Cumartesi, Temmuz 27, 2024
Ana SayfaKöşe YazılarıMEDENİYETLER BEŞİĞİ HAYMANA

MEDENİYETLER BEŞİĞİ HAYMANA

Spread the love

Haymana;Paleolitik çağlara uzanan bir geçmişe sahiptir.
Tarihi kalıntılarda Hitit Frigya,Roma ve Bizans izlerine rastlanır. Haymana ismi KAŞGARLI  MAHMUT’un Divan-ı Lügait Türk’te HAYMANA İSMİ(Mera,otlak,yeşillik) olarak lanse edilir.
Bir diğer görüş ise Anadolu Selçuklu 1071 MALAZGİRT Savaşı sonrasında Kaya aşireti Haymana yerleştirildi. ERTUĞRUL Bey’in annesi HAYME ANA idi.Bu yüzden kaplıca ve çevresinde Haymana adı verildi. Haymana ilk kez 1278’de sivri köyünde kuruldu.(Osmanlı kurulmadan önce var olduğunu biliyoruz)… Haymana Kaplıcaları ile de ünlüdür her yer Haziranda “Uluslararası Haymana kaplıca Festivali ve kültür şenlikleri” düzenlenmektedir.Haymana Yavuz Sultan Selim zamanında doğudan batıya göç ettirilmiştir.
2.ABDÜLHAMİT Osmanlı sultanları arasında Haymana halkına en büyük iltifatı gösteren padişahtır.
ATATÜRK “
Hattı müdafaa yoktur, sathı müdafa vardır.O satıh bütün vatandır” sözünü söylediği SAKARYA SAVAŞININ geçtiği topraklar Haymanadır. Haymana’nın son köylerinden ALAHACILI KÖYÜ de son zamanlarda hızlı gelişme gösterdiği ve büyük şehirlerin sıkça ziyaret edildiği çok eski bir medeniyet tarihe sahiptir.
Haymana konumu itibarıyla depremin çok sık uğradığı bir coğrafyadadır.  yüksek ve de dağlarla çevrili olduğu için coğrafi olarak pek gelişim gösterememiştir.
HAYMANA İNSANI havası gibi serttir,hoyrattır.Fakat ruhunun derinliklerinde sevecenlik,fedakarlık,misafirperverlik barındırır.
Yemez yedirir.Çok mütevazidir lakin ani çıkışlarına da hazırlıklı olmak gerekir…
HAYMANA’NIN SUYU SICAK,HAVASI SERT, İNSANI MERTTİR.

Önceki İçerik
Sonraki İçerik
İLGİLİ YAZILAR
- Advertisment -

SON DAKİKA

SON YORUMLAR