE BU KADAR DEPREMZEDE VARKEN, BU KADAR MASRAFA GEREK VAR MIYDI?

Yanmaz  “Belediye başkanının faaliyet raporunu inceledim,    bizler Polatlı’ya hizmet için buradayız. Bu görevleri yapanlar hizmet yarışı içinde olmalıdırlar. Belediye başkanı yaptığı hizmetleri anlattı. Bizde eksik gördüklerimizi açıklayacağız.   Amacımız Polatlı’mıza daha iyi hizmet vermektir. Bize gönderilen faaliyet raporu kitapçığından başlamak istiyorum. Bakıldığında gayet güzel bir kitapçık, özenle hazırlanmış görünüyor.  2021 yılı faaliyet raporu ile karşılaştırdığımda bire bir aynı olduğu dikkatimi çekti. Sadece başkanın faaliyet konuşması ve mali tablo ile personel sayısında farklılık gördüm. Birde park ve bahçeler müdürlüğünün yenilendi fotoğrafları var. Bunun dışında bir değişiklik yok. Bu faaliyet raporu kitapçığının maliyeti ne kadardır diye soruyorum.Ülkenin durumu malumunuz, böyle bir ekonomik kriz döneminde, şehrimizde bu kadar depremzede varken, bu kadar masrafa gerek var mıydı. Başkan bunun maliyetini de bizimle paylaşırsa seviniriz. (maliyeti 600 tl x85 adet = 51,000, tl) bir tahminde bulunayım. 60.000.tl civarıdır diye düşünüyorum.

MEVLANA KONUTLARI NEDEN DEPREMZEDELER İÇİN KULLANILMADI  NEDEN  HALA BOŞ?

   Faaliyet raporunu özetlersek,    önce yetki ve sorumluluklar işlenmiştir.İdareye ilişkin bilgiler konmuş, belediye yönetim şeması gösterilmiştir. Fiziksel yapısı, tesis, şantiye, atölyeler ve inşaatı tamamlanan projeler bildirilmiştir.İnşaatı tamamlanan projeler, kısımda 2.  sırada belirtilen Yenimahalle Mevlana konutları ticaret merkezi başlığı çok dikkatimi çekti, bu binanın halen boş olduğunu gördüm. Ne zaman yapıldı biliyor musunuz. AKP’ li belediye meclis üyeleri biliyordur, diye düşünüyorum. Çünkü onların döneminde sayın Yakup Çelik zamanın da yapıldı. O dönemki meclis üyelerinden bugün aramızda olanlar var mı? bence var, ancak bu yerin ne olduğu neden boş bekletildiği hiç gündeme getirilmedi.    Şimdi soruyorum neden burası yaklaşık 10 yıldır boş duruyor. Bilen var mı? Sayın başkan nedenini açıklayacaktır diye düşünüyorum.    Ülkemizde böyle büyük bir deprem sonrası ilçemize gelen bunca depremzede varken neden onların kullanımına sunulmadı?

BİZLERİN VE POLATLI HALKININ BU BİNANIN MALİYETİNİ BİLMESİ GEREKİR

Bir de, inşaat aşamasındaki projeler kısmı var. Belediye binası’da bu kısımda birinci madde de yer alıyor, belediye binası tamamlanmıştır. Polatlı’mıza hayırlı olmasını diliyorum.

 Her yapılan Hizmet Polatlı Halkına yapılmaktadır. Bu binanın da yapımında emeği geçen başta Belediye Başkanı olmak üzere herkese teşekkür ediyoruz.   Ancak bir hizmetin yapılması ne kadar güzel ise, şeffaf olması da o kadar önemlidir. Bizlerin ve Polatlı halkının bu binanın maliyetini bilmesi gerekir. Bu doğrultuda belediye binamız,

1-    Hangi tarihte kaç lira bedelle ihale edildi.

2-    İlk ihale ve sonrasında ikinci ihalesi ne zaman ve kaç liraya yapıldı.

3-    İhalenin sözleşmeye göre bitiş tarihi ne zamandı.

4-    Çevre düzenlemesi ayrıca mı ihale edildi, ayrıca ihale edildiyse maliyeti ne kadardır.

5-    Bina içinde masa sandalye ve diğer malzemelerin toplam maliyeti ne kadardır.

6-    Yeni Belediye hizmet binasında Başkanlık Makam Katı, Meclis ve Encümen

Salonları İç mimari ve dekorasyon işlerini 4.020.000. TL ye ihale edildiğini biliyoruz. Diğer kısımlar için ayrıca ödeme yapıldı mı.

7-    Toplamda bu binanın Polatlı Halkına ne kadara mal oldu. Yani toplam maliyeti ne kadardır.

8-    Kendi enerjisini üreten bir bina mıdır. Değilse neden düşünülmedi.  Halbuki, Stratejik planda ve faaliyet raporunda GES proje çalışması yapıldığını koymuşsunuz.

Sayın belediye Başkanımızın bu bilgileri bizimle ve de aynı zamanda Polatlı halkıyla paylaşmasını istiyoruz.

Ayrıca Eski Belediye Binasının ne olacağı, konusunda da bilgi vermesini istiyoruz.

 YASSIHÖYÜK TERMAL TESİSİN VEBALİNİ KİM ÖDEYECEK?

   ikinci kısımda, Yassıhöyük termal tesis inşaatı halen devam eden projeler arasında yer almaktadır. Neden bitirilmiyor?, başkan bir gerekçe söyledi ama bunca emek ve masraf çöp mü olacak? Zamanın belediye başkanı buranın baraj yapılacak alan olduğunu öngöremedi mi? bunun vebalini kim ödeyecek.

 KARTALTEPE KONUTLARI YİNE GÜNDEMDE

   Yine 4. kısımda kartaltepe konutları bulunmaktadır. Bu binaların tamamlanıp teslim edilmesi sayın başkanın ilk döneminde teslim edilecekti galiba, artık ikinci döneminizin sonunda teslim edersiniz. çünkü sizin de faaliyet raporunda belirttiğiniz gibi inşaatı devam ediyor.

   Belediye başkanı tüm bu faaliyetlerini 778 adet personelle yaptığını belirtmiştir.(memur=131, sözleşmeli =22, işçi =105, şirket =520 ) 2021 yılı personel sayısı 749 dur. 29 kişi artmıştır.

GELİR VE GİDER BÜTÇESİ ARASINDA 81 MİLYON FARKIN SEBEBİ BORÇLANMA

Belediyenin 2022 yılında onaylanan bütçesi 230. milyondu, ancak yetersiz kaldığı için ek bütçe yapıldı.(130 milyon civarı) neden ihtiyaç duyuldu, çünkü ülkemizde enflasyon yüzde yüzün üzerine çıkmıştır. Tüm dengeleri bozmuştur. Bütçeler yetersiz kalmıştır. Ek bütçe ile belediye bütçesi 360 milyona çıkartılmıştır. 2022 yılı sonu itibarı ile belediyenin gelir bütçesi gerçekleşen toplam miktarı  304.226.850. TL 2022 yılı gerçekleşen gider bütçesi 385.739.308. TL.Gelir ve gider bütçesi arasında 81, milyon fark vardır sebebi nedir bilmek ister misiniz. ben söyleyeyim borçlanma. Buna göre belediyemizin gelir bütçesi gerçekleşme oranı   -%32 ,gider bütçesi gerçekleşme oranı ise  – %67 dir.Gelir bütçesini oluşturan kalemlere bakalım. İller bankası payı                                                  145,578,000. TL ,Arsa satışlarından elde edilen gelir78,272,000, TL.Vergi gelirler  52,307,000. TL, Teşebbüs gelirleri   9,887,000, TL.Bağışlar  1,094,000, TL, diğer çeşitli gelirler    18,420,000, TL .Belediyemizin toplam gelir ve giderini gördünüz Belediyenin borcu ne kadar? ona bakalım. belediyenin 2022 yılı borç toplamı    205,000,000, TL.Kısa vadeli borçlar  98,565,000, TL,uzun vadeli borçlar     106,423,000, TL,bankalara kredi borcu     41,173,000, TL’ dir ancak bu rakamların içinde faiz yoktur.  Ayrıca 2023 yılı içinde 65. milyon borçlanma yetkisi verilmiştir. Bu faaliyet raporuna göre belediyenin şu anki borcu faizlerle beraber yaklaşık toplamı 250 milyon civarıdır. Belediyenin 2022 yılı için hazırlanan bütçesi ise 230 milyondu. Yani bütçesinden fazla borcu olan bir belediyedir. 2021 yılı borç miktarı 111. milyondu. İyi ki önceki dönem yani 2014-2019 dönemi belediye başkanı bu projeleri başlatmıştır değilse sayın başkan yeni bir proje başlatmadan dönemini bitirecekti. Çünkü sayın başkanın seçim beyanında ve kitapçığının 80 sayfasında stadyumun şehir dışına çıkaracağını, belediye önüne meydan yapacağını,  sayfa 84 de resmini koyduğunuz tarım üniversitesi ve demir yolunu şehrin dışına YHT hattı paraleline çıkaracağını ve bu alana yeşil kordon ile Avrupa kenti görünümüne kavuşturacağını taahhüt etmiş.Ancak henüz böyle bir çalışması yoktur. Biliyor musunuz benimde onayladığım çok güzel bir proje olduğunu kabul etmek lazım.

Çünkü 1999-2004 dönemi belediye başkanı sayın Sami Çay döneminde bu bölgenin kamulaştırılması ve bu alanın nostaljik gezinti alanı olarak düzenlemesini yapmaktı.Eski demiryolunu tramvay hattı ile düzenlemek için demir yolu ambarlarını, beton siloyu ve demir yolu lojmanlarını kamulaştırarak belediye uhdesine geçirdi  ve seçime geldi. Bütün bunları düşünen ve hayata geçirilmesini sağlayan, kısa bir süre önce aramızdan ayrılan 1999-2004 dönemi belediye başkanımız sayın Sami Çay abimizi rahmet ve minnetle anıyorum. Bu vesile ile Polatlı’mıza hizmet veren vefat eden tüm belediye başkanlarına rahmet diliyorum.

HAYATTA İKEN İSTEMEMİŞTİ ŞİMDİ İSMİNİ VERELİM

   Sami başkanla ilgili bir şeyi hatırlatmak istiyorum. MHP li meclis üyelerince önerilen ve karara bağlanan demir yolu yanı yürüyüş yolunun adının Sami Çay yürüyüş yolu olarak karara bağlanmıştır. Kendisi hayatta iken istememişti, şimdi bu yere isminin yazılmasını sayın başkandan istiyoruz.

POLATLI’MIZA YAKIŞIR BİR MEYDAN YAPAMADINIZ

Şöyle bakıldığında belediye binasının bir yanının eksik kaldığını söylemek lazım. Çünkü sizin de projenizde olmasına rağmen belediye binası önüne, Polatlı’mıza yakışır bir meydan yapamadınız.    Bir dahaki dönemde Polatlı halkı görevi bize verirse, stadyumu buradan taşıyarak Polatlı’mıza yakışır bir meydan ve devamında da eski borsa ambarlarını restore ederek oraya da açık AVM yaparak belediye çevresinde güzel bir alan oluştururuz.   Diyeceksiniz AVM yi yaptık, sizin yaptığınız kapalı AVM, kapalı AVM ler ülke genelinde cazibesini yitirdi. Artık insanlar açık hava AVM lere döndü. Hazır söz AVM den açılmışken AVM deki dükkânlar boş duruyor. yönetiminin ve müdürünün maaşı nereden karşılanıyor. Belediye ye aylık masrafı ne kadardır.)

BELEDİYE VE PERSONELLERE İLİŞKİN  SOSYAL MEDYADAKİ  PAYLAŞIMLAR MECLİSE TAŞINDI

           Malumunuz olduğu üzere, sosyal medyada Polatlı belediyesi ile ilgili iddialar yazılıyor  personellerle ilgili ciddi iddialar mevcuttur. 

   Sayın başkan bu söylentiler sizi ne kadar rahatsız etti bilmiyorum, ama ben bir belediye emeklisi olarak son derece rahatsız oldum. Sayın başkan Polatlı belediyesi şimdiye kadar hiç bu kadar aşağılanmadı. Hiç kimse Polatlı belediyesini ve personelini bu derece rencide edemez, aşağılayamaz ve küçük düşüremez. Buna fırsat vermemeliydiniz amaç ve hedefler bölümü,  temel politikalar kısmında belirtmişsiniz. sorunları önceden görerek tedbir almak. Görüyoruz ki böyle bir tedbir almamışsınız.   bu söylentilerle ilgili herhangi bir işlem yapıldı mı.? B iddiaların doğruluğu araştırıldı mı?    ilgililer hakkında idari soruşturma başlatıldı mı?Hem Polatlı halkını, hem de biz meclis üyelerini bu konuda bilgilendirmenizi istiyoruz”dedi.

HBR AYSUN YILMAZ BENLİ

İLGİLİ YAZILAR
- Advertisment -

SON DAKİKA

SON YORUMLAR