Cumartesi, Temmuz 27, 2024
Ana SayfaGündemHaber2022 YILI BÜTÇE KESİN HESABI BELEDİYE MECLİSİNDE OY BİRLİĞİ İLE KABUL EDİLDİ

2022 YILI BÜTÇE KESİN HESABI BELEDİYE MECLİSİNDE OY BİRLİĞİ İLE KABUL EDİLDİ

Spread the love

BAŞKAN YILDIZKAYA MUHALEFETİN ELEŞTİRİLERİNE CEVAP VERDİ

SPOT “POLATLI’DAKİ DEĞİŞİMİ VE HİZMETLERİMİZİ SİZ HARİÇ HERKES GÖRÜYOR TAKDİR EDİYOR”

Polatlı Belediyesi 2022 Yılı Bütçe Kesin Hesabı Polatlı Belediye Meclisi Mayıs Ayı 3. Oturumunda oy birliği ile kabul edildi. Polatlı Belediye Başkanı Mürsel Yıldızkaya CHP belediye meclis üyelerinin 2022 mali yılı kesin hesabına  ilişkin eleştirilerde bulundular.  Başkan Yıldızkaya  eleştiri ve sorulara cevap verdi.

Polatlı Belediyesi’nin yaşanan tüm ekonomik sıkıntılara ve geride kalan Pandemi dönemine rağmen kendi ölçeğindeki Belediyeler içerisinde en az borç stoğuna sahip olduğunu dile getiren Polatlı Belediye Başkanı Mürsel Yıldızkaya ; muhalefetin şehre yapılan hizmetleri bilerek görmezden geldiğini ve rakamları çarpıtarak Polatlı Belediyesi’ni borçlu bir belediye olarak göstermek istediğini ifade etti.

POLATLI BELEDİYESİ OLARAK KENDİ ÖLÇEĞİMİZDEKİ BELEDİYELER ARASINDA EN AZ BORÇ STOĞUNA SAHİBİZ

Polatlı Belediyesi’nin ödeme kabiliyetine sahip, afaki borcu olmayan ve hiçbir alacaklısını bekletmeyen bir kurum olduğunu dile getiren Başkan Yıldızkaya; CHP Belediye Meclis Üyesi Yüksel Yanmaz ve İhsan Şıracı tarafından Bütçe Kesin Hesabına yönelik dile getirilen eleştirilere cevap verdiği konuşmasında; “Son 4-5 yıldır aynı isimler buraya mütemadiyen çıkıyorlar, aynı şeyleri söylüyorlar, cevaplarını veriyoruz ama ısrarla söylemeye devam ediyorlar. Plan Bütçe Komisyon Üyesi Yüksel Yanmaz diyor ki; ‘rakamlar pek anlaşılmıyor’ ondan sonra çıkıp burada bir sürü rakam veriyor. Neye göre, nasıl söylüyor bilmiyorum. Sanki Polatlı Belediyesi, afaki borcu olan, ödeme kabiliyeti olmayan, kapısında alacaklıları bekleyen bir belediyeymiş havası oluşturmaya çalışıyorsunuz. Aslında bunun böyle olmadığını sizde benim kadar iyi biliyorsunuz. Tabi ki geçen 2021 ve 2022 yılı pandemiden kaynaklı sıkıntılar, ardından gelen ülkedeki ve dünyadaki ekonomik sıkıntılardan dolayı bütün belediyeler ek bütçe yaptı. Yapmayan belediye var mı? Biz iktidarın personele ne vereceğini bilebilir miydik? Biz demirin, çimentonun ne kadar artacağını ön görebilir miydik? Mesela 2021 yılında betonun metreküpü 180 – 200 liraymış. Geçen sene fiyat teklifi aldığımızda bin 300 lira verdiler. Şunu bilmenizi isterim Polatlı Belediyesi bölgesinde kendi ölçeğindeki belediyeler içerisinde en az borç stoğuna sahiptir.” Cümlelerine yer verdi.  

10 SENEDİR BU KURUMDAN ALACAĞIM VAR DİYEN BİR KİŞİ ÇIKTI MI ?

Bakın bizden kat kat küçük belediyelerin bizi katlayacak bir sürü borcu vardır. Biz zaten yasa gereği yıllık % 10 oranında borçlanabiliyoruz. Bugüne kadar bunu hiç aşmadık. Ama bakanlık kararıyla bu borçlar artırılabiliyor. Birçok belde belediyeleri bile bizimkine yakın borçlara sahip. Geçen sene gelişen şartlara göre ek bütçe yaptık, doğrudur. İlave yapalım dedik bütçemizi % 50 oranında artırdık. Önceki yıllarda çok iyi gerçekleşen oran geçen sene gerçekleşmedi, gerçekleşemedi. Bir bütçe açığı verdik. Ama bütçe açığı demek Polatlı Belediyesi borçlarını ödeyemiyor anlamına gelmez. Algıyı sanki o tarafa doğru yönlendirmek istiyorsunuz, öyle bir şey yok. Dolayısıyla bizim borcumuzun bütçemize oranı çok afaki bir rakam değildir. Bugün devletin başka devlete borcu var, herkesin herkese borcu var. Alacağımız var, kaynaklarımız var. Biz bunu 10 yıldır sürdürüyoruz. Bu kurumdan 1 lira alacağım var diyen 1 kişi çıktı mı şimdiye kadar. Siz diğer belediyeleri görmüyorsunuz. Belediyemizle iş yapanlara sorun daha bankaya gitmeden hesabına para yatar. Birde kendi belediyelerinize sorun bakalım nasıl iş yapıyorlar, müteahhitler ihaleye bile girmiyorlar.

TOPLAM BORCUMUZDAN ALACAKLARIMIZI ÇIKARIN RAKAMLAR ORTADA HESAP ORTADA

Polatlı Belediyesi’nin toplam borcunu ve alacaklarını rakamlarla şeffaf bir şekilde açıklayan Başkan Yıldızkaya muhalefetin rakamları bilerek çarpıttığını dile getirdi. Başkan Yıldızkaya konuşmasının devamında; “2022 yılı sonu itibariyle bizim borcumuz 200 milyon TL idi. Üzerine 80 Milyon TL açığı ekleyerek 300 Milyon TL borç çıkarıyorsunuz öyle bir şey yok, olamaz. İnsanın yüzüne gözüne durur. Siz rakamları okuyamıyorsunuz. Anlamıyorsunuz ve yanlış anlatıyorsunuz. Kendiniz ifade ettiniz zaten, okuyamadım dediniz. Bakın tekraren açıkça anlatıyorum. Bugün toplam borcumuz 158 Milyon TL’dir. Emlak vergilerinden, diğer gelirlerden ve Büyükşehir Belediyesi’nden alacağımız 124 Milyon TL’dir. 30 Milyon TL civarı nakitimizi de ekleyince toplam 155 Milyon TL eder.  Borcumuz ne kadar 158 Milyon TL. Hesap bu, hadise bu kadar.” Şeklinde konuştu.

BU YIL EYT’DEN KAYNAKLI 80 CİVARI PERSONELİMİZ EMEKLİ OLDU

Belediyenin personele maaş ödeyememesini, yatırım yapamamasını ümit edenlerin olduğunu dile getiren Polatlı Belediye Başkanı Mürsel Yıldızkaya; “Kaldı ki yeni yıl itibariyle EYT’den kaynaklı birçok emekli olan arkadaşımız oldu. Aslında kıdem tazminatlarının borç stoğu hemen ödenmez, sırayla kademe kademe yapılır. Ama bu sene olağanüstü bir şey oldu 70-80 civarı emekli verdik. Daha da emekli arkadaşlarımız oluyor. İller Bankası kredi vermedi, kendi kaynaklarımızla ödüyoruz. Yapılandırılmış borçlarımız da var, bankada paramız da var. Bu paranın nereye nasıl ödeneceğine biz karar veriyoruz. Sıfır sorumluluk sahibi olup oradan şunu ödeyelim, bunu ödemeyelim demek çok kolay. Hesabı biz veriyoruz. Dolayısıyla bu parayı da 10 yıldır yaptığımız gibi çok dikkatli harcayarak yolumuza devam ediyoruz. Biliyorum ki hala çok bekleyen ve ümit eden var maaş ödeyemeyelim, yatırıp yapamayalım diye. Biz elimizdeki imkanları en iyi en doğru şekilde kullanarak çalışmaya üretmeye devam ediyoruz.

POLATLI BELEDİYESİ TÜM ZAMANLARIN EN BÜYÜK YATIRIMLARINI BİZİM DÖNEMİMİZDE YAPMIŞTIR

Polatlı Belediyesi tüm zamanların en büyük yatırımını bizim dönemimizde yapmıştır. Bunu kabul edin veya etmeyin gerçek budur. Bugün içinde olduğumuz binayı da tamamlamak ve hizmete açmak yine bize nasip oldu Elhamdülillah. Hiçbir yer makam bizlere baki değil yarın çocuklarımız, torunlarımız burada sizler gibi bu şehre hizmet etmeye devam edecekler. Bu yıl yine bir sürü hizmet aracı aldık. Bu Belediye 1999’dan sonra araç almamış. Sizler belediyede görev yapmadınız mı 5 sene? En son aracı Ali Öztürk almış. Ben göreve geldim geleli araç alıyorum, iş makineleri alıyorum. Almaya da devam edeceğiz.

ARTIK HER TÜRLÜ İMKAN VE KABİLİYETİYLE İL OLMAYA ADAY BİR ŞEHRE HİZMET EDİYORUZ

Şehrimiz günden güne büyüyor. Sizin döneminizde bu şehrin mücavir alanı hastane girişinden sanayi çıkışına kadardı. Şu anda artık il olmaya namzet olan Türkiye’nin üçüncü en büyük ilçesine hizmeti biz yapıyoruz. Bir sürü yeni sosyal tesislerimiz var, kreşlerimiz var, etüt merkezlerimiz, gençlik merkezimiz var. Yeni bir çok müdürlük kuruyoruz. Bütün personellerimizin maaşlarını zamanında tıkır tıkır veriyoruz. Çevremizdeki belediyelerden de daha fazla veriyoruz. Bizi mukayese etmeniz için bizim ölçeğimizdeki belediyelere bakmanızı öneriyorum. Polatlı artık her türlü imkan ve kabiliyeti olan bir şehir.

SEÇİM DÖNEMİ GELDİĞİNDE HEMŞEHRİLERİMİZE NE VAAT EDECEKSİNİZ

Biz çalışıyoruz, üretiyoruz, iş yapıyoruz. 10 senede yaptıklarımızı sayarsam sabah olur. Bu şehre birçok yenilik kazandırdık. Bir vizyon ortaya koyduk. Belediyecilik anlayışında kökünden bir değişikliği yaptık, şehrimizi hiç kimsenin yapmadığı sosyal projelerle buluşturduk. Yarın seçimler gelecek siz aday çıkaracaksınız. Ne vaat edeceksiniz? Ne kaldı elinizde? Bugün her açıdan kendinden büyük il ve ilçelerle baş eden, mücadele edebilen, yarışabilen bir Polatlı Belediyesi var. Bunu herkes görüyor. Polatlı’daki değişimi elalem görüyor ama siz görmüyorsunuz, direniyorsunuz.” İfadelerine yer verdi.

PAKUT’UN ARDINDAN AFET İŞLERİ MÜDÜRLÜĞÜMÜZÜ KURUYORUZ

6 Şubat’ta yaşanan deprem felaketinde Polatlı Belediyesi Arama Kurtarma Ekipleri (PAKUT) aracılığı ile bölgede yapılan çalışmalara önemli ölçüde destek verdiklerini belirten Başkan Yıldızkaya Belediye Meclis Toplantısı’nda Polatlı Belediyesi bünyesinde kurulacak olan Afet İşleri Müdürlüğü’ne ilişkin açıklamada bulundu. Başkan Yıldızkaya konuya ilişkin; “Yaşadığımız deprem felaketinden sonra Afet İşleri Müdürlüğümüzü hızla kurma kararı aldık. Belediyemizin hazırlıkları zaten mevcuttu. Süreçte yaptığımız çalışmalarla zaten bunun gösterdik. Tüm kurumların bu tür felaketlere en iyi şekilde hazırlıklı olması lazım. Biz de bu doğrultuda elimizden geleni yapıyoruz. Bu ve benzeri afetlerin ülkemizin hiçbir noktasında yaşanmamasını, tekrar etmemesini temenni ediyoruz.” Dedi.

 HBR AYSUN YILMAZ BENLİ

İLGİLİ YAZILAR
- Advertisment -

SON DAKİKA

SON YORUMLAR