Cumartesi, Temmuz 27, 2024
Ana SayfaKöşe YazılarıSIRLARLA DOLU;AYASOFYA

SIRLARLA DOLU;AYASOFYA

Spread the love

Ayasofya “kutsal bilgelik” anlamına gelir.
 Bizans İmparatoru JÜSTİNYEN ona bu ismi vermiştir.Emri üzerine Bizans İmparatoru 532- 537 yılları arasında Ayasofya inşa edildi.10 bin işçi ve 10 usta çalıştırıldı.Ayasofya’da isyan sonrasında yangın ve deprem sonrası 3 kez tamir edildi.
1509 depreminden sonra depremden hasar gördü.
 Yaklaşık bin yıl boyunca dünyanın en büyük KİLİSE’si olmuştur.
Jüstinyen’in “KUDÜSte ki ibadet alanından daha büyük olan Ayasofya’yı inşa ettim” diyerek övündüğü bilinir.  
İSTANBUL FETHİ sonrası Fatih Sultan Mehmet ilk iş olarak Ayasofya’yı CAMİ’ye çevirdi.
1935’te ATATÜRK’ün emriyle MÜZE oldu.
24 Temmuz 2020’de yeniden camiye dönüştü.DEV KUBBE’si göz alıcı mozaik ve İHTİŞAMIYLA dikkat çeker.Depremde bir çok kez hasar görmüş MİMAR SİNAN tarafından tadilatı yapılmıştır.
 Sütunların üstünde JÜSTİNYEN ve EŞİ’nin isimleri yazılıdır.EFSANEVİ AŞK olduğu için eşi’nin teşvikiyle Ayasofya’yı yaptırıldığı söylenir.(AŞKA BAK biz olsak kıllarını kıpırdatmazlar)…
 -Hz İSA’nın 40 bin yıl sonra yeniden dünyaya ineceği,Ayasofya’ya geleceği inancıyla KUTSAL EMANETLER KUDÜS’ten Ayasofya’ya getirildi. Ayasofya’nın halka açık olmayan GİZLİ odaları ve DEHLİZLERİ vardır. Ayasofyada 361 kapı bulunur.İnanışa göre 101 tanesi TILSIMlıdır.Bu kapılar ne zaman  sayılırsa bir adet fazla sayıda kapı çıkarmış…  
 Dünyanın en HIZLI yapılan ve en ESKİ inşa edilen KATEDRALidir.
 Günümüz Ayasofyası 3. Ayasofyasıdır.
 İSTANBULUN FETHİ ile camiye çevirip ve İslami unsurlar eklenir.2. Beyazıt da zamanında MİMAR SİNAN tarafından Minare eklenir.Mimar Sinan tarafından Kemer ve pagandalarla sağlamlaştırılır.
 -AYASOFYA’nın bir çok GİZEMLİ HİKAYESİ VARDIR; 
Fatih Sultan Mehmet’in Ayasofya’yı camiye çevirdikten sonra kıldırdığı İLK CUMA namazında yaşanmış.Fatih’in iki kez NAMAZı kesip, üçüncüde tamamladığı söylenir. Cemaat bunun sebebini sorduğunda ise; “KABE’Yİ GÖRMEK İÇİN BEKLEDİM”… Üçüncü seferde Hz. Hızır geldi, DİLEK SÜTUNUna parmağını sokup, Ayasofya’yı KIBLE’ye çevirdi. O sırada KABE GÖRÜNDÜ” demiş.

-BAŞKA HİKAYE DE;
İstanbul Fethi’nden sonra Ayasofya’yı camiye çevirme görevi verilen AKŞEMSETTİN’in çalışma sırasında şeytanın vesvesesini duyduğu ve dualarıyla Allah tarafından şeytanın Ayasofya mermerlerine hapsedildiği söylenir.
Temmuz 2020 – Danıştay 10. Dairesi, 24 Kasım 1934 tarihli Ayasofya’yı müzeye çeviren kararnameyi İPTAL ETTİ. Kararın açıklanmasından sonra Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın imzaladığı kararnameyle AYASOFYA, Fatih Sultan Mehmed’in vakıf amacı doğrultusunda hizmet vermesi için Diyanet İşleri Başkanlığı’na devredildi.
  24 Temmuz 2020 de Ayasofya Camii’nde 86 yıl sonra tekrar namaz kılınmaya başlandı.
  Hz MUHAMMED(s.a.v.)’in; “Konstantiniyye elbette feth olunacaktır.ONU FETHEDEN KOMUTAN NE GÜZEL KOMUTAN,ONUN ASKERİ NE GÜZEL ASKERDİR” Hadis-i Şerif’indeki müjdeye mazhar olmak için Fatih Sultan;
“YA İSTANBUL BENİ ALIR YA BEN İSTANBULU” ideolojisiyle fethedilmiştir.
(Sırf Ayasofya için gittim.Sıkı korumalarla çevrilmiş.Paylaşılamayan, siyasi çekişme niteliği taşıyan bir yer olduğu bariz belli.Vakit kısıtlı olduğundan Ayasofya-Mısır çarşısı arasında bir seçenek sunuldu.Ablalarım Mısır Çarşısına gidecekti daha cazip gelmiş olsa gerek.Daha öncede gitmişler ve Ayasofya’yı ziyaret etmemişler bak bak!..
Siz nasıl gitmezsiniz diye sitem eşliğinde.Mısır Çarşısına zaten önceden gittiniz tekrar çarşıya LAYLAYLOM’a gidecekler.Tabi eşarpsız içeri almadılar satın almak zorunda kaldılar tedarikli gittim tabi uzaktan gülüyorum onlara. “Camide gözü olmayan müezzin’in sesini duymaz misali.Bu satırları okuyup kızacaklar belki ama siz Ayasofyayı 2.plana alırsanız ifşa ederim sizi böyle😊Siz tarih kokan medeniyetler beşiği TARİHE ŞAHİTLİK yapan Ayasofya’ya gelin )…

İLGİLİ YAZILAR
- Advertisment -

SON DAKİKA

SON YORUMLAR