Cumartesi, Temmuz 27, 2024
Ana SayfaGündemHaberPOLATLI 27 ÜLKENİN BÜYÜKELÇİLERİNİ KONUK ETTİ

POLATLI 27 ÜLKENİN BÜYÜKELÇİLERİNİ KONUK ETTİ

Spread the love

GORDİON’DA   TUNA’DAN ORHUN’A İPEK  YOLU RALLİSİ  YAPILDI

Uluslararası Türk  Kültürü Teşkilatı ile Doğu batı  dostluk  barış rallisi derneği   işbirliği ile  Tuna’dan Orhun’a İpek yolu rallisinin Ankara/Sivas etabına   UNESCO Dünya Mirası listesine adayı Gordion Antik Kenti  ev sahipliği yaptı.  İpek Yolu Rallisi   UNESCO Dünya  Kültür  Mirası  asıl  Listesine  aday   Gordion Antik Kentinde gerçekleştirildi.  27 Ülkenin büyükelçileri ve ataşelerinin de katıldığı İpek Yolu Rallisinin startını Dışişleri Bakan yardımcısı Ahmet Yıldız büyükelçiler   ve Belediye Başkanı Mürsel Yıldızkaya  verdi. Ralli öncesi  27 ülkenin  büyükelçileri  Gordion Antik Kenti Tümülüslerini dolaşarak  Gordion Müzesini  incelediler. 

  Türk ve yabancı ralliciler Gordion Antik Kenti’nden Hindistan’a yola çıktı. Uluslararası Türk  Kültürü Teşkilatı ile Doğu batı  dostluk  barış rallisi derneği   işbirliği ile  Tuna’dan Orhun’a İpek yolu rallisinin Ankara/Sivas etabına  Polatlı Gordion ev sahipliği yaptı.  27 ülkenin büyükelçi, ateşe ve diplomatları Polatlı ya geldi. Dışişleri Bakan Yardımcısı Ahmet Yıldız’ında  katıldığı  Polatlı ziyaretinde,  Polatlı Belediye başkanı Mürsel Yıldızkaya  büyükelçi ve ataşeleri kahvaltıda ağırladı.

BAKAN YARDIMCISI YILDIZ : GORDİON UNESCO DÜNYA MİRASI LİSTESİEN GİRECEK 

 Dışişleri Bakan yardımcısı Ahmet Yıldız “ Gordion Dünya Mirasıdır. Listede bulunan Pek çok yere göre tanınmış bir yer. İnşallah Bu konferansta onaylanacak ve UNESCO Dünya Mirası asıl listesine girecek. 

İpek Yolu Rallisinin bu seneki  başlangıç noktası Sofya, teması Tuna’dan Orhun’a. Hindistan Pamir’de son bulacak inşallah önümüzdeki dönem Çin  veya  Rusya ile   geçiş sorunları halledilebilinirse  bir daha kine ,adına uygun olarak Moğalistan’da  Orhun’da son bulmasını ümit ediyoruz. İzin veren ülkelere teşekkür ediyoruz. Bakanlık olarak bizim bu tür etkinlikleri desteklememiz gerekiyor. Bu yol  çok anlamı bir yol dünyada ipek yolu yada göç yolu olarak bilinen bir yol dolayısıyla medeniyetin katalizörü olmuş. Derneği katılan arkadaşları   tebrik ediyoruz Buraya gelen büyükelçiler ve diplomatlara da teşekkür ediyoruz. 

Gordion Antik Kenti’nin UNESCO Dünya Mirası asıl listesine adaylığına ilişkin   konuşan Yıldız “Riyad’dan   olumlu bir haber gelecektir bundan daha doğal bir şey yoktur. Dünyada kimsenin buna itirazı olacağını düşünmüyorum.  İlerleyen zamanda inşallah Polatlı belediye başkanımızla   bunun kutlamasını yapacağız” dedi. 

BÜYÜKELÇİ  CROITOR:  BÜTÜN DÜNYA BU MÜZEYİ GÖRMELİ 

 Gagavuz Türkü olan Moldova Büyükelçisi  Dmitri CROITOR “   Polatlı belediye başkanımız bizi davet etti, müzeyi gördük 3500 yıllık ağaçlar var inanılmaz. Bütün dünya bu müzeyi  görsün . ilk defa yaşamında böyle bir müze gördüm. Dışişleri Bakanlığı büyükelçiler ve diplomatları buraya getirdi. Çok teşekkür ederim. çok memnun kaldım” dedi. 

BELEDİYE BAŞKANI MÜRSEL YILDIZKAYA : GORDİON ‘UN UNESCO DÜNYA MİRASI ASIL LİSTESİNE GİRME SURECİNE ÇOK YAKLAŞTIK

 Polatlı Belediye Başkanı Mürsel Yıldızkaya “Frig medeniyetinin başkenti Gordion da önemli bir etkinlik gerçekleştirdik Tuna’dan Orhun’a İpek yolu rallisine sayın Dışişleri Bakanımızla   ev sahipliği yaptık. Polatlımızı 27 ülkenin büyükelçileri ziyaret etti.

Gordion Antik Kentimizin UNESCO Dünya Mirası Asıl Listesine girme süreci çok yaklaştı.  Önümüzdeki ayın15’den  sonra Riyad’da nihai karar verilecek. UNESCO Dünya Mirasına adımızın bile geçiyor olması burada yaşadığımız heyecanı yaratıyor, şehrimizde de çok büyük heyecan yarattı. İnşallah önümüzdeki ayda yapılacak toplantı da Gordion’un UNESCO Dünya Mirası Listesine gireceğini , Türkiye’nin yirminci (20) mirası, Ankara ve Polatlı’nın ilk Dünya Mirası olacağını şimdiden ifade etmek istiyorum. Bu bize ne sağlayacak? Bir defa Tarih turizmin de çıtayı aşmış olacağız, Polatlı sadece Türkiye’de değil Dünya da tanınır hale gelmiş olacak Özellikle yabancı turistlerin bölgemize akın etmesini  bekliyoruz. Yerel yönetim olarak  kendimizi halkımızı  ilgili kesimleri bu sürece hazırlamak istiyoruz. Buradan Riyad’da yapılacak olan toplantıya bir mesaj vererek  kararlılığımızı ve inancımızı ifade etmiş olduk” dedi. 

 Tuna’dan Orhun’a İpek Yolu Rallisine Katılan Yusuf İslam  Erdoğan   “ bu yıl ikinci katılışım.Çok güzel bir tecrübe bu kadar kültürü gezmek bu kadar insanla kaynaşmak muazzam coğrafyalar da zorlu koşullarda araç sürmek mükemmel bir his.Buradan da start yaptığımız için mutluyuz , çok tarihi ve güzel   bir yerdeyiz. Gordion’u duymuştum  ama gelme fırsatım hiç olmamıştı. Böyle değerlerimizin UNESCO Listesine girmesi çok önemli” dedi. 

20 Yaşındaki Gen Rallici Kıvanç Yaralı  “Sofya’dan geliyoruz İlk hedefimiz olan İstanbul ardından Ankara’ya geldik. Yolumuz uzun çok heyecanlayız  kazasız belasız bir şekilde hedefimize ulaşmayı hedefliyoruz. Çok güzel bir organizasyon bol maceralı heyecanlı. Ülkemiz bulunduğu konum gereği çok fazla tarihe  kültüre ev sahipliği yapıyor. Bu tarihi alanların korunması restorasyonları çok önemli ülkemizin bu anlamda yaptığı çalışmalar gurur verici “dedi. 

HBR AYSUN YILMAZ BENLİ

İLGİLİ YAZILAR
- Advertisment -

SON DAKİKA

SON YORUMLAR