Pazar, Nisan 28, 2024
Ana SayfaGündemHaberUzun: Yeni ayakkabı yerine tamire yönelme arttı

Uzun: Yeni ayakkabı yerine tamire yönelme arttı

Spread the love

Ankara Ayakkabıcılar ve Çantacılar Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Hüseyin Uzun, yeni eğitim öğretim yılı başlarken bir hayli ayakkabı tamir siparişi geldiğini, ayakkabı tamircisi üyelerinin iş yoğunluğunun arttığını kaydetti.

Yeni eğitim öğretim yılı başlarken ayakkabı satışlarında geçmiş yıllara nazaran bir düşüş olduğunu belirten Ankara Ayakkabıcılar ve Çantacılar Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı  Hüseyin Uzun, “Piyasalarda bir durgunluk var. Bu durgunluktan etkilenenlerden  biri de ayakkabı sektörü. Ayakkabı imalatçıları olarak zamlardan ve eleman eksikliğinden büyük sıkıntı yaşıyoruz. Ayakkabı satışlarında bir düşüş oldu. Ayakkabı tamircilerimizde bir yoğunluk var ama çok zorlanıyorlar. Girdiler çok yüksek. Ayakkabı tamircisi ustamız artan girdiler nedeniyle kazanamıyor, kullandığı ürünün yerine yenisini koyamıyor. Bir taban değişimi en az 100-150, 300 TL arasında. AVM’lerde bu rakam daha da yükselebiliyor. Ayakkabı imalatında girdilerin yüzde 70’i ithal ürünler. Ayakkabı derisi, tabanı,  köselesi, yapıştırıcısı, tokası yurtdışından geliyor. Ayakkabı tamiratı emek yoğun bir iş. El emeği göz nuru çalışan tamirci, eleman sıkıntısı çekiyor. Türkiye’de ihracatı yüksek olan ürünlerden biri de ayakkabı. Bunun da fiyatların yüksek olmasında etkisi var.” dedi.

Artan fiyatlar ve düşen alım gücü nedeniyle insanların yeni ayakkabı almak yerine eskisini tamire yöneldiğini vurgulayan Uzun, “Yeni ayakkabı alınamamasından dolayı artık tamire yönelme durumu söz konusu. Ayakkabılar pahalı ve mecburen insanlar tasarrufa gidiyor. Ekonomik kriz nedeniyle insanlarımızın alım gücü düştü. Zaten son dönemde eskiler tekrar elden geçirilip, tamiri yapılıyordu.  Yeni eğitim öğretim dönemi öncesinde de eski ayakkabıların tamirat işi iyice arttı. Aileler okula gidecek çocukları için yeni ayakkabı almak yerine eski ayakkabılarını, ömrünü uzatmak, bir dönem daha kullanılması için tamirci ustalarımıza getiriyor. Tamircilerimize gelen  müşteri çok sıkı pazarlık yapıyor. Ara sezon bitti. İnsanlar mevsim değişimlerinde yeni ayakkabılar alırdı, artık bir yazlık bir kışlık alıyor ve fiyatlar çok yüksek olduğundan bunların  tamiratına yöneliyor. Şimdi kışlıklar dolaplardan çıktı, tamiratları yapılıyor.” ifadelerini kullandı.

Güvercin Sokak’ta (İnce İz Kundura) 1980 yılından beri ayakkabı tamirciliği yapan Abdulkadir Tatar da “43 yıldır ayakkabı tamirciliği yapıyorum. Ayakkabılar çok pahalı olduğu için eski ayakkabıları tamirciye getirenler var. Özellikle yeni eğitim öğretim dönemi öncesinde ayakkabı tamirine rağbet oldu. Atölyemde en çok alt taban değiştirme, lastik pençe, dikiş, boyama türünde tamirler yapıyoruz. Ayakkabıların tabanını 100-150 TL arasında yapıyoruz. Bu bile müşteriye pahalı gelince pazarlık yapılıyor. Elektrik, kira derken en önemli girdi maliyetlerimiz; ayakkabı imalat ve tamirinde kullandığımız ürün ve maddeler oluyor. Malzemeyi kullandıktan sonra yeni siparişler oldukça pahalıya geliyor.” diye konuştu.

Hbr-Aysun Yılmaz Benli

İLGİLİ YAZILAR
- Advertisment -

SON DAKİKA

SON YORUMLAR