Pazar, Nisan 28, 2024
Ana SayfaGündemHaberKonuta ulaşamayan, projeye ortak olacak

Konuta ulaşamayan, projeye ortak olacak

Spread the love

Ankara Tüm Emlakçılar Meslek Esnaf Odası Başkanı Hakan Akçam, SPK’nın taslağını hazırladığı “Proje Gayrimenkul Yatırım Fonları” ile konutta yeni bir dönem başlayacağını, 5-10 milyon TL’ye konut alamayan alıcıların küçük birikimleriyle milyarlık projelere ortak olabileceklerini kaydetti.

Oda Başkanı Akçam, konuyla ilgili yaptığı açıklamada; “Gayrimenkul sektöründe alıcı ve üretici cephesinde radikal değişimler yaşanıyor. Sektörde değişen dengeler farklı modellere ihtiyaç olduğunu gösteriyor.

Türkiye’de pek çok kesim için konut hala en güvenli yatırım aracı olarak görünse de konuta erişim oldukça zor ve bu sorun gittikçe büyüyor. Yükselen fiyatlar, artan faiz oranları ve kredi musluklarının kısılması hem ihtiyacı olanları hem de yatırımcıları zor duruma düşürüyor. Üretici tarafında ise uzun senelerdir ‘sat-yap’ sistemiyle çalışan firmalar, satışlarda yaşanan durgunluk sebebiyle bunu sürdürmekte oldukça zorlanıyor. Finansman sorunu, maliyetteki yükselişler ve öngörülemeyen piyasa şartları üretim tarafında düşüşe neden olurken, bu da arz sorununa sebep oluyor. Ortaya çıkan bu tablo sektörde yeni enstrümanlara ihtiyaç duyulduğunu ortaya koyuyor. Bu enstrümanlardan birinin de ‘Proje Gayrimenkul Yatırım Fonları’ olması öngörülüyor. Gayrimenkul Yatırım Fonları’ndan sonra proje fonlarının da talep görmesi bekleniyor. Sermaye Piyasası Kurulu’nun (SPK) hazırlıklarını yaptığı yeni model çerçevesinde gelecek sene yeni fonların açıklanması bekleniyor.” ifadelerini kullandı.

SPK Başkanı İbrahim Ömer Gönül’ün geçen aylarda fonların devreye gireceğini duyurduğunu belirten Akçam, proje gayrimenkul yatırım fonlarının kendi mülkiyetlerindeki arsa ve arazilerin yanı sıra hasılat paylaşımı veya kat karşılığı arsa satışı sözleşmeleri üzerinden ya da başka kişilere ait arsalar üzerinden gayrimenkul projesi geliştirilebileceğini söyledi ve ekledi: “Proje Gayrimenkul Yatırım Fonları’nın kuruluşuna izin veren düzenleme ile çoğunluğu konut nitelikli bağımsız bölümlerden meydana gelecek gayrimenkul projelerini gerçekleştirmek amacıyla gayrimenkul yatırım fonlarının kurulmasına imkân tanınması planlanıyor. Bu fonlar, hem kendi mülkiyetlerinde hem de sözleşme imzaladıkları farklı kişilere ait arsalarda projeler yapabilecek.”

KONUT ARZINA KATKIDA BULUNACAK

Fonların kurulmasına izin verilmesi ile konut arzının artırılmasına da katkıda bulunulacağını dile getiren Akçam, “Yatırımcıların gayrimenkul projelerine yatırım gerçekleştirmelerine imkan sunularak getiri fırsatları artırılacak” dedi.

Akçam, Bursa ve Ankara da büyük firmaların yaklaşık 1 yıldır uyguladığı bu modelin daha da yaygınlaşmaya devam edeceğini, kapsamının daha da genişleyeceğini düşündüklerini de sözlerine ekledi.

İLGİLİ YAZILAR
- Advertisment -

SON DAKİKA

SON YORUMLAR