Pazar, Mayıs 19, 2024
Ana SayfaKöşe YazılarıEĞİTİMİN EN'İ OLAN KÖY ENSTİTÜLERİ KAPATILMAMALIYDI

EĞİTİMİN EN’İ OLAN KÖY ENSTİTÜLERİ KAPATILMAMALIYDI

Spread the love

Hasan Ali Yücel’in “Bu bizimdir,kimseden almadık,bizden alsınlar” diyerek belirttiği projedir. 1940’da H.ALİ YÜCEL tarafından iş ve eğitimi bir araya getirmek amacıyla açıldı. Türkiye’de JOHN DEWEY özellikle kırsal bölgelerdeki okulların toplum yaşam merkezi haline getirimini vurguladı.İçerisinde
Ziraat,marangozluk, demircilik vs bulunduran eşsiz bir eğitim sistemidir.Köylünün, öğrencilerin;toprakla, tohumla,bilimle harmanlanmasıdır.
 UNESCO,Köy Enstitüleri modelinin gelişmekte olan ülkelere tavsiye etmiştir.(umarım hayata daha hızlı geçirilir).
“Eğitim öğretim içindir” düsturu temel ilkeleriydi. Enstitülerde çiftliklerde ÖĞRETMEN-ÖĞRENCİLERLE birlikte çalışarak ihtiyaçlarını karşıladılar.Yoksul köy çocukları EDEBİYAT alanında parlayan birer yıldız haline geldiler. Toprağı GASP etmiş Toprak ağaları ve tefecilere inat köy rönesansına nefer(ışık) oldular.Köy Enstitüleri yararlarından biri de EZBERCİLİKTEN kurtarılarak,DENEY-GÖZLEM ve incelemeye tabii olmasıdır. Öğrencilerin özgüveni hat safhadaydı.
 Türkiye’de bugün fizik kimya,biyoloji,Matematik kitapları okutulmasına rağmen bilgi teknolojiye YANSIYAMAMAKTADIR. HİÇBİRİMİZ en küçük matematik denklemini bile hayata geçiremiyoruz.
(Hatta Matematiğe ÖCÜ GİBİ BAKIYORUZ.Ben dahil)
Eğer köy Enstitûleri  devam etseydi bilgi üretimi yaşama dönüşecekti.
 KAPATILMA NEDENİ:
 2. Dünya Savaşının sonuna doğru STALİN Türkiye’den Kars,Ardahan, Artvin’i istemesi üzerine milli şef de ABD’den yardım istedi. TRUMAN DOKTRİNİ ile ABD yardıma karşılık verdi ama karşılığında Köy Enstitüleri ve benzeri kurumların kaldırılmasını talep etti.
Bir diğer sorunda öğretmen ve toprak ağaları arasında sorunlar yaşanıyor olmasıdır.
Bu GEÇİMSİZLİK Toprak ağalarının seçtiği milletvekillerine şikayet olarak ulaşıyordu.Baskılar ve herşeyimize karışan kibirli AVUKATIMIZ ABD ve bazı CAHİL toprak ağaları ve birçok neden yüzünden kapatıldı.TOPLUM  iyi şeyleri hazmedemiyorki…
VE SONUNDA FİLMİN KÖTÜ KARAKTERLERİ KAZANDI(Her zaman olduğu gibi) ve KÖY ENSTİTÜLERİ KAPANDI.

ATATÜRK:
“GENÇLİĞİ YETİŞTİRİNİZ” diyor.
“Hür fikirler uygulama mevkine geçtiği vakit,TÜRK MİLLETİ YÜKSELECEKTİR”.

İLGİLİ YAZILAR
- Advertisment -

SON DAKİKA

SON YORUMLAR