Cumartesi, Temmuz 27, 2024
Ana SayfaGündemBAKAN KİRİŞCİ: TÜRKİYE YÜZYILI'NDA DA TARIM VE ORMAN ANA EKSENİ OLUŞTURACAK

BAKAN KİRİŞCİ: TÜRKİYE YÜZYILI’NDA DA TARIM VE ORMAN ANA EKSENİ OLUŞTURACAK

Spread the love

Tarım ve Orman Bakanı Prof. Dr. Vahit Kirişci, bir dizi inceleme ve temaslarda bulunmak üzere Ankara’nın Ayaş ve Beypazarı ilçelerine ziyarette bulundu.

Programı kapsamında önce Ayaş Belediyesini ziyaret eden ve Belediye Başkanı Burhan Demirbaş ile belediye hizmetleri ve projeleri hakkında istişarelerde bulunan Bakan Kirişci, daha sonra Ayaş’ta esnaf ziyaretinde bulundu. Bakan Kirişci Ayaş programı çerçevesinde ayrıca Ayaş’ta görev yapan muhtarlarla da bir araya gelerek istişarede bulundu.

Ayaş programının ardında Beypazarı’na geçen Kirişci, Beypazarı Belediye Başkanı Tuncer Kaplan’ı makamında ziyaret etti.  Belediye Başkanı Kaplan’dan belediye hizmetleri ve projeleri hakkında bilgi alan Bakan Kirişci, belediyenin Örnek Meyve Bahçesi, Tohum Eleme Tesisi ve Sera Kompleksi’ni de ziyaret etti ve yetkililerden tesisler hakkında bilgi aldı.

Daha sonra Beypazarlı çiftçilerle buluşan Kirişci buluşmada yaptığı açıklamada Bakanlık olarak 31 ilde sektör temsilcileriyle bir arada olduklarını, bu buluşmaların Bakanlık için de faydaları bulunduğunu söyledi.

Bütün paydaşların bir arada olmasının konuların değerlendirmesi açısından önem arz ettiğini vurgulayan Kirişci, şu ifadeleri kullandı:

“Tarım ve orman sektörüne dünyanın dikkat kesilmesi ve üzerinde hassasiyetle durması gerekiyor. Cumhuriyetimizin 100 yılını 29 Ekim itibarıyla geride bırakacağız. Türkiye Yüzyılı son 20 yılda Türkiye’nin kat ettiklerinden hareketle bundan sonraki yüzyılda ne yapabileceğini ve bunu nasıl yapabileceğinin işaretlerini bize gösteren bir süreç olacak. Türkiye Yüzyılı’nda da tarım ve orman ana ekseni oluşturacak. Tarımı susuz asla düşünemeyiz. Yeni teknolojiler olmuş olsa da suyu temel faktör olarak dikkate alıp, ona göre üretimle ilgili planlamaları yapmamız gerekiyor.”

Bakan Kirişci, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’ın himayelerinde, “suda sıfır kayıp” mottosuyla su verimliliği seferberliğini başlattıklarını anımsatarak, bu konuda ülke olarak her bireyin olduğu gibi sektörlerin de yapması gerekenler olduğunu belirtti.

“KAYIP KAÇAK KABUL EDİLEBİLİR BİR ŞEY DEĞİL”

Türkiye’de, yılda 58 milyar metreküp su kullanıldığını bildiren Kirişci, şöyle konuştu:

“112 milyar metreküp suyumuz var. Bunun yüzde 77’sini ve aslan payını tarımsal sulamalar oluşturuyor. Tarımsal sulamalarda suyun verimli kullanımı ve bununla birlikte suya göre tarımı çok önemsiyoruz. Bunu göz ardı ettiğimiz bir tarımı asla hiçbir kardeşimizin düşünmemesi gerekiyor. Buralarda da bizim kendi takvimlendirmelerimiz çerçevesinde, sulamada ve içme suyunda verimlilik konusunda adımlar atmamız gerekecek. İkinci sırada içme ve kullanma suyumuz geliyor. Burada da oran yüzde 12’ler mertebesinde. Burada da kat etmemiz gereken yol olduğunu görüyoruz. Büyükşehirlerimiz başta olmak üzere tüm şehirlerimizde ortalaması yüzde 33,5 olan kayıp kaçak oranının daha aşağılara çekilmesi gelişmiş ülke statüsü olarak ortaya konuluyor. Kayıp kaçak kabul edilebilir bir şey değil. Buna ilişkin her belediyenin alması gereken tedbirler var.”

Kirişci, yüzde 33,5 olan kayıp kaçağın yüzde 25’e indirilmesi hedefini koyduklarını ifade ederek, bunun daha da aşağıya çekilmesi gerektiğini belirtti.

Endüstriyel alanda da yüzde 10 su kullanımı olduğunu anlatan Bakan Kirişci, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Burada da endüstriyel üretimde yoğun su tüketen veya kullanılan kimyasallardan dolayı temiz su kaynaklarını kirleten uygulamalar yerine bunların teknolojisini geliştireceğiz veya daha doğru sanayide üretimle ilgili kendimize yeni bir alan tanımlayacağız. Hepimizin suda alabileceği basit tedbirlerle, bireyler olarak kullandığımız sulara dikkat etmemiz gerekiyor. Kendi, kültürümüzde de ‘akan bir nehirde abdest alıyor olsanız bile israf etmeyiniz’ hadis-i şerifine uygun bir yaşantımızın da olması gerekir. Yerel yönetimler olarak kendi projelerimizde, gri su olarak adlandırdığımız suyun yeniden kullanılabilmesine ve kazanımına önem verelim. Bizim bu konuyu bütün kardeşlerimize anlatmamız ve bir ders gibi okutuyor olmamız lazım. Bu konuda bir yerden başlamamız lazım. Bireyler olarak, varken tasarruf edelim, olmayan bir şeyi tasarruf edemeyiz.”

Türkiye’nin ürettiğini ve ürettikleriyle artan nüfusu, ülkeye ‘güvenli limandır deyip’ sığınanları doyurduğunu ifade eden Kirişci, “52 milyon turist geliyor. Onlara ikramımız oluyor. Onlar için dışardan yemek siparişi vermiyoruz. Ülkenin ürettiklerinden ikramda bulunuyoruz. Böyle üreten bir ülkeyiz.” diye konuştu.

Türkiye’nin 2002’de depolanan 133 milyar metreküp su olduğunu da anlatan Kirişci, bunu 186 milyar metreküpe doğru çıkardıklarını ifade etti.

Kirişci, Beypazarı’nın kent tarımı için büyük potansiyeli olduğunu kaydederek, bu konuda da üreticileri destekleyeceklerini sözlerine ekledi.

Hbr-Ali Köksal 

İLGİLİ YAZILAR
- Advertisment -

SON DAKİKA

SON YORUMLAR