Cuma, Mayıs 17, 2024
Ana SayfaKöşe YazılarıDİŞ SAĞLIĞI İÇİN: MİSVAK

DİŞ SAĞLIĞI İÇİN: MİSVAK

Spread the love

Misvak, diş ve ağız temizliğinde kullanılan yumuşak LİFLİ erâk ağacının çubuklarına denir.Hadislerde geçtiği şekliyle sivâk kelimesi de aynı anlama gelmektedir.
SİVÂK ayrıca fiil olarak dişleri oğuşturmak, yani fırçalamak mânasında da kullanılır.
Cebrâil as MİSVAK kullanmayı da Hz. Peygamber’e ısrarla tavsiye etmiştir.
NEWYORK’ta yakın zaman önce yapılan bir çalışma, floride maruz kalmış çocukların zeka gelişimlerinde belli bir düşüş yaşandığı gerçeğini ortaya koydu. Diş macunlarında ciddi düzeyde yer alan florid, aynı zamanda hafızaya da CİDDİ ZARARLAR verebiliyor. Diğer yandan florid çocukların öğrenme becerilerini olumsuz yönde etkiliyor. Florid bir dönem, bazı toplumlarda fare zehri yapımında kullanılıyordu. FLORİD kemikleri ve bilhassa da dişleri yıpratabiliyor.
Kuyu sularında floride doğal haliyle rastlamak mümkün olabiliyor.
İlle de diş macunu kullanacaksak FLORÜRSÜZ olanlar tercih edilmelidir.
ERAK AĞACI’nın dalından, bir karış uzunlukta kesilen parçadir.Ağacın odunu çok liflidir.Erâk dalı bulunmazsa, zeytin veya baska dallardan da olabilir.
BİLİMSEL araştırmalarla faydası kanıtlanmıştır. WİRGLEY ŞİRKETİ’nin yaptığı araştırmaya göre misvak  diğer sebze ve diş macunlarına göre 20 kat daha fazla bakteri öldürdüğü test edilmiştir.İSVEÇ’te 2008’de yapılan araştırmada periodontal(dişle ilgili) hastalıklara karşı misvak kullamının oldukça etkili olduğu belirtilmiştir. 
İlk kullanım öncesi sadece başlıklara ait uç kısımları 30 dk suda bekletilmelidir.2. ve sonraki kullanımlarda 1-2 saniye ıslatarak kullanabilirsiniz.
 “ÜMMETİME AĞIR (MEŞAKKAT) GELMESİNDEN ENDİŞE ETMESEYDİM , onlara her namaz vaktinde dişlerini MİSVAKLA temizlemelerini EMREDERDİM.” (Hadis)

İLGİLİ YAZILAR
- Advertisment -

SON DAKİKA

SON YORUMLAR