Cuma, Temmuz 26, 2024
Ana SayfaGündemHaberSEÇMEN KAĞIDI  OLMADAN OY KULLANILIR MI?

SEÇMEN KAĞIDI  OLMADAN OY KULLANILIR MI?

Spread the love

SANDIK BAŞINA GEÇECEK OLAN SEÇMENLER BU HABERE DİKKAT!

14 Mayıs Cumhurbaşkanlığı ve 28. Dönem milletvekili  Seçimlerine günler kaldı. Türkiye de milyonlar, Polatlı da 95 bin  603 seçmen   sandık başına geçerek oy kullanacaklar.  Peki seçim günü  kimliksiz oy kullanılır mı? Kimliklerde eski ve yeni kimlik şartı aranacak mı?   Seçmen kağıdınız olmadan oyunuzu kullanabilecek misiniz? Oy kullanmaya giderken seçmen kağıdınızı  yanınızda  bulundurmanız zorunlu mu? Seçmen kağıtları neden önemli?  Muhtarlıklarda  seçmen kağıdı dağıtımları devam ediyor mu?

14 Mayıs  2023 tarihinde yapılacak olan  13. Cumhurbaşkanlığı ve 28. Dönem Milletvekilliği seçimlerine  Altı (6) gün kaldı.  Türkiye genelinde  milyonlarca seçmen  sandık başına geçerek oyunu kullanacak. Polatlı da ise  95 merkez ve kırsal 309 sabit 2 seyyar  olmak üzere  311 sandıkta vatandaşlar tercihini yapacak.

14 Mayıs seçimlerinde seçmen kağıdı olmadan oy kullanılıp kullanılmayacağı merak ediliyor. Merak edilen bir diğer soru ise  Nüfus cüzdanlarında eski yeni  zorunluluğu var mı? Kimliklerini değiştirmemiş olanlar  oylarını kullanabilecek mi?

SEÇMEN KAĞIDI OLMADAN OY KULLANILABİLİR Mİ?

 Seçmen kağıdı olmadan da oy kullanılabilmektedir. Seçmenler e- Devlet sistemindeki “Nerede Oy Kullanacağım” bölümünden sorgulama yaparak Seçmen Bilgi Kağıdının dökümünü alabilirler.

 E DEVLET ŞİFRESİ YOKSA  NE OLACAK?

 Muhtarlıklarda halen  dağıtımı yapılan seçmen kâğıtlarının alınması da önemli.

 Özellikle  yaşlı vatandaşların  pek çoğunun E –Devlet şifrelerinin olmayışı, yada  interneti kullanmadıkları , düşünüldüğünde   oylarını nerede hangi sandıkta  kullanacaklarını bilmeleri açısından  seçmen kağıtlarını muhtarlıklardan alabilirler.    Yada  E- Devlet şifrelerini almaları gerekiyor.

ESKİ  NÜFUS CÜZDANI İLE OY  KULLANILIR MI?

Edinilen bilgilere göre TC kimlik numarası net bir şekilde belli olan, ellerinde bulunan mevcut nüfus cüzdanları ile kimlik kartlarını yenilemeyen vatandaşlar da 14 Mayıs’ta yapılacak  olan seçimde oy kullanabilecekler.  Oy kullanma işleminin gerçekleşmesi için yeni kimlik kartı şartı aranmıyor.

135 sayılı genelgenin 27.maddesine göre, sandık başına gelen seçmen Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarasını taşıyan, Türkiye Cumhuriyeti kimlik kartı, geçici kimlik belgesi, nüfus cüzdanı, resmî dairelerce verilen soğuk damgalı kimlik kartı, pasaport, evlenme cüzdanı, askerlik belgesi, sürücü belgesi, hâkim ve savcılar ile yüksek yargı organı mensuplarına verilen mesleki kimlik kartı, avukat, noter ve askerî kimlik kartı gibi kimliğini tereddütsüz ortaya koyan resimli, resmi nitelikteki belgelerden biriyle seçmen sıra numarasını söyleyerek 14 Mayıs 2023 Pazar  günü oy kullanabilecek.

HBR Aysun Yılmaz Benli

İLGİLİ YAZILAR
- Advertisment -

SON DAKİKA

SON YORUMLAR