Cumartesi, Temmuz 27, 2024
Ana SayfaGündemHaberKİTABIMIZDA GEÇEN HER KISSA BİZLER İÇİN BİR UYARIDIR

KİTABIMIZDA GEÇEN HER KISSA BİZLER İÇİN BİR UYARIDIR

Spread the love

  LOKMAN’DAN (as)  ÖĞÜTLER 1

SPOT: Lokman, oğluna öğüt vererek: Yavrucuğum! Allah´a ortak koşma! Doğrusu şirk, büyük bir zulümdür, demişti.”  Allah’a ortaklar koşmanın en büyük zulüm olduğunu hatırlıyoruz.

 Polatlı Müftüsü Hayri Cihangeri      Lokman’dan öğütler yazı dizisi ile  vatandaşlara ramazan ayı boyunca Buluşan  Müftü Cihangeri “Bizleri yoktan var eyleyen, yarattığı varlıklar içerisinde bize ruh verip bizi canlı eyleyen, yarattığı canlılar içerisinde bize akıl verip bizi insan eyleyen, yarattığı insanlar içerisinde bize iman nimetini verip bizi Müslüman eyleyen, o Müslümanlar içerisinden bize tarih nimetini verip bizi bin yıldır İslam’a ve insanlığa hizmet ettiren ve yarattığı  insanlar  içinden bizi bu ramazan ayına Müslüman olarak ulaştıran Rabbimize hamdolsun. Kıyamete kadar gelecek bütün insanlığa rehber olarak gönderilen Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed’e (S.A.V) salat ve selam olsun.

Kitabımız Kur’an, akıl sahibi insanların inanması, emir ve yasaklarına uyması gereken ilahi kelamdır. Ramazan ayı vesilesiyle Kerim Kitabımızı daha çok okuyor ve daha iyi anlayıp, daha güzel yaşama noktasında gayret ediyoruz. “Allah’ a karşı derin saygı duyarak O’ndan korkan”  kimseler olarak Kerim Kitabımızda geçen  kavimlerin  kıssalarından ibret alıp onların düştükleri hatalara düşmemek için gayret ediyoruz.

Kerim Kitabımızda geçen her kıssa bizler için bir uyarıdır aynı zamanda.  Ramazan  ayına ulaştırılan Müslümanlar olarak ”O, âlemler için, içinizden dürüst olmak isteyenler için, ancak bir öğüttür.” Kitabımızdaki öğütlerden nasibimizi alıyoruz. Lokman Suresi 13. ayetine  kulak vererek: “Lokman, oğluna öğüt vererek: Yavrucuğum! Allah´a ortak koşma! Doğrusu şirk, büyük bir zulümdür, demişti.”  Allah’a ortaklar koşmanın en büyük zulüm olduğunu hatırlıyoruz.

Göklerin ve yerin, güneşin, ayın, yıldızların, gece ile  gündüzün belirli bir hesap ile olmasının,  denizlerin karışmamasının, ağacın meyve vermesinin, çiçeğin açmasının, kuşun uçmasının, kelebeğin konmasının, koyunun süt, arının bal yapmasının… kainattaki her şeyin   Alemlerin Rabbi olan Allah’ın dilemesiyle olduğuna iman ediyoruz. “Göklerin ve yerin hükümranlığı Allah’ındır. Allah, her şeye hakkıyla gücü yetendir.” 

Alemlerin Rabbi olan Allah’ı;  rahman ve  rahim, din gününün sahibi, yaratan, yaşatan, yöneten, kanun koyan,  rızık veren, hesap soran, kendisine kulluk yapılan, rızası gözetilen ve kendisinden yardım istenilen tek ilah olarak kabul ediyoruz. “Allah, kendisine ortak koşulmasını asla bağışlamaz; ondan başka günahları dilediği kimse için bağışlar. Kim Allah´a ortak koşarsa büsbütün sapıtmıştır”

İçerisinde bulunduğumuz bu mübarek ay için  “Ramazan ayı girdiği zaman cennet kapıları açılır, cehennem kapıları kapanır ve şeytanlar zincire vurulur” diye buyuruyor Peygamber Efendimiz. (S.A.V) Bu ramazan ayına ulaşan Müslümanlar olarak Allah’ a ortak koşmanın en büyük zulüm olduğunu bildiğimiz gibi Allah’ın razı olmadığı işleri yapmanın ve  Allah’ın razı olmadığı işlerin yapılmasına vesile olmanın şeytanı sevindirdiğini de biliyoruz.

 İlahi ikazı unutmuyoruz: “Şeytanın hâkimiyeti, sadece onu dost edinenler ve Allah’a ortak koşanlar üzerindedir.” 

İnsanlar ne güzel oruç tuttuğumuzu görsünler, ne kadar çok hayır yaptığımızı bilsinler, ne güzel namaz kıldığımız ve güzel Kur’an okuduğumuzdan bahsetsinler diye amel etmenin çok tehlikeli olduğunun da farkına varıyor ve Peygamber Efendimizin (S.A.V) ikazını unutmuyoruz. “Ümmetim için en çok korktuğum şey, Allah’a şirk koşmaktır. Ama dikkat edin; Ay’a, Güneş’e veya puta tapacaklar, demiyorum. Fakat, Allah’ın rızasının dışındaki gayeler için harekette bulunacaklar ve gizli şehvet, yani riyâ ve gösteriş duygularını taşıyacaklar (demek istiyorum).”

Gecenin karanlığında tek başımıza iken de, gündüzün kalabalığında kimse fark edemez diye yanlış işler yaparken de,  Alemlerin Rabbinin bizi gördüğünü unutmuyoruz. Yapmakta olduğumuz işlerin tek tek bize haber verileceğine  de iman ediyor ve Kerim kitabımızdan öğüt alıyoruz:  (Lokman, öğütlerine devamla şöyle demişti:) Yavrucuğum! Yaptığın iş (iyilik veya kötülük), bir hardal tanesi ağırlığında bile olsa ve bu, bir kayanın içinde veya göklerde yahut yerin derinliklerinde bulunsa, yine de Allah onu (senin karşına) getirir. Doğrusu Allah, en ince işleri görüp bilmektedir ve her şeyden haberdardır

Dua dua yalvarıyoruz; Ey Rabbimiz,  Kerim Kitabımız Kur’an’ı  okumada, anlamada ve yaşamada bize yardım eyle, bizi zulmedenlerden eyleme, bizi, beldemizi, memleketimizi ve İslam alemini muhafaza eyle, insanlığa hidayetini nasip eyle.”ifadelerine yer verdi.

HBR AYSUN YILMAZ BENLİ

İLGİLİ YAZILAR
- Advertisment -

SON DAKİKA

SON YORUMLAR