Cumartesi, Temmuz 27, 2024
Ana SayfaGündemHaberBİÇERDÖVERLER HASAT BAŞINDA DENETLENDİ

BİÇERDÖVERLER HASAT BAŞINDA DENETLENDİ

Spread the love

 POLATLI DA EKİPLER ARAZİDE  BİÇERDÖVERLERDE DANE KAYBI DENETİMİ YAPTI

 Polatlı da hububat hasadının yapıldığı  bu günlerde biçerdöver kontrolleri de titizlikle yürütülüyor. Polatlı   Tarım ve ormancılık İlçe Müdürlüğü, 7 teknik personeli ile dane kaybına geçit vermiyor.  Ekipler tarla başında biçerdöverlerin dane kaybına yol açıp açmadığını kontrol ediyor.

Çiftçilerin  büyük emek, zaman ve masrafla üretmiş oldukları tarla bitkilerinin zamanında, en az dane ve sap kaybı ile tekniğine uygun olarak hasat edilmesini sağlamak ve bu sayede milli servet kaybını önlemek amacıyla  Polatlı da  “Biçerdöverle Hasatta Tarla Kontrolleri”  devam ediyor.

 EKİPLER   DANE KAYBINI ÖNLEMEK İÇİN DENETİMDE

 Polatlı da yoğun bir şekilde devam eden hasat sezonunda   buğdayda  dane kaybının en  aza indirgenmesi  kapsamında  Polatlı ilçe tarım müdürlüğü ekipler arazilerde  mesaide. Polatlı’nın ekili tün alanlarını dolaşan ekipler   hasat yapan biçerdöverlerde denetimi sıkı tutuyor.   İlçe tarım müdürlüğü ekipleri yapılan denetimlerde biçerdöver operatörlerinin belgeleri kontrol edilirken, ayrıca dane kaybı olup-olmadığına da bakılıyor. İlçe Müdürlüğü hasat öncesi  yoğun   dane kaybı konusunda biçerdöver sahiplerini uyarmıştı.

 DANE KAYBIN  YÜZDE 2’ YE YAKIN

 Denetim elemanları, Polatlı’nın  kırsalında ekili alanlarda  hububat hasadı yapan biçerdöverleri denetledi. Denetimlerde belgesiz biçerdöver operatörlerine rastlanmadı. Yapılan kontrollerde dane kaybının yüzde 2’ye yakın olduğu civarında olduğu bildirildi. Ekipler, denetimlerde biçerdöver operatörleri ve üreticilere bazı uyarılarda bulundu.

7 TEKNİK ELEMANLA  2 EKİP HER GÜN DENETİMDE

  Denetimlere ilişkin bilgilendirme yapan Polatlı İlçe Tarım Müdürü Burhanettin Sütçü “çiftçilerinin en önemli gelir kaynaklarının başında gelen hububatın biçerdöverlerle yapılan hasadında meydana gelen dane-ürün kayıpları ile dane-ürün hasarlarını en alt seviyeye indirmek amacıyla  Tarım ve orman  Bakanlığı tarafından 2023  Yılı Biçerdöverle Ürün Hasadında Kontrol Hizmetlerinin Yürütülmesine İlişkin Uygulama Talimatı” yayınlamıştı  Bu talimat  İlçe Tarım Müdürlüğümüze  hasat tekniği konusunda yetiştirilmiş   ve  yetkilendirilmiş 7 teknik elemandan oluşan 2 denetim ekibi ile Biçerdöverle Hasatta Tarla Kontrollerimiz devam ediyor. Biçerdöverle hububat hasadında ürün kaybına sebep olanlar ile görevlilere karşı gelenler hakkında, 5326 sayılı Kabahatler Kanununun 32. maddesine göre “eğitimsiz ve donanımsız biçerdöver hizmetleri verilmesinin önüne geçilerek kamu düzeni ve kamu güveninin de korunması” amacıyla yasal işlem yapılmaktadır. Müdürlüğümüz kontrol ekipleri Biçerdöver operatör belgesi bulunmayan biçerdöver sürücüsü çalıştıran ve belgesiz biçerdöver kullanan, % 2’den fazla dane kaybına sebep olan biçerdöver sahipleri ve operatörlerine; yangın söndürücüsü bulunmayan, biçerdöver sahiplerine, “Eğitimsiz ve donanımsız biçerdöver hizmetleri verilmesinin önüne geçilerek kamu düzeni ve kamu güveninin korunması” amacıyla 5326 Sayılı Kabahatler Kanunu’nun 32. Maddesine göre biçerdöver sahibi ve biçerdöver kullanıcılarına Tebliğde belirtilen idari para cezası uygulanmaktadır.

UNUTMAYALIM Kİ TOPRAĞA DÖKÜLEN HER DANE ÖNCE ÇİFTÇİMİZİN SONRA MİLLİ EKONOMİMİZİN KAYBIDIR

Çiftçilerimizin bin bir güçlükle el emeği ve alın teri dökerek ürettikleri, bir yıl boyunca hasat etmeyi bekledikleri ürünlerinin biçerdöver hasadında kaybolmaması için tarlalarının başında bulunmaları, hasat işlemini dikkatle takip ederek dane kaybına neden olan operatörleri İlçe Tarım Müdürlüklerimize bildirmeleri gerekmektedir. Ülkemizde tahıl yetiştirilen ve biçerdöverle hasat edilen alanlar dikkate alındığında %1 oranında meydana gelen dane kaybı yaklaşık 250 bin ton ürüne karşılık geliyor olması, hububat hasadında dane kayıplarının önlenmesi çalışmaların önemini ortaya koymaktadır Müdürlüğümüzün hedefi biçerdöverle hasatta dane kaybını % 2’nin altına düşürmektir. Unutmayalım ki toprağa dökülen her dane önce çiftçimizin sonra Milli Ekonomimizin kaybıdır. Tüm üreticilerimizin hasat döneminin bol ve bereketli olmasını diliyorum” dedi.

HBR AYSUN YILMAZ BENLİ 

İLGİLİ YAZILAR
- Advertisment -

SON DAKİKA

SON YORUMLAR