>
Cuma, Temmuz 26, 2024
Ana SayfaGündemHaber22 MART DÜNYA SU GÜNÜ KUTLANIYOR

22 MART DÜNYA SU GÜNÜ KUTLANIYOR

Spread the love

TATLI SU KAYNAKLARININ ÖNEMİNE DİKKATİ ÇEKMEK VE BU KAYNAKLARIN SÜRDÜRÜLEBİLİR YÖNETİMİNE ODAKLANILMASINI SAĞLAMAK AMACIYLA HER YIL 22 MART’TA ULUSLARARASI DÜNYA SU GÜNÜ KUTLANIYOR.

UN-WATER TARAFINDAN ORGANİZE EDİLEN BU KUTLAMALAR İÇİN HER YIL FARKLI BİR TEMA BELİRLENİYOR. 2023 YILI DÜNYA SU GÜNÜ’NÜN TEMASI “ORTAKLIKLAR VE İŞ BİRLİĞİ YOLUYLA DEĞİŞİMİ HIZLANDIRMAK” OLARAK SEÇİLDİ.

KURAKLIK TEHDİDİNE KARŞI EYLEM PLANI HAZIRLAYAN TARIM VE ORMAN BAKANLIĞININ, “SUDA SIFIR KAYIP” SLOGANI İLE BAŞLATTIĞI SEFERBERLİK DE YAYGINLAŞTIRILIYOR.

BAKANLIĞA BAĞLI SU YÖNETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ, DSİ VE TARIM REFORMU GENEL MÜDÜRLÜĞÜ BAŞTA OLMAK ÜZERE BİRÇOK BİRİM KURAKLIĞA KARŞI ÇALIŞMALAR YÜRÜTÜYOR.

TARIM REFORMU GENEL MÜDÜRLÜĞÜ TARAFINDAN HAZIRLANAN VE BAKAN PROF. DR. VAHİT KİRİŞCİ TARAFINDAN KAMUOYU İLE PAYLAŞILAN 2023-2027 DÖNEMİ TÜRKİYE TARIMSAL KURAKLIKLA MÜCADELE STRATEJİSİ VE EYLEM PLANI İLE TARIMSAL KURAKLIK KONUSUNDA KAMUOYUNUN BİLİNCİNİN ARTIRILMASI, SÜRDÜRÜLEBİLİR TARIMSAL SU KULLANIMININ PLANLANMASI, KURAKLIĞIN YAŞANMADIĞI DÖNEMLERDE GEREKLİ TEDBİRLERİN ALINMASI VE KRİZ DÖNEMLERİNDE ETKİN MÜCADELE PROGRAMI UYGULANARAK KURAKLIĞIN ETKİLERİNİN EN AZA İNDİRİLMESİ AMAÇLANIYOR.

PLAN, TARIMSAL KURAKLIK TAHMİNİNE DAYALI KRİZ YÖNETİMİ UYGULANMASINI ÖNGÖRÜYOR. İL BAZINDA YAĞIŞ VE TOPRAK NEM VERİLERİ İLE YERALTI VE YERÜSTÜ SULARININ RASAT DEĞERLERİ İZLENECEK. BU DEĞERLERE DAYANARAK BELİRLENECEK EŞİK SEVİYELERE GÖRE DE İL KRİZ YÖNETİM PLANLARI OLUŞTURULACAK.

SU-NÜFUS PROJEKSİYONLARI HAZIR

AKDENİZ KUŞAĞINDA YER ALAN TÜRKİYE, YÜKSEK RİSK GRUBU ÜLKELER ARASINDA KABUL EDİLİYOR. ÖNÜMÜZDEKİ 100 YIL İÇİN YAPILAN İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ TAHMİNLERİNE GÖRE, ÜLKEDE SU KAYNAKLARININ YAKLAŞIK YÜZDE 25 ORANINDA AZALMASI BEKLENİYOR.

GEREKLİ TEDBİRLER ALINMADIĞI TAKDİRDE, 2050 YILINDAN İTİBAREN TÜRKİYE’NİN SU SIKINTISI YAŞAYAN ÜLKELER ARASINDA YER ALACAĞI TAHMİN EDİLİYOR.

SU YÖNETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ TARAFINDAN, İKLİM DEĞİŞİKLİĞİNİN SU KAYNAKLARINA OLASI ETKİLERİNE YÖNELİK 2100 YILINA KADAR SU-NÜFUS PROJEKSİYONLARI BELİRLENDİ.  SU KAYNAKLARININ KORUNMASI, VERİMLİ VE SÜRDÜRÜLEBİLİR KULLANIMIYLA İLGİLİ PLANLAR İLE SU POLİTİKALARININ HAYATA GEÇİRİLMESİ İÇİN ÇALIŞMALAR YÜRÜTÜLÜYOR.

SU VERİMLİLİĞİ SEFERBERLİĞİ

TOPLUM GENELİNDE SU VERİMLİLİĞİ KÜLTÜRÜNÜN OLUŞTURULARAK KAYNAKLARIN SÜRDÜRÜLEBİLİR KULLANIMININ TEŞVİK EDİLMESİ MAKSADIYLA, CUMHURBAŞKANI RECEP TAYYİP ERDOĞAN’IN EŞİ EMİNE ERDOĞAN’IN HİMAYESİNDE “SUDA SIFIR KAYIP” İLKESİYLE BAŞLATILAN ULUSAL SU VERİMLİLİĞİ SEFERBERLİĞİ ÇERÇEVESİNDE 31 OCAK 2023 TARİHİNDEN BU YANA ETKİNLİKLER GERÇEKLEŞTİRİLİYOR.

SEFERBERLİK KAPSAMINDA İÇME-KULLANMA SUYUNUN YANI SIRA TÜKETİMİN YÜKSEK OLDUĞU TARIM VE SANAYİ BAŞTA OLMAK ÜZERE TÜM SEKTÖRLERDE SUYUN VERİMLİ VE SÜRDÜRÜLEBİLİR KULLANIMI İÇİN ÇALIŞMALAR YÜRÜTÜLÜYOR.

ETKİNLİKLERLE, SU YÖNETİMİ KONUSUNDA SORUMLU VE İLGİLİ PAYDAŞLARLA SU VERİMLİLİĞİNİN YAŞAM TARZI HALİNE GETİRİLMESİ, SU VERİMLİLİĞİ KÜLTÜRÜNÜN OLUŞTURULMASI HEDEFLENİYOR.

SU STRESİ BASKISI OLMADAN, YAŞAM STANDARTLARINI DÜŞÜRMEDEN “SUDA SIFIR KAYIP” BİLİNCİ İLE BÜTÜN KURUM/KURULUŞLAR, ÇİFTÇİLER, SANAYİCİLER, ÇOCUKLAR KISACASI HER BİR VATANDAŞIN SUYU VERİMLİ KULLANMASINA YÖNELİK ÇALIŞMALAR SÜRDÜRÜLÜYOR. BU KAPSAMDA İÇME-KULLANMA SUYU, TARIM VE SANAYİ SEKTÖRLERİNE YÖNELİK HAZIRLANAN 165 REHBER DOKÜMAN İLGİLİLERE ULAŞTIRILIYOR.

SU VERİMLİLİĞİ İNTERNET SİTESİ HİZMETE SUNULDU

SU VERİMLİLİĞİ SEFERBERLİĞİ İLE İLGİLİ FARKINDALIĞIN ARTIRILMASI AMACIYLA HAZIRLANAN SUVERİMLİLİGİ.GOV.TR İNTERNET SİTESİ HİZMETE SUNULDU.

SEFERBERLİK KAPSAMINDA GERÇEKLEŞTİRİLEN ETKİNLİKLERE, HAZIRLANAN DOKÜMANLARA VE DİĞER BİLGİLERE İNTERNET SİTESİ ÜZERİNDEN ULAŞILABİLİYOR.

SU VERİMLİLİĞİ STRATEJİ BELGESİ VE EYLEM PLANI

SU YÖNETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ TARAFINDAN AYRICA “DEĞİŞEN İKLİME UYUM ÇERÇEVESİNDE SU VERİMLİLİĞİ STRATEJİ BELGESİ VE EYLEM PLANI” HAZIRLANDI.

PLAN KAPSAMINDA, 2100 YILINA KADAR İÇME SUYU SİSTEMLERİNDEKİ SU KAYBI ORANININ YÜZDE 10’A İNDİRİLMESİ, TARIMSAL SULAMA SİSTEMLERİNDE RANDIMAN ORANININ YÜZDE 75’E ÇIKARILMASI, SANAYİDE SUYUN EN AZ YÜZDE 50 ORANINDA DAHA VERİMLİ KULLANILMASI VE KİŞİ BAŞI SU TÜKETİMİNİN GÜNLÜK 75 LİTREYE DÜŞÜRÜLMESİ HEDEFLENİYOR.

TARIM VE ORMAN BAKANI PROF. DR. VAHİT KİRİŞCİ TARAFINDAN ONAYLANAN BELGENİN CUMHURBAŞKANLIĞI GENELGESİ OLARAK YAYIMLANMASI ÖNGÖRÜLÜYOR.

BİNALARDA SU VERİMLİLİĞİ HEDEFİ 

VATANDAŞLARIN EVLERİNDE VE İŞ YERLERİNDE BENİMSEYEBİLECEKLERİ UYGULAMALARA YÖNELİK BİNALARDA SU VERİMLİLİĞİ HEDEFİ VE UYGULAMA KILAVUZU HAZIRLANDI.

KILAVUZDA BELİRTİLEN UYGULAMALARIN HAYATA GEÇİRİLDİKTEN SONRA SÜRDÜRÜLEBİLİRLİĞİNİN SAĞLANMASI İÇİN DENETİM MEKANİZMASINA İLİŞKİN SİSTEM KURULUMU TALİMATI DA YAYIMLANDI.

TALİMAT KAPSAMINDA, SU VERİMLİLİĞİ UYGULAMALARININ YAYGINLAŞTIRILMASI İÇİN SU VERİMLİLİĞİ BİRİMLERİNİN KURULMASI, MEVCUT DURUM TESPİTİ, PLANLAMA, İHTİYAÇLARIN BELİRLENMESİ VE TEMİNİ, EĞİTİM VE FARKINDALIK OLUŞTURMA, UYGULAMA VE RAPORLAMA BAŞLIKLARINDA 7 ADIM OLUŞTURULDU.

BELİRLENEN STRATEJİLERİN VATANDAŞLARA ULAŞTIRILMASI VE UYGULAMALARIN YAYGINLAŞTIRILMASI İÇİN SÖZ KONUSU DOKÜMANLAR BAKANLIKLAR, VALİLİKLER VE BELEDİYELER BAŞTA OLMAK ÜZERE TÜM KAMU KURUM VE KURULUŞLARINA RESMİ YAZIYLA İLETİLDİ.

HAZIRLANAN DOKÜMANLARLA, “AZALT, YENİDEN KULLAN VE DEĞİŞTİR” OLMAK ÜZERE ÜÇ ÖNEMLİ STRATEJİNİN HAYATA GEÇİRİLMESİ PLANLANIYOR.

ALTERNATİF SU KAYNAKLARININ KULLANIMI

SU VERİMLİLİĞİ İÇİN YAĞMUR SUYU HASADI, GRİ SU SİSTEMLERİ, KULLANILMIŞ VE DENİZE AKAN SULARIN UYGUN ŞEKİLDE ARITILMASINDAN SONRA TEKRAR KULLANILMASI, DENİZ SUYUNUN ARITILMASI GİBİ ALTERNATİF KAYNAKLARIN KULLANIMINA İMKÂN VEREN UYGULAMALARIN BENİMSENMESİ İÇİN MEVCUT YASAL VE TEKNİK ALTYAPININ GELİŞTİRİLMESİ AMAÇLANIYOR.

SU KAYNAKLARINDA İKLİM DEĞİŞİKLİĞİNE UYUM ÇALIŞMALARI KAPSAMINDA DA ÇALIŞMALAR YAPILIYOR. İKLİM DEĞİŞİKLİĞİNE KARŞI DİRENCİN ARTIRILMASI MAKSADIYLA SU FİYATLANDIRMASI, GRİ SUYUN KULLANIMI VE YAĞMUR SUYU HASADI GİBİ UYUM FAALİYETLERİ İLE İLGİLİ FAYDA MALİYET VE YAPILABİLİRLİK ANALİZ ÇALIŞMALARI GERÇEKLEŞTİRİLEREK KONU İLE İLGİLİ BÜYÜKŞEHİR BELEDİYELERİNE EĞİTİM VERİLİYOR.

KURAKLIK YÖNETİM PLANLARI

MUHTEMEL KURAKLIK RİSKLERİNİN OLUMSUZ ETKİLERİNİN ASGARİ DÜZEYE İNDİRİLMESİ, SU VE GIDA ARZINDA SÜRDÜRÜLEBİLİRLİĞİN SAĞLANMASI VE KURAKLIKLARA KARŞI HAZIRLIKLI OLUNMASI MAKSADIYLA KURAKLIK YÖNETİM PLANLARI HAZIRLANIYOR.

PLANLAR KAPSAMINDA; HAVZA ÖLÇEĞİNDE KURAKLIK ANALİZLERİ YAPILARAK MEVCUT VE GELECEK SU POTANSİYELİ DOĞRULTUSUNDA TARIM, İÇME SUYU, SANAYİ, EKOSİSTEM, TURİZM SEKTÖRLERİNE KURAKLIĞIN ETKİLERİ TESPİT EDİLİYOR. OLASI KURAKLIK DURUMLARINA HAZIRLIKLI OLUNMASI MAKSADIYLA DA BUNA DAYANIKLI BİTKİLERİN EKİMİ, SULAMA SİSTEMLERİNİN MODERNİZASYONU, ALTERNATİF SU KAYNAKLARININ DEĞERLENDİRİLMESİ, SULAMA RANDIMANININ ARTIRILMASI GİBİ TEDBİRLER BELİRLENİYOR.

15 HAVZADA ÇALIŞMALARI DEVAM EDEN SÖZ KONUSU PLANLAR 2023 YILI SONU İTİBARIYLA TÜM HAVZALARDA TAMAMLANACAK.

SEKTÖREL SU TAHSİS PLANLARI

HAVZA ÖLÇEĞİNDE SU KAYNAKLARININ ARZ-TALEP DENGESİNİN EŞZAMANLI SAĞLANMASI, EN FAZLA SU TALEP EDEN TARIM SEKTÖRÜNÜN İKLİM DEĞİŞİKLİĞİNİN OLUMSUZ ETKİLERİNDEN EN AZ ŞEKİLDE ETKİLENMESİNE YÖNELİK TEDBİRLERİ İÇEREN VE “SUYA GÖRE TARIM” İLKESİNDEN HAREKETLE SEKTÖREL SU TAHSİS PLANLARI HAZIRLANIYOR.

PLANLARDA, SU POTANSİYELİNDEKİ AZALMA DURUMLARI DA GÖZ ÖNÜNE ALINARAK EN KIRILGAN SEKTÖR OLAN TARIMDA ÜRÜN DESENİ, SULAMA ZAMAN PLANLAMASI GİBİ ÖNLEMLER BELİRLENİYOR. BÖYLECE HEM GIDA GÜVENLİĞİNİN SAĞLANMASI HEM DE ÇİFTÇİLERİN EKONOMİK KAZANCININ EN ÜST SEVİYEYE ÇIKARILMASI HEDEFLENİYOR.

ULUSAL SU KURULU OLUŞTURULUYOR

SU-GIDA-ENERJİ-EKOSİSTEM İLİŞKİSİNİ TEMEL ALAN, SU ARZININ KISA VE UZUN VADELİ POLİTİKALARININ, PLANLARIN VE STRATEJİLERİNİN OLUŞTURULMASI, İZLENMESİ, GELİŞTİRİLMESİ FAALİYETLERİNİ YÜRÜTECEK ULUSAL SU KURULU OLUŞTURULMASI İÇİN DE HAREKETE GEÇİLDİ.

SU KANUN TASLAĞI HAZIRLANDI

TÜRKİYE’NİN İHTİYAÇLARINI KARŞILAYABİLECEK NİTELİKTE SU KAYNAKLARININ SÜRDÜRÜLEBİLİR ŞEKİLDE KORUNMASI, KULLANILMASI, İYİLEŞTİRİLMESİ, GELİŞTİRİLMESİNE YÖNELİK SU KANUNU TASLAĞI HAZIRLANDI.

DSİ’DEN İLLER İÇİN İÇME SUYU EYLEM PLANI

TARIM VE ORMAN BAKANLIĞINA BAĞLI DEVLET SU İŞLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ (DSİ), İÇME SUYU, SULAMA VE SANAYİ SUYU PROJELERİNİ DEVREYE SOKARAK KURAKLIK TEHLİKESİNE KARŞI ÖNLEMLER GELİŞTİRİYOR.

BU ÇALIŞMALAR KAPSAMINDA, ŞEHİRLERİN UZUN VADELİ İÇME SUYU TEMİNİNİN KESİNTİSİZ KARŞILANMASI İÇİN İLK OLARAK 2008 YILINDA “81 İL MERKEZİNİN İÇME, KULLANMA VE SANAYİ SUYU TEMİNİ EYLEM PLANI (2008-2012)” HAZIRLANMIŞTI. SÖZ KONUSU EYLEM PLANI 2010, 2013 VE 2015 YILLARINDA İSE REVİZE EDİLMİŞTİ.

2020 YILINDA GÜNCELLENEN EYLEM PLANI İLE 81 İL MERKEZİNİN 2055 YILINA KADAR OLAN İHTİYAÇLARI VE BU İHTİYAÇLARIN NE ŞEKİLDE KARŞILANABİLECEĞİ DEĞERLENDİRİLDİ.             

81 İL MERKEZİNİN İÇME, KULLANMA VE SANAYİ SUYU TEMİNİ EYLEM PLANI İLE TÜRKİYE GENELİNDEKİ 81 İL MERKEZİNDE MEVCUT VE GELECEKTE İHTİYAÇ DUYULACAK İÇME, KULLANMA VE SANAYİ SUYU MİKTARLARI, NÜFUS PROJEKSİYONLARI EKSENİNDE, HER İL MERKEZİ İÇİN AYRI AYRI TESPİT EDİLDİ. BU EYLEM PLANININ YANI SIRA, NÜFUSU 100 BİNDEN FAZLA OLAN İLÇE MERKEZLERİ İÇİN DE EYLEM PLANI HAZIRLANDI.

BAKAN KİRİŞCİ: “SUYUN VERİMLİ KULLANIMI, MİLLİ VE KÜRESEL BİR MEVZUDUR”

TARIM VE ORMAN BAKANI PROF. DR. VAHİT KİRİŞCİ, KÜRESEL ISINMANIN GETİRDİĞİ İKLİM DEĞİŞİKLİĞİNİN EN FAZLA SU KONUSUNU TEHDİT ETTİĞİNİ BELİRTTİ.

SUYUN VERİMLİ KULLANILMASININ BÜYÜK ÖNEM TAŞIDIĞINA DİKKATİ ÇEKEN KİRİŞCİ, “HAYATIMIZDAKİ YERİ VE ÖNEMİ TARTIŞILMAZ OLAN SUYUN VERİMLİ KULLANIMI, KURUMSAL DEĞİL MİLLİ VE KÜRESEL BİR MEVZUDUR. TATLI SU KAYNAKLARININ KORUNMASI İLE SU KAYNAKLARININ VERİMLİ VE SÜRDÜRÜLEBİLİR ŞEKİLDE KULLANILMASI HAYATİ ÖNEME SAHİPTİR.” İFADELERİNİ KULLANDI.

KİRİŞCİ, SU VERİMLİLİĞİ SEFERBERLİĞİNİ BAŞLATTIKLARINI VURGULAYARAK, İÇME SUYU SİSTEMLERİNDEKİ KAYIPLARI ÖNLEMEK İÇİN BELEDİYELER İLE İŞ BİRLİĞİ İÇİNDE ÇALIŞMALAR YÜRÜTTÜKLERİNİ SÖYLEDİ.

KİRİŞCİ, “DEĞİŞEN İKLİM NEDENİYLE, SU KAYNAKLARI ÜZERİNDE OLUŞAN OLUMSUZ ETKİYİ, VERİMLİLİK UYGULAMALARI İLE BERTARAF EDEBİLİRİZ. ÜLKEMİZİN SU KAYNAKLARININ TEK BİR DAMLASININ DAHİ İSRAFINA TAHAMMÜLÜMÜZ YOKTUR.” DEĞERLENDİRMESİNDE BULUNDU.

EMİNE ERDOĞAN’IN HİMAYESİNDE BAŞLATILAN ‘SU VERİMLİLİĞİ SEFERBERLİĞİ’NE DEĞİNEN KİRİŞCİ,  “SU İSRAFININ ÖNLENMESİ ANCAK TOPYEKÛN BİR SEFERBERLİK İLE MÜMKÜNDÜR. BU SEFERBERLİK RUHU, KURUMSAL, BÖLGESEL, KÜLTÜREL VE SEKTÖREL SINIRLAMALARA MARUZ KALMADAN ÜLKE GENELİNE YAYILMALIDIR.” DİYE KONUŞTU. 

HBR-AYŞE KÖKSAL

İLGİLİ YAZILAR
- Advertisment -

SON DAKİKA

SON YORUMLAR