Cumartesi, Temmuz 27, 2024
Ana SayfaGündemHaberEVİNİZ DEPREME DAYANIKLI MI?

EVİNİZ DEPREME DAYANIKLI MI?

Spread the love

DEPREME DAYANIKLILIK TESTİ NASIL YAPILIR? NEREYE MÜRACAAT EDİLİR?  

Kahramanmaraş’ta iki büyük depremin büyük yıkımlara neden olmasının ardından depreme dayanıklı binaların özellikleri  vatandaşlar tarafından araştırma konusu oldu. Türkiye’nin birçok ilinde vatandaşlar depreme karşı bina dayanıklılık testi yaptırmak için arayışlara girdi. Bina deprem dayanıklılık testi nedir, kim yapar? Binanın depreme dayanıklı olduğu nasıl anlaşılır? Sorularının cevabını Polatlı Belediyesi İmar Müdürü Erdal Çağlar cevapladı.

Türkiye’nin pek çok il ve ilçesinde   vatandaş bina sağlamlık testinin nasıl yapıldığını ve karot testinin ne demek olduğunu merak ediyor. Deprem korkusu yaşayan vatandaşlar binalarının sağlamlık durumunu öğrenmek için ölçümler yapmak istiyor. Polatlı da bina sağlamlık testini yaptırmak isteyen vatandaşlar nereye başvuracaklar kimler tarafından yapılacak?

Kahramanmaraş’ta iki büyük depremin büyük yıkımlara neden olmasının ardından depreme dayanıklı binaların özellikleri  vatandaşlar tarafından araştırma konusu oldu. Türkiye’nin birçok ilinde olduğu gibi Polatlı da da   vatandaşlar depreme karşı bina dayanıklılık testi yaptırmak için arayışlara girdi. Bina deprem dayanıklılık testi nedir, kim yapar? Binanın depreme dayanıklı olduğu nasıl anlaşılır? Eviniz depreme dayanıklı mı? Deprem dayanıklılık testimi yaptırmak istiyorsunuz? Nereye mi müracaat edeceksiniz?  Nasıl mı yaptıracaksınız? Polatlı Belediyesi İmar Müdürü Erdal Çağlar Merak Edilen Soruları  Cevapladı

  İŞTE CEVAPLAR

 BİNA SAĞLAMLIK TESTİ NASIL YAPILIR VE KAROT TESTİ NEDİR ?

Bina sağlamlık testi  bir binanın mevcut yönetmelikler çerçevesinde yapılıp yapılmadığının araştırıldığı  binanın deprem anında ne kadar dayanıklı kalabileceğini test eden uygulamadır.

Karot testi makine yardımıyla silindir şeklinde beton delme işlemine verilen isimdir. Yapıdan alınan beton  numuneleri basınç testine tabi tutulmak üzere laboratuara gönderilir.Çıkan sonuca göre yapının sağlamlığına karar verilir.

BİNA DEPREME DAYANIKLILIK TESTİNİ KİM YAPAR ?

Çevre, şehircilik ve iklim değişikliği bakanlığının belirlediği lisanslı kuruluşlar tarafından yapılır. Bakanlığın internet sitesinde, başvurulabilecek belediyeler, meslek odaları, kamu kurumları, üniversiteler ile özel kuruluşlar ve firmalar yer alıyor.

 BİR BİNANIN DEPREME DAYANIKLI OLDUĞU NASIL ANLAŞILIR ?

Binadan alınan beton numunelerin basınç testine tabi tutularak çıkan sonuçları ile inşaatta kullanılan demirlerin korozyona uğrayıp uğramadığına bakılarak  yapı sağlam olup olmadığı anlaşılır.

DEPREMDE DAYANIKLI BİNALARIN ÖZELLİKLERİ NELERDİR ?

Depreme dayanıklı bir yapının genel olarak  alanında uzman  mimar ve mühendislerce çizilen projeye sahip, kaliteli malzeme kullanılan, projeye uygun imal edilmiş olması özellikleri arasındadır.

 BİR BİNANIN DAYANIKLI OLMASINI SAĞLAYAN ÖNEMLİ FAKTÖR NEDİR ?

Binanın jeolojik etüdü dikkate alınarak deprem yönetmeliklerine uygun olarak iyi bir işçilik neticesinde inşaa edilmesi en önemli faktörlerdir.

 POLATLI BELEDİYESİNE DEPREMİN ARDINDAN DEPREME DAYANIKLILIK TESTİ İÇİN MÜRACAATLAR OLDU MU ?

Kahramanmaraş ve Elbistan merkezli depremler sonucu Belediyemize yapılarının sağlamlığı ile ilgili müracaatlar olup ilgili yönlendirmeler yapılmıştır.

 POLATLI BELEDİYESİ EKİPLERİNCE DEPREM DAYANIKLILIK TESTİ YAPILABİLİYOR MU ?

Belediyemiz bünyesinde karot testi ve alınan numunelerin sonucuna göre performans analizi yapabilecek Yapı Laboratuarı bulunmadığından söz konusu dayanıklılık testi için Bakanlıkça belirlenen ilgili kuruluşlara yönlendirme yapılmaktadır.

 POLATLI BELEDİYESİ BÜNYESİNDE HİZMET VEREN YAPI DENETİM EKİPLERİ İLÇEDEKİ İNŞAATLARDA HANGİ DENETİMLERİ YAPMAKLA YÜKÜMLÜDÜR ?

Denetlemeye yetkili yapı denetim firmalarınca yapılan kontrollerde tespit edilen eksikliklerde Belediyemiz tarafından gerekli incelemeler yapılmaktadır.

 DEPREME DAYANIKLILIK TESTİ İÇİN BAŞVURAN VATANDAŞLARIN YÖNLENDİRİLMESİ NASIL YAPILMAKTADIR?

Binasının riskli olduğunu düşünen veya depreme karşı dayanıklı olup olmadığını öğrenmek isteyen vatandaşlar belediyemiz bünyesinde ekipman bulunmadığından, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığınca belirlenen kurum ve kuruluşlara yada Bakanlığın internet sitesinde, risk tespit raporu için başvurulabilecek belediyeler, meslek odaları, kamu kurumları, üniversiteler ile özel kuruluşlar ve firmalara başvurabilecekleri yönünde yönlendiriliyor.


 DEPREME DAYANIKLILIK TESTİ İÇİN BAŞVURULAR NERELERE YAPILMALIDIR?

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığınca belirlenen kurum ve kuruluşlara yada Bakanlığın internet sitesinde, risk tespit raporu için başvurulabilecek belediyeler, meslek odaları, kamu kurumları, üniversiteler ve özel kuruluşlar ve firmalara başvurmalıdır.

HBR AYSUN YILMAZ BENLİ 

İLGİLİ YAZILAR
- Advertisment -

SON DAKİKA

SON YORUMLAR