Cuma, Temmuz 26, 2024
Ana SayfaGündemHaberONLARIN HAYATLARINDA GLUTEN YOK

ONLARIN HAYATLARINDA GLUTEN YOK

Spread the love

 POLATLI’ DA DÜNYA ÇÖLYAK GÜNÜ KUTLANDI

  Hayat Polatlı da çölyak hastalığı farkındalık günü kutlandı. Polatlı da sayıları yüzden fazla olan Çölyak kardeşliği  grubu üyeleri olan  çölyak hastası  vatandaşlar  Çölyak hastalığına dikkat çekmek amacı ile  farkındalık etkinliği tertipledi.  9 Mayıs Dünya Çölyak günü etkinliğine   Polatlı Belediye Başkanı Mürsel Yıldızkaya, eşi Şaduman Yıldızkaya,Çölyak  kardeşliği grubu  temsilcisi Azize Can  çölyak hastası çocuklar , aileleri ve çölyak hastası vatandaşlar katıldı.  Polatlı hanımlar konağında gerçekleşen 9 Mayıs Dünya Çölyak Günü’nde   glüteniz  ev yapımı yaş pasta kesildi. Polatlı Belediyesi tarafından çölyak hastalarına 3 ayda bir verilen çölyak gıda paketleri dağıtımını Başkan Yıldızkaya üç  aydan  iki  aya düşürdü.  

 Dünya Çölyak  Günü’nde  Polatlı da  çölyak farkındalığı etkinliği düzenlendi.  Polatlı da  yaklaşık 100 den fazla çölyak hastasının  oluşturduğu Çölyak kardeşliği grubu 9 Mayıs Dünya Çölyak Günü’nde pasta keserek günlerini kyultladılar. Çölyak hastalığına dikkat çekmek ve farkındalık oluşrturmak adına düzenlenen  etkinliğe  Polatlı Belediye Başkanı Mürsel Yıldızkaya, eşi Şaduman Yıldızkaya,Çölyak  kardeşliği grubu  temsilcisi Azize Can  çölyak hastası çocuklar , aileleri ve çölyak hastası vatandaşlar katıldı.

 GIDA PAKETLERİ  ARTIK  3 AYDA DEĞİL  2 AYDA  BİR DAĞITILACAK

 Polatlı Belediye Başkanı Mürsel Yıldızkaya ve eşi Şaduman Yıldızkaya Dünya Çölyak Hastalığı gününde    pasta keserek  , çölyak hastaları ile sohbet ettiler.   Tamamen glütensiz ürünler tüketmek zorunda olan Çölyak Hastalarının gıda tüketimleri  huşunda Başkan Yıldızkaya   Polatlı Belediyesi tarafından dağıtılan çölyak gıda paketlerinin hem içeriğini çoğalttı hem de 3 ayda bir verilen paketleri iki aya düşürdü.

ÇÖLYAK HASTALIĞI NEDİR?

Çölyak hastalığı, genetik yatkınlığı olan bireylerde buğday, arpa, çavdar gibi tahıllarda bulunan gluten isimli proteine karşı duyarlılık sonucu gelişir. Genetik yatkınlık, özgül çevresel faktörlerle temas ve immünolojik mekanizmalar sonucu otoimmün bir enteropati gelişir. Hastalık temel olarak proksimal ince bağırsağı etkiler ancak farklı organ/sistem etkilenmeleri de söz konusudur.

Çölyak hastalığında etkin olduğu bilinen tek tedavi, glutenin ömür boyu diyetten çıkarılmasıdır. Glutensiz diyet uygulanmasındaki amaç, hastalığın var olan semptomlarını kontrol altına almak, hastaların yaşam kalitelerini arttırmak ve hastalıkları ile ilgili komplikasyonların oluşmasını önlemektir. Hastaların çoğunda, diyet tedavisine tam uyum sağlamalarının ardından klinik bulgularının tamamen düzeldiği, serolojinin normale döndüğü gözlenmektedir.

Hastalık bazı bireylerde yıllarca hiç belirti vermez veya çok hafif seyredebilir ve kişi çölyaklı bir hasta olduğunu uzun süre fark etmeyebilir. Hastalık tipik belirtilerle başlayabileceği gibi çok hafif belirtilerle de seyredebilir.

Çölyak hastalığı olan çocuklarda özellikle karın ağrısı, karında şişlik, ishal, huzursuzluk, iştahsızlık, enfeksiyonlarda artış ve gelişme geriliği, kusma, kilo alamama ve boy uzamasında yavaşlama gibi tipik belirtilerle ortaya çıkabilir. İleri yaşlarda hastalığın belirtileri daha geniş bir yelpazeye yayılır.

Yetişkinlerde görülen belirtiler: Karın bölgesinde öne doğru şişkinlik, yaşa göre kilo azlığı, kas zayıflığı, kansızlık, dışkıda anormallik, büyük tuvalet ihtiyacının artması, ishal, kusma, bezginlik, nedeni bilinmeyen karaciğer hastalıkları, ağız içinde oluşan aftlar, iştahsızlık, gaz şikayetleri, eklem ve kemik ağrıları, sinirlilik, ciltte kaşıntılı döküntüler.Çölyak hastalığı her yaşta teşhis edilebilmekle birlikte teşhisi zor olan hastalıklardan biridir. Çünkü belirtiler çoğunlukla ilişkili bir başka hastalığı da düşündürmektedir. Örneğin erken osteoporoz, kansızlık, teşhis edilmemiş laktoz alerjisi gibi hastalıklarla benzer belirtiler gösterdiğinden karıştırılabilir. Çölyak hastalığının insan sağlığı üzerinde önem taşıyan birçok değişimlere neden olmasından dolayı doğru teşhisi önemlidir. Toplumda tanı almamış hastalar buz dağının görünmeyen kısmıdır. Özellikle farklı yakınmalar ile farklı klinik dallara başvuru nedeniyle Çölyak hastalığı tanısında yaşanan anlamlı gecikmeler yaşanmaktadır. Tanıda en önemli nokta hastalığın akla gelmesidir. Teşhis yöntemlerinden kan testleri serolojik özel testler ile ön tanı konmakta ancak kesin tanı ince bağırsak biyopsisi ile konmaktadır.

Tedavisi mümkün olan çölyak hastalığında erken teşhis çölyaklıların yaşam kalitesinin tekrar düzelmesi için son derece önemlidir. Çölyak glutensiz beslenme ile bir hastalık değil yaşam tarzı olarak hayata yerleşmelidir.Çölyaklılar buğday,  arpa, çavdar, yulaflı gıdalar tüketmedikleri gibi ayrıca marketlerde satılan hazır gıdaların içeriklerine dikkat etmelidirler. Mutlaka gluten içermeyen gıdalar tüketmeliler.

HBR AYSUN YILMAZ BENLİ 

İLGİLİ YAZILAR
- Advertisment -

SON DAKİKA

SON YORUMLAR