Cuma, Temmuz 26, 2024
Ana SayfaGündem7,7 İLE YIKILDIK ,MİLLETİMİZİN BAŞI SAĞOLSUN

7,7 İLE YIKILDIK ,MİLLETİMİZİN BAŞI SAĞOLSUN

Spread the love

 AFAD’ın verilerine göre saat 04:17’de Kahramanmaraş’ın Pazarcık ilçesinde 7.7; saat 13.24’te Elbistan ilçesinde 7.6 büyüklüğünde iki deprem meydana geldi. Depremde haber yayına hazırlandığı saatte   can kaybı 3 bin 381’e, yaralı sayısı 20 bin 426e yükseldi. Salı sabahı 04.17’de yaşanan depremin şiddeti çevre illeri de sarstı. Kahramanmaraş’ın yanısıra, Adıyaman, Kilis, Şanlıurfa, Diyarbakır, Adana, Osmaniye, Gaziantep, Malatya ve Hatay’da da binalar yıkıldı vatandaşlar enkaz altında kaldı.   Deprem bölgelerine çok sayıda AFAT, AKUT,  İtfaiye ,Sağlık   ekipleri iş makineleri   sevk edildi. Depremin ardından bölgede ekiplerin yoğun çalışması sürüyor.

AFAD: ULUSLARARASI YARDIM ÇAĞRISINDA BULUNULDU

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı AFAD, 7,7 büyüklüğündeki depreme ilişkin, Dışişleri Bakanlığı ile yapılan görüşmelerde ERCC (Acil Müdahale Koordinasyon Merkezi) üzerinden kentsel arama ve kurtarma alanında uluslararası yardım çağrısında bulunulduğunu açıkladı.

BÖLGEDE SON YILLARIN EN BÜYÜK DEPREMİ”
Yabancı ajanslar sarsıntıyı “bölgede son yılların en büyük depremi” olarak tanımladı. Deprem, Suriye ve Lübnan’dan Gürcistan’a kadar hissedildi.

AZERBAYCAN DAHİL OLMAK ÜZERE 40’IN ÜZERİNDE ÜLKEDEN YARDIM TEKLİFİ GELDİ

AFAD Başkanı Yunus Sezer, depremde can kaybının 1498’e yükseldiğini açıkladı. Sezer yaptığı açıklamada, “Yoğun bir şekilde arama kurtarma çalışmaları devam ediyor. 1498 can kaybı, 8 bin 533 yaralı var. Ulaşılmayan bölgemiz yok. Ülkenin tüm kaynakları afet bölgesine Sayın Cumhurbaşkanımız talimatlarıyla sevk edilmiş durumda. Azerbaycan dahil olmak üzere 40’ın üzerinde ülkeden bize yardım teklifi var. Bunları da afet bölgelerine sevk edeceğiz. Maalesef yoğun bir hava muhalefeti var. Tüm ilçelerimizde valilerimiz görevli. İllerimizdeki itfaiyeler de yönlendirilmiş durumda.” ifadelerini kullandı.

ÜLKE GENELİNDE EĞİTİME ARA VERİLDİ

Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, tüm Türkiye’de eğitime 13 Şubat’a kadar ara verildiğini açıkladı.

YÖK 12 İLDE ÜNİVESİTE EĞİTİMİNE ARA VERDİ

12 ilde üniversitelerde yurt ve kampüs imkanlarının kullanılabilmesi için eğitim ve öğretim döneminin daha sonra açıklanacak bir tarihe kadar ertelendiğini duyuruldu.

7 SAAT SONRA GELEN MUCİZE

Kahramanmaraş’ta enkaz altında kalan 5 yaşındaki Ayşe, depremden 7 saat kurtarıldı.Kahramanmaraş   Pazarcık ilçe merkezinde bulunan 6 katlı bina, sabaha karşı yaşanan 7,7 büyüklüğündeki depremde yıkıldı.Binada yaşayan 4 kişilik Güneş ailesi de enkaz altında kaldı. Ailenin minik kızları Ayşe’nin saatler sonra göçük altından sesi duyuldu. 

MEHMETÇİK DEPREM BÖLGESİNDE

Kahramanmaraş merkezli toplam 10 ili etkileyen depremlerin ardından arama kurtarma çalışmaları devam ediyor. Mehmetçik de deprem bölgesinde arama-kurtarma çalışmalarına yoğun katkı sağlıyor. MSB  tarafından Hatay, Malatya, Osmaniye, Kahramanmaraş’ın Pazarcık ilçesinde arama kurtarma çalışmaları için  Doğal Afet   Kurtarma Taburları görevlendirildi.Bunların yanı sıra Malatya’da arama kurtarma çalışmalarına 2 binin üzerinde personelle destek sağlayan Türk Silahlı Kuvvetleri, kentte çadır kurma çalışmalarına başladı. Yeteri kadar  komando  da arama kurtarma çalışmaları için Malatya ve Kahramanmaraş’a gönderilirken Hatay, Gaziantep, Kahramanmaraş, Malatya,  Şanlıurfa  ve Diyarbakır’da Mehmetçik tarafından halka sıcak yemek, su ve kumanya dağıtılıyor.Deprem bölgesindeki arama kurtarma çalışmalarına şu an itibarıyla AFAD’tan gelen talepler doğrultusunda 3 binden fazla Mehmetçik katkı sağlıyor.

BAKAN AKAR BERABERİNDEKİ KOMUTANLARLA HATAY’DA

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, beraberindeki Genelkurmay Başkanı Orgeneral  Yaşar Güler  ve Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Musa Avsever ile Hatay’a geldi.

HAVA YARDIM KORİDORU SÜREKLİ OLARAK AKTİF TUTULUYOR

Bunlarla birlikte Kahramanmaraş    merkezli depremin ardından bölgeye arama kurtarma ekiplerinin ulaştırılması için  TSK tarafından “hava yardım koridoru” oluşturuldu.

Türk Silahlı Kuvvetlerine bağlı A400M nakliye uçakları dahil çok sayıda nakliye uçağı bölgeye arama kurtarma ekiplerini ve araçlarını sevk etti.  17 uçak tarafından  Gaziantep ve Adana’ya sürekli olarak yardım uçuşları gerçekleştirildi. Ambulans  uçaklar da kurulan “hava yardım koridoru”nda görev alıyor.

İLGİLİ YAZILAR
- Advertisment -

SON DAKİKA

SON YORUMLAR