Perşembe, Nisan 18, 2024
Ana SayfaGündemBAKAN KİRİŞCİ: “ANTALYA'DA 1,5 YILDA YANAN 60 BİN HEKTARLIK ORMANIN YÜZDE 95'İ...

BAKAN KİRİŞCİ: “ANTALYA’DA 1,5 YILDA YANAN 60 BİN HEKTARLIK ORMANIN YÜZDE 95’İ YENİDEN YEŞİLLENDİRİLDİ”

Spread the love

Tarım ve Orman Bakanı Prof. Dr. Vahit Kirişci, 28 Temmuz 2021 Antalya’da meydana gelen büyük orman yangınından sonra 1,5 yılda yanan 60 bin hektarlık ormanın yüzde 95’i yeniden yeşillendirildiğini söyledi.

Kirişci, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Antalya programına eşlik etti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kepez ilçesindeki Turgut Özal Spor Salonu önündeki alanda düzenlenen toplu açılış töreninde yaptığı konuşmada, “Antalya’ya 21 baraj, 2 içme suyu tesisi, 62 sulama tesisi, 1 arazi toplulaştırma projesi, 102 taşkın koruma tesisi, 3 gölet, 1 yer altı depolama tesisi ve 20 hidroelektrik santrali inşa ettik. Durmak yok yola devam. Yapacağımız çok iş var.” dedi.

Antalya’da toplam 71 bin dekar arazinin sulanmasına hizmet edecek 6 barajın yapımının da devam ettiğini söyleyen Erdoğan, “Son 20 yılda inşa ettiğimiz sulama projeleriyle Antalya’da 518 bin dekar zirai araziyi sulamaya açtık. İnşaat safhasında yer alan 8 sulama tesisimiz ile toplam 121 bin dekar araziyi daha sulayacağız. Antalyalı çiftçilerimize toplam 2 milyar lira tutarında tarımsal destek verdik.” diye konuştu.

Tarım ve Orman Bakanı Prof. Dr. Vahit Kirişci ise yaptığı konuşmada, üretimin başkenti olan Antalya ile gurur duyduklarını söyledi. Kumluca, Finike ve Demre’de sel felaketi yaşandığını anımsatan Kirişci, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile vatandaşların acısını sarmak için bölgeye gittiklerini ve çözümler ürettiklerini belirtti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Kumluca, Finike ve Demre için müjdeleri olacağını anlatan Kirişci, “Mal zayiatı önemli ama can zayiatı olmadığı için teselli bulduğumuz taşkın nedeniyle Kumluca, Finike ve Demre’ye geçmiş olsun diyorum.” dedi.

Antalya’nın 2021 yılının 28 Temmuz’unda Türkiye tarihinin en büyük yangınlarından birisini yaşadığını anımsatan Kirişci, “Antalya genelinde toplam 60 bin hektarlık alan yandı. Tüm Türkiye’de ise 139 bin 500 hektarlık alan yanmıştı. Yangınların yaraları sarıldı. 60 bin hektarlık alanın 35 bin 600 hektarlık kısmına tohumlar ekildi. 14 bin 400 hektarlık kısmına da fidanlar dikildi. Geri kalan 10 bin hektarlık kısmı ise kendi kendine yeniden ormanlaşması için terk edildi. Antalya’da 1,5 yılda yanan 60 bin hektarlık ormanın yüzde 95’i yeniden yeşillendirilmiş, ağaçlandırılmış oldu.” diye konuştu.

-SEL BÖLGESİNDE İNCELEME

Bakan Kirişci’ni eşlik ettiği Antalya’daki toplu açılış töreninin ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan aralık ayında sel felaketi yaşanan Kumluca ilçesine gitti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, sel felaketinden etkilenen vatandaşlara geçmiş olsun dileklerini iletti.

Devlet Su İşlerinin bölgede yoğun bir şekilde çalışmalarını sürdürdüğünü anlatan Erdoğan, şu değerlendirmelerde bulundu:

“Burada derenin üzerinde 558 metre uzunluğunda baks (betonarme kutu menfez) vardı. Bu baksı tamamen yıkarak kaldırıyoruz. Artık açık sisteme geçerek burayı bu tür felaketlerden koruyalım diyoruz. Sel afetinin bu kadar ağır hasara yol açmasında dere yataklarına yapılan izinsiz ve yanlış müdahalelerin de etkisi var. Hep söylediğimiz gibi tabiatın düzenine saygı göstermek mecburiyetindeyiz. Büyüklerimiz bize ‘Dere yatağında akar.’ der. Dereyi yatağından çıkartmamak lazım. Bırak yatağında aksın. Bir yerde ciddi miktarlara ulaşan yağış varsa, orada mutlaka suların kendi mecrasında tahliyesine imkan verecek dere yatakları da var. Bu dere yataklarının önünü kesersek, akıp gidemeyen su, gün gelir sel olup üzerimize biner. Devlet Su İşlerimizin son yıllarda bölgede yaptığı 1,3 milyar liralık yatırım, sel felaketinin daha ağır sonuçlara yol açmasını engellemiştir. Ancak ortaya çıkan tablo bundan sonra benzer yıkımlara maruz kalmamamız için yeni tedbirler almamız gerektiğini de gösteriyor.” dedi.

Akmaz, Üleşik, Yapraklı, Göksu, Beysi, Salur, Başgöz, Karaçay derelerinde taşkın koruma tesisleri, Gavur, Göksu ve Akmaz’da mendirek inşa edeceklerini söyleyen Erdoğan, sulama yanında taşkın koruma için de önemli olan Erentepe, Kömürocağı, Ortaköy ve Kanlıböngeç göletlerinin yapımına bu yıl başlayacaklarını vurguladı.

Antalya’nın Manavgat ilçesinde yeni evine kavuşan Rıfat Akça’yı ziyaret eden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Bakan Kirişci’nin eşlik ettiği ziyarette gözleme yapan kadınlara Bakan Kirişci de yardım etti.Hbr-Ali Köksal

İLGİLİ YAZILAR

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

- Advertisment -

SON DAKİKA

SON YORUMLAR