Perşembe, Mart 28, 2024
Ana SayfaGündemAKKAYA :EMLAK SEKTÖRÜNDE SÖZLEŞME SİSTEMİNİ GETİRECEĞİZ

AKKAYA :EMLAK SEKTÖRÜNDE SÖZLEŞME SİSTEMİNİ GETİRECEĞİZ

Spread the love

 KAÇAK EMLAKÇILARIN ÖNÜNE NASIL GEÇİLECEK?

Polatlı da emlak sektörüne ilişkin çalışmalar, İlçede konutlardaki kira artış oranları,  ev sahibi ile kiracı arasında odanın üstlendiği görevler ve Polatlı da konut sayılarına ilişkin açıklamalarda bulunan Polatlı Emlakçılar Odası Başkanı Mustafa Akkaya  “vatandaşın kira arayışlarında arabuluculuk hizmeti sunan Emlakçılar Odası ile irtibata geçmeleri huşunda uyarılarda bulundu.

Normal şartlarda TÜFE verilerine göre hesaplanan kira artış oranları, hükümet tarafından getirilen uygulama sonrasında yüzde 25‘le sınırlandırılmıştı. Buna göre; 11 Haziran 2022 ile 1 Temmuz 2023 tarihleri arasında yenilenen sözleşmelerde, kiracıya yüzde 25’in üzerinde zam yapılamayacak.

 KİRA ZAMLARINA 2023 TEMMUZ’A KADAR SINIRLANDIRMA GETİRİLDİ

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, “1 Temmuz 2023’e kadar yenilenecek kira sözleşmelerinde bir önceki kira yılının yüzde 25’ini geçmemek koşuluyla yapılacak artışların geçerli olduğuna dair bir geçici hüküm, Adalet Komisyonu’nda Borçlar Kanunu’na eklenecek. Böylelikle konut kiralarında bir yıl süreyle bir önceki yılın kira bedelinin yüzde 25’ini geçmeyecek şekilde artış yapılabilme imkânı getiriliyor” demişti.

 ÜYELERİMİZLE BİRLİK BERABERLİK  TOPLANTISI YAPACAĞIZ

Polatlı da aktif  emlakçılık yapan iki yüz üyemiz var. Üyelerimizle bu ay içerisinde kahvaltılı bri toplantı yapmayı planlıyoruz. Üyelerimiz ile  bir araya gelerek hem birlik ve beraberliğimizin sağlanması hem de sektörümüzde belirli düzen  içerisinde ilerlemek  istiyoruz.

  Polatlı da bizim sektörümüz üyelerinde de bazı yanlışlıklar var. Bir üyemiz  , diğer üyemiz satmasın ben satayım diye   fiyatlarda oynama yapıyorlar, fiyatları düşürüyorlar.  Öncelik hedefimiz buna çözüm bulmak. Kaçak  emlakçımız çok bunları  düzene sokmaya çalışıyoruz. Maalesef hepsi aynı anda olmuyor bir mücadele veriyoruz. Allah’ın izni ile düzelteceğiz.

 MESLEKİ YETERLİLİK  SEVİYE 5 BELGESİ OLMAYAN EMLAKÇILIK YAPAMAZ

 Asli işi emlakçılık olmayıp ekstra yan gelir yan iş olarak emlakçılık yapanlar var. Her gün şikâyetler alıyoruz sitelerde  satışlar yapılıyor bunlar yasak  kaçak emlak.  Mesleki Yeterlilik Belgesi  Seviye 5   belgesi olmayan bu işi yapmaz.  Bu nedenle 10 günde bir sınavlar açıyoruz, yardımcı oluyoruz. 6 ay staj yapması gerekiyor emlakçılar odası olarak stajın kaldırılması yönünde çalışmalar yapıyoruz. Kayıt dışı hiçbirşey olmasın. Vatandaşımıza da emlakçılarımıza da  yardımcı olmaya çalışıyoruz.

  BİR GÜNDE AKSAKLIKLARI DÜZELTMEMİZ MÜMKÜN DEĞİL

 Bir  dönem Emlakçılar Odası başkanlığını  bırakmıştım. Maalesef  benden sonra kurduğumuz sistem dağıldı ve tekrar aday olarak sektörü düzene sokmak belirli  bir sistemi oturtmak üzere geri geldi ve üyelerimizin takdiri ile yeniden Emlakçılar Odası başkanlığına seçilerek hizmet etmeye çaba sarf ediyorum. Şuanda 9 ayır görevdeyim, yanlışlıkları aksaklıkları bir günde düzeltemeyiz yavaş yavaş  düzelterek ilerliyoruz.

 SÖZLEŞME GETİRİLMELİDİR

 Polatlı da sektörümüz arasında fiyat düşürerek ciddi bir rekabet ortamı oluşturuluyor. Bizde ilgili oda olarak istiyoruz ki adil bir şekilde tüm esnaflarımız kazansın. Sözleşme getirmemiz gerekir.  Örneğin bir  vatandaş evini satacak yakutta kiraya verecek. Bunu a emlakçısına  yazdırmış, ama b emlakçısına da  yazdırmış  Böyle olunca iki firma arasında rekabet oluyor ve fiyat düşüyor . Burada sözleşme devreye girmeli, yada iki firma ortak fiyatta birleşebilirler.  

 İnternet ortamında  satış yada kiralamada anlaşma sağlanınca  sözleşme devre dışı kalabileceği için bunu kaldırmaya çalışıyoruz.   Sözleşme yapmaya sorumluluk getirmeye  çalışıyoruz.  Oda olarak bu çalışma üzerinde yoğunlaşıyoruz. Oda olarak bu konuda üyelerimizle  anlaşma sağlanırsa  imza olmadan sözleşme yapmadan satış  yapan olursa  Oda olarak cezai müeyyideleri olacaktır.  Amacımız Polatlı da bir sistemi oturtmaktır.

EMLAKÇILIK ADI ALTINDA SOSYAL MEDYADA DOLANDIRICILIK YAPANLARA KARŞI DİKKATLİ OLUN

  Sosyal medyada  kiralık ev satılık ev  gibi ilanlar örebilirsiniz. Bu ilanlar bir emlakçı firması adı altında yayınlanıyor olabilir. Şayet bu firma Emlakçılar Odasına kayıtlı değilse kesinlikle güvenmemeleri lazım.   Emlakçılık adı altında dolandırıcılık yapılıyor. Vatandaşımız şüphelendiği noktada odamızı arayarak bizden bilgi alabilirler. Odamız üyesidir garantidir deriz yada  değildir deriz. Polatlı Emlakçılar Odasına kayıtlı üyelerimiz herhangi bir sosyal medya platformunda reklamını yapabilir ilan çıkabilir.

 EMLAKÇILAR MÜTEAHHİTLERİN GÜNLÜK FİYAT ARTIŞINDAN  DERTLİ

 Polatlı da emlakçılık yapan üyelerimizle sürekli istişare halindeyiz.  Çoğunluğunun şikayeti Müteahhitlerin günlük fiyat değiştirdiğinden dolayı rahatsızlar.  İkinci el konutlarda fiyatta oturmuş bir siste var  ancak müteahhitlerin sıfır konutlardaki fiyat artışlarından ikinci el konutlarda etkileniyor. Vatandaş diyor ki birinci el konut fiyatı yükselmiş  ikinci el konutta da yükselsin  benim dairem neden yükselmesin  diyor.

KİRA ARTIŞINDA YÜZDE 25 ‘E UYULMUYORSA NE YAPILMALI?

 burada biz  emlakçılar odası olarak devreye giriyoruz.  5 Yıldan fazla oturan kiracı ise ve ev sahibi kira tutarını yüzde yüz arttırmak istiyorsa bizi arayın diyoruz arabulucu gibi   iki tarafla konuşarak anlaşarak yüzde 25 ‘i geçmeyin diyerek  mahkemeye gitmeden   çözüm buluyoruz.  Bu noktada  Polatlı da sadece Emlakçılar Odasını aramaları gerekmektedir.”dedi.

ÖZEL HABER : Aysun Yılmaz Benli

İLGİLİ YAZILAR
- Advertisment -

SON DAKİKA

SON YORUMLAR