Cumartesi, Temmuz 27, 2024
Ana SayfaGündemHaberİŞİN UZMANINDAN KURBAN SEÇİMİ

İŞİN UZMANINDAN KURBAN SEÇİMİ

Spread the love

  SÜTÇÜ:   SAĞLIKLI BİR KURBANLIK NASIL OLMALIDIR?

Polatlı İlçe Tarım ve Hayvancılık Müdürü Burhanettin Sütçü kurbanlık hayvan  seçiminde dikkat edilmesi gereken özellikleri anlattı. Sütçü;Dini ölçülere uygun olması, Sağlıklı, besili olması, gebe olmaması, Veteriner Sağlık Raporu’nun bulunması ve aşı kaydının olması, Kulaklarının küpeli olması, Büyükbaş hayvanların pasaportlarının bulunması, Küçükbaş hayvanların nakil belgelerinin olması, Kurbanlık hayvanların erkek olanların tercih edilmesi, Sığırların iki yaşını doldurmuş olması gerekir”dedi.

Yaklaşan Kurban Bayramı öncesi Polatlı İlçe Tarım ve Hayvancılık Müdürü Burhanettin Sütçü sağlıklı kurbanlık hayvan  seçimine ilişkin bilgi verdi. Kurbanlık olarak kesilen koyun ve keçi türü hayvanların kulak küpeleri, Koyun ve Keçi Türü Hayvanların Tanımlanması ve İzlenmesi Yönetmeliğinin ilgili hükümleri çerçevesinde biriktirilerek, Bakanlıkça belirlenen usul ve esaslar gereğince bulundukları yerin İl/İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünün kontrolünde imha edilir ve koyun keçi türü hayvanların veri tabanından düşümleri yapılır. Kurbanlık hayvanlarda bulunması gereken özellikler Kurban, belirli özellikleri taşıyan koyun, keçi, sığır, manda ve deve cinsi hayvanlardan olur. Bunların dışındaki hayvanlar kurban olarak kesilemezler.

DEVE 5, MANDA 2, KOYUN VE KEÇİ 1 YAŞINDA OLMAK ZORUNDA

Kurban olabilmesi için, kurbanlık hayvanın deve için 5, sığır ve manda için 2, koyun ve keçi için ise 1 yaşını doldurmuş olması gerekir. Bunun yanında koyun semizlik ve gösteriş olarak bir yaşındakilerle aynı olursa altı ayını tamamladıktan sonra da kurban edilebilir. Kesilecek hayvanın kurban olmaya engel bir kusurunun bulunmaması gerekir. Kurban edilecek hayvanın sağlıklı, düzgün, azaları tamam ve besili olması hem ibadetin gaye ve mahiyetine hem de sağlık kurallarına uygun düşer. Kötürüm derecesinde hasta, zayıf ve düşkün, bazı azaları eksik, mesela bir veya iki gözü kör, kulakları ve boynuzları kökünden kesilmiş, dili kesik, dişlerinin tamamı veya çoğu dökülmüş, kuyruğu ve memesi kesik hayvanlar kurban olmaz. Ancak hayvanın doğuştan boynuzsuz, şaşı, topal, deli, biraz hasta, bir kulağı delinmiş veya yırtılmış olmasında kurban açısından bir sakınca yoktur. Koyunun daha temiz ve lezzetli olması maksadıyla doğduğunda kuyruğunun kısmen veya tamamen kesilmesi kusur sayılmaz.

KURBAN NERELERDE KESİLEBİLİR?

Şehirlerde kesimhane ve kurban komisyonlarının belirlediği kesim yerlerinde kurban kesilecek. Köyler ve belirlenmiş kesim yeri bulunmayan yerlerde vatandaşlar çevreye zarar vermeden kurbanlarını kendi bahçelerinde kesebilecekler. Cadde, sokak ve park gibi alanlarda kurban kesilmeyecek. Kan, atıklar ve iç organlar sokak ve caddelere bırakılmayacak, evcil ve yabani hayvanlara verilmeyecek, derin çukurlara gömülerek imha edilecek.

HBR AYSUN YILMAZ BENLİ

İLGİLİ YAZILAR
- Advertisment -

SON DAKİKA

SON YORUMLAR