Perşembe, Mayıs 2, 2024
Ana SayfaGündemHaberTARIM VE ORMAN BAKANLIĞI, KURAKLIĞA DAYANIKLI ÇEŞİTLERİN EKİMİNİ YAYGINLAŞTIRIYOR

TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI, KURAKLIĞA DAYANIKLI ÇEŞİTLERİN EKİMİNİ YAYGINLAŞTIRIYOR

Spread the love

TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI, KÜRESEL ISINMAYLA BİRLİKTE OLUŞABİLECEK KURAKLIK İÇİN TEDBİRLERİNİ ALIYOR. ‘TARIMSAL KURAKLIKLA MÜCADELE STRATEJİSİ VE EYLEM PLANI’ HAZIRLIKLARINI SÜRDÜREN BAKANLIK, AYRICA TARIMSAL ARAŞTIRMALAR VE POLİTİKALAR GENEL MÜDÜRLÜĞÜ’NÜN (TAGEM) BÜNYESİNDE ÜLKENİN DÖRT BİR YANINDA FAALİYET GÖSTEREN ENSTİTÜLERİNCE DEĞİŞEN İKLİM VE TOPRAK KOŞULLARINA UYGUN ABİYOTİK (EKSTREM SICAKLIK, KURAKLIK, TUZLULUK VB.) VE BİYOTİK (HASTALIK VE ZARARLI) STRES KOŞULLARINA DAYANIKLI HEM DE BU KOŞULLARDA BİLE YÜKSEK VERİMLİ VE KALİTELİ TOHUM ISLAH ÇALIŞMALARINA UZUN SÜREDİR DEVAM EDİYOR.

BU KAPSAMDA ARAŞTIRMA ENSTİTÜSÜ MÜDÜRLÜKLERİNCE KURAKLIĞA TOLERANTLI 30 EKMEKLİK BUĞDAY, 12 MAKARNALIK BUĞDAY VE 19 ARPA ÇEŞİDİ GELİŞTİRİLEREK ÜRETİCİNİN HİZMETİNE SUNULDU.

KONYA BAHRİ DAĞDAŞ ULUSLARARASI TARIMSAL ARAŞTIRMA ENSTİTÜSÜNE BAĞLI OLARAK 2010 YILINDA KURULAN VE DÜNYADA ÜÇÜNCÜ OLAN KURAKLIK TEST MERKEZİNDE ON BİNLERCE MATERYAL MORFOLOJİK, FENOLOJİK VE FİZYOLOJİK OLARAK TESTTEN GEÇİRİLİYOR.  MERKEZDE BUGÜNE KADAR 19 ÇEŞİT TESTLERDEN BAŞARIYLA GEÇEREK TESCİL EDİLDİ.

TESCİL EDİLEN ÇEŞİTLER SON YILLARDA ÖZEL SEKTÖRE VE TİGEM’E DEVREDİLEREK TOHUM ÇOĞALTMA ÇALIŞMALARI YAPILIYOR. BU ÇEŞİTLERDEN TANER VE BOZKIR KURAKLIK DAYANIMI VE YÜKSEK SU KULLANIM ETKİNLİĞİ ÖZELLİKLERİ İLE MEVCUT KURUDA EKİLEN ÇEŞİTLERE GÖRE VERİMDE YÜZDE 15-20 ARTIŞ SAĞLAMIŞKEN KALİTEDE İSE TANER YÜZDE 250, BOZKIR İSE YÜZDE 200 ARTIŞ KAYDEDİLDİ. HER İKİ ÇEŞİT DE İKLİM DEĞİŞİMİNE UYUM KONUSUNDA UMUT VERİYOR. TİGEM’E DEVREDİLEN SELÇUKLU İSE DAHA YÜKSEK VERİM VE KALİTE DEĞERLERİNE SAHİP ÖZELLİKLERİ İLE PİYASAYA SUNULACAK.

ÜLKE GENELİNE YAYILMASI BEKLENİYOR

KURAKLIĞA DAYANIKLI ÇEŞİTLER KONYA, KARAMAN, AKSARAY, NİĞDE, NEVŞEHİR, SİVAS, TOKAT, KAYSERİ, ÇORUM, ÇANKIRI, YOZGAT, KÜTAHYA, AFYONKARAHİSAR, ERZURUM, KARS, KASTAMONU, MERSİN, ARDAHAN, GAZİANTEP, ESKİŞEHİR, DENİZLİ, BURDUR VE KIRŞEHİR BAŞTA OLMAK ÜZERE TÜM TÜRKİYE’YE YAYGINLAŞTIRILMASI HEDEFLENİYOR. BU YAYILMA HIZI DİKKATE ALINDIĞINDA GELİŞTİRİLEN ÇEŞİTLERİN KULLANIM ORANININ, YAKIN ZAMANDA EKMEKLİK BUĞDAY EKİLİŞ ALANLARINDA ÖNEMLİ BİR DÜZEYE ULAŞMASI BEKLENİYOR.

KURAKLIKLA MÜCADELEDE ÇEŞİT GELİŞTİRME YANINDA KORUYUCU TOPRAK İŞLEME VE DOĞRUDAN EKİM UYGULAMALARININ YAYGINLAŞTIRILMASI İÇİN İSE ÜLKE GENELİNDE TAGEM VE FAO DESTEKLİ PROJELER YÜRÜTÜLÜYOR. BU ÇALIŞMALAR İLE ÜRETİCİLERİN TOPRAK HAZIRLAMA MASRAFLARINI AZALTARAK GİRDİLERİ DÜŞÜRÜLÜYOR. AYRICA TOPRAK İŞLEYİP PARÇALAMADIĞINDAN TOPRAKTAKİ NEMİ MUHAFAZA EDEREK KURAKLIĞIN ETKİSİ AZALTILIYOR. YAPILAN ÇALIŞMALARLA BU SİSTEMİ KULLANAN ÜRETİCİ SAYISINDA VE DOĞRUDAN EKİLEN ALANLARDA ARTIŞ GÖZLENİYOR.

KURAKLIĞA DAYANIKLI NOHUT

2022 YILINDA TEKLİF EDİLEN VE TAGEM – DOĞU AKDENİZ GEÇİT KUŞAĞI TARIMSAL ARAŞTIRMA ENSTİTÜSÜ MÜDÜRLÜĞÜ’NÜN 2023-2027 YILLARI ARASINDA YÜRÜTECEĞİ “KURAKLIK STRESİNE DAYANIKLI NOHUT GENOTİPLERİNİN GELİŞTİRİLMESİ” PROJESİ İLE KURAKLIĞA DAYANIKLI, ÜRETİCİLERİN VE PAZARIN İSTEKLERİNE UYGUN YENİ NOHUT ÇEŞİTLERİ GELİŞTİRİLMEYE ÇALIŞILIYOR. BU AMAÇLA KURAKLIĞA DAYANIKLI EBEVEYN HATLAR BELİRLENECEK VE ISLAH PROGRAMI OLUŞTURULACAK. GELİŞTİRİLECEK OLAN YENİ ÇEŞİTLERLE ÜRETİCİLERİN KURAKLIKLA YAŞADIĞI KAYIPLAR AZALTILARAK HEM ÜRETİCİLER HEM DE ÜLKE EKONOMİSİNE DAHA FAZLA KATKIDA BULUNULMUŞ OLACAK.

SICAK İKLİM TAHILLARI ARAŞTIRMALARI KAPSAMINDA TAGEM’E BAĞLI ENSTİTÜLERDE KONU UZMANI ARAŞTIRICILAR TARAFINDAN OLASI KÜRESEL İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ SENARYOLARI DEĞERLENDİRİLEREK ÖNCELİKLE KURAKLIĞA DAYANIKLI ÇEŞİT GELİŞTİRME ÇALIŞMALARI YÜRÜTÜLMEYE BAŞLANMIŞ VE BU ÇALIŞMALAR HALEN DEVAM EDİYOR. BUNUNLA BİRLİKTE ALTERNATİF KÜLTÜR BİTKİLERİ ARAŞTIRMALARI VE DİĞER AGRONOMİK ÇALIŞMALARA ÖNEM VERİLEREK, ULUSAL VE ULUSLARARASI PROJELER HÂLİHAZIRDA YÜRÜTÜLÜYOR.

MISIRDA PROJELER DEVAM EDİYOR

“MISIRDA KURAKLIK STRESİNE TOLERANSLI ÇEŞİT ISLAHI” ADLI TAGEM TARAFINDAN FİNANSE EDİLEN 2017-2021 YILLARI ARASINDA YÜRÜTÜLEN PROJE KAPSAMINDA; KURAKLIĞA TOLERANSLILIK ISLAHI İÇİN OLUŞTURULAN POPÜLASYONLARDAN İLERİ KADEMEDE NİTELİKLİ HATLAR ELDE EDİLMİŞ VE ÖNCEKİ DÖNEMLERDE BAŞARILI OLAN SAF HATLAR BİRBİRLERİ İLE MELEZLENEREK ADAY ÇEŞİTLER GELİŞTİRİLDİ. BU PROJE BATI AKDENİZ TARIMSAL ARAŞTIRMA ENSTİTÜSÜ MÜDÜRLÜĞÜ (BATEM) LİDERLİĞİNDE YÜRÜTÜLMEKTE OLUP, DİĞER MISIR ÇALIŞAN ENSTİTÜLERİMİZDE LOKASYONLAR ŞEKLİNDE GERÇEKLEŞTİRİLİYOR. PROJENİN 5 YILLIK İKİNCİ DİLİMİ 2022’DE BAŞLATILARAK ÇALIŞMALAR PLANLANMALAR KAPSAMINDA SÜRDÜRÜLÜYOR.

HAYVANCILIĞA KABA YEM

KABA YEM İHTİYACININ GİDERİLMESİNE YÖNELİK OLARAK, KURAĞA TOLERANT YEM BİTKİSİ (MACAR FİĞ, OTLAK AYRIĞI, KILÇIKSIZ BROM, KORUNGA GİBİ) ÇEŞİT GELİŞTİRME ÇALIŞMALARI DA DEVAM EDİYOR.

ORTA ANADOLU VE GEÇİT BÖLGELERİNE UYGUN KURAK KOŞULLARA DAYANIKLI İKİ ADET ÇEŞİT AKSOYAK VE ÖZCAN MACAR FİĞ ÇEŞİTLERİ 2020’DE GELİŞTİRİLDİ.

KURU ŞARTLARDA YÜRÜTÜLEN YONCA ÇALIŞMALARI, YONCA ISLAH PROJESİ ÇERÇEVESİNDE SÜRDÜRÜLÜYOR. 2020 YILI ÇALIŞMA SONUÇLARINA GÖRE KURU KOŞULLARDA İKİ ADET ÇEŞİT ADAYI MATERYAL BÖLGE VERİM DENEMELERİNDE OLUMLU SONUÇLAR ALINARAK TESCİL BAŞVURUSU YAPILDI.

DÜNYA GENELİNDE KURAK VE YARI KURAK BÖLGELERDE HAYVANCILIKTA KABA YEM OLARAK YAYGIN OLARAK KULLANILAN ANCAK TÜRKİYE’DE PEK TANINMAYAN ÇALI BİTKİSİ KONUSUNDA YAPILANÇALIŞMALARDAN OLUMLU SONUÇ ALINDI. ANKARA TARLA BİTKİLERİ MERKEZ ARAŞTIRMA ENSTİTÜSÜ VE ESKİŞEHİR GEÇİT KUŞAĞI TARIMSAL ARAŞTIRMA ENSTİTÜSÜ’NDE ÇOĞALTIM VE ARAŞTIRMA ÇALIŞMALARI SÜRDÜRÜLÜYOR.

ÇOK SU TÜKETEN VE 8-10 TON SİLAJ ELDE EDİLEN SİLAJLIK MISIRA ALTERNATİF OLABİLECEK SİLAJLIK YULAF VE TRİTİKALE GELİŞTİRME ÇALIŞMALARI SONUCUNDA, DEKARA 7 TON SİLAJ ELDE EDİLEBİLEN YULAF VE TRİTİKALE ÇEŞİTLERİ GELİŞTİRİLDİ.

ENDÜSTRİ BİTKİLERİNDE KURAKLIĞA TOLERANSLI ÇEŞİT ÇALIŞMALARI

KURAKLIĞA OLDUKÇA DAYANIKLI VE MARJİNAL ALANLARDA DA RAHATLIKLA YETİŞTİRİLEBİLEN ASPİR BİTKİSİNDE DE TRAKYA TARIMSAL ARAŞTIRMA ENSTİTÜSÜ TARAFINDAN LİNAS VE  OLAS İSİMLİ ÇEŞİTLER TESCİL ETTİRİLDİ.

ENSTİTÜLER DE AYRICA “SOYADA VERİM VE KALİTE ÖZELLİKLERİ BAKIMINDAN ÜSTÜN, KURAKLIĞA TOLERANSLI GENOTİPLERİN GELİŞTİRİLMESİ (2021 – 2023 )” TÜBİTAK PROJESİNİ SÜRDÜRÜLÜYOR.  PROJE SONUNDA KURAĞA TOLERANT SOYA ÇEŞİTLERİNİN GELİŞTİRİLMESİ BEKLENİYOR.

PAMUK

NAZİLLİ PAMUK ARAŞTIRMA ENSTİTÜSÜ MÜDÜRLÜĞÜNCE TÜBİTAK İŞBİRLİĞİ İLE LİF VERİMİ VE KALİTESİ YÜKSEK, BİYOTİK VE ABİYOTİK STRES FAKTÖRLERİNE TOLERANT YERLİ PAMUK GENOTİPLERİNİN, KLASİK ISLAH VE MOLEKÜLER SINIFLAMA YÖNTEMLERİ İLE GELİŞTİRİLMESİ PROJESİ YÜRÜTÜLÜYOR. PROJE ÇALIŞMALARINDA 2020 YILINDA TESCİL EDİLEN ÇERDO, SELÇUK BEY VE VOLKAN ÇEŞİTLERİNİN KURAKLIĞA ORTA TOLERANT OLDUĞU BELİRLENDİ.

MARJİNAL ALANLARDA VE NADAS ALANLARINDA TOPRAĞI YORMADAN YETİŞTİRİLEBİLECEK KURAĞA DAYANIKLI KETENCİK BİTKİSİ İÇİN ÜLKEMİZDE İLK YERLİ VE MİLLİ KETENCİK (ASLANBEY) ÇEŞİDİ 2017 YILINDA TESCİL EDİLDİ. YENİLENEBİLİR ENERJİ KAYNAĞI OLARAK KETENCİKTEN HEM KALİTELİ BİYODİZEL HEM DE KALİTELİ BİYOJET YAKITI ELDE EDİLMEKTE OLMASI YEŞİL MUTABAKATA İMZA ATMIŞ OLAN TÜRKİYE İÇİN BÜYÜK ÖNEM TAŞIYOR.

TAGEM-ÜNİVERSİTE İŞ BİRLİĞİ İLE “KURAĞA DAYANIKLI HİBRİT ŞEKER PANCARI ÇEŞİT GELİŞTİRME PROJESİ” DE DEVAM EDİYOR. PROJE SONUNDA KURAĞA TOLERANT ŞEKER PANCARI ÇEŞİTLERİNİN GELİŞTİRİLMESİ BEKLENİYOR.

TARIMSAL KURAKLIKLA MÜCADELE STRATEJİSİ VE EYLEM PLANI

TARIM VE ORMAN BAKANLIĞININ “TARIMSAL KURAKLIKLA MÜCADELE STRATEJİSİ VE EYLEM PLANI” KAPSAMINDA ÇALIŞMALARI DEVAM EDİYOR. PLANDA YER ALAN BAZI HEDEFLER İSE ŞÖYLE:

·       İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ VE KURAKLIKLA MÜCADELE ADINA KURAKLIĞA DAYANIKLI-TOLERANT VE İKLİME UYUMLU HUBUBAT ÇEŞİTLERİ GELİŞTİRİLEREK BUNLARIN KULLANIMININ YAYGINLAŞTIRILMASI,

·       DAHA AZ SU TÜKETEN, SU KULLANIM ETKİNLİĞİ YÜKSEK ENDÜSTRİ BİTKİLERİ GELİŞTİRİLMESİ,

·       KURAKLIĞA DAYANIKLI-TOLERANT ÇAYIR-MERA YEM BİTKİLERİNİN GELİŞTİRİLMESİ,

·       TOPRAK SAĞLIĞININ KORUNMASI VE TOPRAKTAKİ SUYUN MUHAFAZA EDİLMESİ ADINA TOPRAK İŞLEMESİZ TARIM, AZALTILMIŞ TOPRAK İŞLEME VE DOĞRUDAN EKİM SİSTEMLERİNİN TANITILMASI VE YAYGINLAŞTIRILMASI,

·       ÇAYIR VE MERALARA KURAKLIĞA DAYANIKLI BİTKİ TOHUMLARININ DOĞRUDAN EKİM SİSTEMİ İLE EKİLMESİ,

·       ORTA ANADOLU’DA KÜÇÜKBAŞ HAYVANCILIĞIN GELİŞTİRİLMESİ VE YAYGINLAŞTIRILMASI (MERİNOS VE AKKARAMAN GELİŞTİRME PROJELERİ),

·       ORTA ANADOLU’DA BÜYÜKBAŞ HAYVANCILIKTA İKLİM DEĞİŞİKLİĞİNE UYUMLU HAYVAN VARLIĞININ ARTTIRILMASI VE GEREKLİ DÖNÜŞÜMÜN SAĞLANMASI (ANADOLU ESMERİ GELİŞTİRME PROJESİ),

·       KURAKLIK ALGISININ BELİRLENMESİ VE BUNA UYGUN STRATEJİLER GELİŞTİRİLMESİ,

·       BİTKİ GENETİK KAYNAKLARININ BELİRLENMESİ, TOPLANMASI, KARAKTERİZASYONU VE ISLAH PROGRAMLARINA ENTEGRASYONU.

KİRİŞCİ: KURAKLIĞA DAYANIKLI TÜRLERİN GELİŞTİRİLMESİNE ÖNEM VERİYORUZ

TARIM VE ORMAN BAKANI PROF. DR. VAHİT KİRİŞCİ, TÜM DÜNYAYI TEHDİT EDEN KURAKLIĞA KARŞI DUYARLI OLDUKLARINI VE TEDBİRLER ALDIKLARINI BELİRTTİ.

BAKANLIK OLARAK TARIM POLİTİKASINDA TARIMSAL ÜRETİMİ PLANLARKEN İKLİM DEĞİŞİKLİĞİNİN SEBEP OLDUĞU KURAKLIK VE ÖZELLİKLE TARIMSAL KURAKLIĞI GÖZ ARDI ETMEDEN ÇİFTÇİ ODAKLI PROJELER YÜRÜTTÜKLERİNİ VURGULAYAN KİRİŞCİ, BU BAĞLAMDA 2008’DEN BU YANA TARIMSAL KURAKLIKLA MÜCADELE STRATEJİSİ EYLEM PLANLARI UYGULADIKLARINI ANLATTI.

KİRİŞCİ, 2023-2027 DÖNEMİNE AİT PLANI AÇIKLADIKLARINA DİKKATİ ÇEKEREK, “HEM SULU HEM DE KURU TARIM İÇİN ÇALIŞMALAR YAPIYORUZ VE BU ÇALIŞMALARI YAYGINLAŞTIRIYORUZ. BU ÇALIŞMALARIN SÜRDÜRÜLEBİLİR OLMASI VE SÜREKLİLİĞİ ÇOK ÖNEMLİ. TÜM KURUM VE KURULUŞLARIMIZLA KURAKLIK TEHLİKESİNE KARŞI TEYAKKUZDAYIZ” İFADELERİNİ KULLANDI.

İKLİM DEĞİŞİKLİĞİNE KARŞI GIDA GÜVENLİĞİNİ SAĞLAYACAK TEDBİRLER ALMANIN STRATEJİK ÖNCELİKLERİ ARASINDA OLDUĞUNUN ALTINI ÇİZEN KİRİŞCİ, ŞU DEĞERLENDİRMEDE BULUNDU:

“TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI OLARAK KONUYU SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK PERSPEKTİFİNDEN BÜTÜN BOYUTLARIYLA ELE ALIYOR VE ÇALIŞMALARIMIZI GÜNCEL VERİLER IŞIĞINDA ŞEKİLLENDİRİYORUZ. TOPRAK, SU VE GENETİK KAYNAKLARIMIZIN KORUNMASI, VERİMLİLİĞİN ARTIRILMASI VE ÜRETİM ALANLARINDA SU POTANSİYELİNE UYGUN ÜRÜN DESENLERİNİN OLUŞTURULMASI BU KONUDAKİ ÇALIŞMALARIMIZIN ANA ÇERÇEVESİNİ OLUŞTURMAKTADIR.

KURAKLIĞA DAYANIKLI TÜRLERİN GELİŞTİRİLMESİ BU ÇERÇEVEDE YÜRÜTTÜĞÜMÜZ EN KRİTİK KONULARDAN BİRİ. BUNUNLA İLGİLİ AR-GE ÇALIŞMALARIMIZA BÜYÜK ÖNEM VERİYORUZ.

ÜLKE OLARAK SAHİP OLDUĞUMUZ İKLİM, TOPRAK, SU VE BİYOÇEŞİTLİLİK KAYNAKLARIMIZ,  İKLİM DEĞİŞİKLİĞİNİN OLUMSUZLUKLARINI ASGARİ DÜZEYE İNDİRECEK ÇÖZÜMLERİ İÇERİSİNDE BARINDIRMAKTADIR.”

HBR-AYSUN YILMAZ BENLİ

İLGİLİ YAZILAR
- Advertisment -

SON DAKİKA

SON YORUMLAR