Pazartesi, Mayıs 20, 2024
Ana SayfaGündemHaberCİHANGERİ  “ BU GECE BAĞIŞLAMA GECESİ”

CİHANGERİ  “ BU GECE BAĞIŞLAMA GECESİ”

Spread the love

BİN AYDAN DAHA DEĞERLİ OLAN GECE

Polatlı Müftüsü Hayri Cihangeri  Kadir Gecesine ilişkin açıklama yaparak”Bu gece Müslüman kardeşlerimizin dertleriyle dertlenme gecesi. Bu gece kardeşlerimizin sıkıntılarına çare olma gecesi. Ramazan Bayramı’na ulaşmaya yaklaştığımız bu gecede bayramı bayram gibi geçiremeyenlere yardım elimizi uzatmakla gecemizi daha güzel hale getirelim”dedi.

Tüm  İslâm âleminin idrak edeceği Kadir gecesinin nasıl geçirilmesi gerektiğini anlatan Polatlı müftüsü Hayri Cihangeri Kadir gecesinin ne olduğunu, ne anlama geldiğini, bu gecede hangi önemli olayların cereyan ettiğini sıraladı. Cihangeri “

Yeni bir kadir gecesine daha kavuştuk. Ne büyük bir lütuf. Yaratanımız bize bir fırsat daha verdi. Ne büyük bir rahmet. Rahmetin tecellisi olan Cebrail (a.s.)’ın Rabbimizin inayetiyle dünya semasına indiği bir geceyle buluştuk. Affa uğrayabileceğimiz bir gece daha bizlere nasip oldu. Bizlere nimetlerini bahşeden, sayısız lütuflarla bize rahmet eden, bağışlanmamız için bizlere fırsatlar veren ve bizleri mübarek bir güne kavuşturan Allah-u Teala’ya sonsuz şükrediyoruz.

Bu gece, ihya edildiği zaman bin aydan, bir ömürden daha hayırlı bir gece. Bu gece, Kur’an-ı Kerim’in gönlümüze, dünyamıza, âleme doğduğu bir gece. Bu gecede Âlemlere rahmet olarak gönderilen Hz. Muhammed Mustafa’ya Peygamberlik vazifesi verildi. Bu geceye, Hak (c.c.), Kadir Gecesi dedi.

 BU GECE BAĞIŞLAMA GECESİ

 Bu gece, Kur’an gecesi. Bu gece, bağışlanma gecesi. Bu gece, ibadetlerle Rabbimize yönelme gecesi.

Yüce Allah’ın kullarına ikramının bol olduğu, hatalarından kurtulmak isteyenlerin bu hatalarını affettirebilecekleri bir zaman dilimine mübarek kadir gecesine kavuşmuş bulunmaktayız. Ramazan ayının gönüllerimize serpmiş olduğu ferahlığın doruğa çıkmaya başladığı bir geceye ulaştık Elhamdülillah.

KADİR GECESİNİN ANLAMI NEDİR?

Kadir gecesinin ne olduğunu, ne anlama geldiğini, bu gecede hangi önemli olayların cereyan ettiğini, hayatın, hayatımızın nasıl değişikliklere uğrayacağını ve daha nice sırrına vakıf olamadığımız hususları hakkında Yüce Allah (c.c.) Kur’an-ı Kerimde şöyle buyurmaktadır:

“Şüphesiz, biz onu (Kur’an’ı) Kadir gecesinde indirdik. Kadir gecesinin ne olduğunu sen ne bileceksin! Kadir gecesi bin aydan daha hayırlıdır. Melekler ve Ruh (Cebrail) o gecede, Rablerinin izniyle her türlü iş için iner de iner. O gece, tan yerinin ağarmasına kadar bir esenliktir.”

Bu gece için hepimizin aşina olduğu şekliyle, Mü’minlerin annesi Hz. Aişe: “Ey Allah’in Resulü! Kadir gecesine rastlarsam nasil dua edeyim? dediğinde;  Resulüllah (s.a.v): “Allahümme inneke afüvvün tühibbü’l-afve fa’fu annî (Allah’im sen çok affedicisin, affı seversin, beni affet)” diye dua et, buyurmuştur.

Ramazan ayı için on bir ayın sultanı dememizdeki asıl hikmet Kur’an-ı Kerimin içinde indirilmiş olmasıdır. Bununla bu aya verilen kıymet artmış ve bu ayda müminler için oruç emredilmiştir. Bu ayda Sevgili Peygamberimiz (s.a.s.), Cebrail (a.s.) ile Kur’an-ı Kerimi okumuş, mukabelede bulunmuşlardır. Bizlerde bugün bu sünneti mukabele okumak suretiyle gerçekleştirmekteyiz. Nasıl ki, Kur’an bir ayı on bir ayın sultanı yapıyor ise, nasıl ki Kur’an bir geceyi Kadir gecesi olarak bin aydan daha hayırlı yapıyor ise, gönlümüze, benliğimize aktardığımız Kur’an da bizleri öyle bir ulvi mertebeye ulaştıracaktır.

Bu günlerde; “Bir kimse, bir mü’minden dünya sıkıntılarından birini giderirse, Allah da kıyamet gününde o mü’minin sıkıntılarından birini giderir. Bir kimse darda kalana kolaylık gösterirse, Allah da ona dünya ve âhirette kolaylık gösterir. Mü’min kul, din kardeşinin yardımında olduğu sürece, Allah da o kulun yardımındadır. Melekler onları kuşatırlar.”

İHTİYACI OLAN KARDEŞLERİMİZE EL UZATMA VAKTİDİR

 Buyuran peygamberimizin öğütlerine kulak vererek  ihtiyacı olan  kardeşlerimizi Unutmadan, onlarla dayanışma içerisinde olduğumuz farklı bir kıvamda  Ramazan ve kadir gecesi ihyasında olmalıyız. Müslüman Müslüman’ın kardeşidir. Biz buna iman etmişiz. Bugün ise bu imanımızın tezahür etme vaktidir. Her türlü yardım ve ilgiye ihtiyacı olan kardeşlerimize yardım elimizi uzatma vaktidir. Bizlere de yaşanan tüm hadiselerden ibret almayı, yaşadığımız her türlü sıkıntıyı birlik ve beraberliğe sevk etme bilinci nasip eylesin. Rabbim Müslüman kardeşini yardımsız bırakmayanlarımıza Cennetini nasip etsin.

Bugünler özellikle Zekatımızı dağıttığımız günler. Bu günler, Sadaka-i Fıtır günleri. Bu günler yardımlaşma günlerimiz. Kadir gecesinde ve gündüzünde bu yardımlaşmayı gerçekleştirirsek, ihtiyaç sahiplerine ihtiyaçlarını ulaştırabilirsek bu önemli günden azami şekilde istifade edebiliriz. İhtiyaç sahiplerinin bir duası ile belki de günahlarımızın affına, Allah’ın razı olduğu kullar zümresine girmemize vesile olacaktır.

Allah merhametlidir merhamet edeni sever. Herkese merhamet edelim. Allah affedicidir affedenleri sever. Affedelim. Allah şükredenlerin maddi ve maneviyatını çoğaltır, bize iyilik de bulunanlara teşekkür edelim. Allah kusurları bağışlar, hatalarımız için insanlardan özür dileyelim.

NAMAZ DİNİN DİREĞİDİR 

 Gözümüzün aydınlığıdır. İslam Dininin beş temel şartından biridir. Dünya ve ahiret mutluluğunun anahtarıdır. Kişiyi yanlışlıklara ve hatalara sürüklemeyi önleyen bir ibadettir. Ramazan ayının bizlere vermiş olduğu huşu içerisinde kılmış olduğumuz namazlarımızı kılmaya özen gösterelim. Namazlarımızdan bazıları eksik kalmış olabilir. Bu gecede dinimizin direği olan namazı çoğaltalım. Geçmişte kılamadıklarımızı kılmaya çalışalım. Kötülükten arınmanın yolu namaz iledir. Bu geceden istifade etmek namaz iledir. Bizi aramayanları biz arayalım. Bize gelmeyenlere biz gidelim. Aramızda bulunan küslükleri gidermek için ilk adımı biz atalım. Beraberce Rabbimize yönelelim. Birlik ve beraberliğimizi kuvvetlendirelim. Aynı Rabbe, aynı Kitaba, aynı Peygambere iman ettiğimizi, aynı kıbleye yöneldiğimizi unutmayalım. Biz Müslüman’ız, biz birbirimizin manevi kardeşleriyiz. Kardeşlerimize karşı merhametli davranalım. Hataları bağışlayalım. Kusurların peşine düşmeyelim. Günahları örtelim. Böyle yapalım ki, bizlere merhamet edilsin, hatalarımız bağışlansın. Hepsinden ötesi Mevla’mız bizden razı olsun, bizi sevsin.

Bu gece Müslüman kardeşlerimizin dertleriyle dertlenme gecesi. Bu gece kardeşlerimizin sıkıntılarına çare olma gecesi. Ramazan Bayramı’na ulaşmaya yaklaştığımız bu gecede bayramı bayram gibi geçiremeyenlere yardım elimizi uzatmakla gecemizi daha güzel hale getirelim. 

Yüce Rabbim Ramazan ayını, idrak edeceğimiz Kadir gecesini ve nihayetinde kavuşmayı umut ettiğimiz Ramazan Bayramımızı bizlere hayırlı kılsın. Kadir gecesinin ve bu mübarek günlerin hürmetine hatalarımızı, yanlışlarımızı ve günahlarımızı affeylesin. Bayram sabahına hayırlar içerisinde, sevdiklerimizle beraber ulaşmayı güzel bir bayram geçirmeyi bizlere nasip etsin. Bu vesile ile Kadir gecenizi tebrik ediyor, Milletimiz ve tüm İslam âlemi için hayırlar getirmesini Yüce Rabbimden niyaz ediyorum.”dedi.

Hbr Aysun Yılmaz BENLİ 

İLGİLİ YAZILAR
- Advertisment -

SON DAKİKA

SON YORUMLAR