Perşembe, Mart 28, 2024
Ana SayfaGündemÖZTÜRK: SURİYE DENKLEMİNDE ANAHTAR ROL TÜRKİYE'NİN!

ÖZTÜRK: SURİYE DENKLEMİNDE ANAHTAR ROL TÜRKİYE’NİN!

Spread the love

ÖZTÜRK :TÜRKİYE, SURİYE’DE KENDİ POLİTİKASINI ORTAYA KOYMALIDIR

Yeniden Refah Partisi Polatlı ilçe Başkanı Muzaffer Öztürk , Bölgede yaşanan son gelişmeler ışığında Suriye’de inisiyatifin Türkiye’nin eline geçtiğini söyledi. Öztürk “ Türkiye’nin Suriye politikasında tarihi misyonuyla özdeşleşen diyalog öncelikli yapıcı ve kapsayıcı bir rol oynayarak barış ve güvenliği tesis edebilecek hamleleri ortaya koyması ve sonuç odaklı kucaklayıcı ve birleştirici politikaları gerçekleştirmesi artık kaçınılmazdır. Yeniden Refah Partisi olarak, Suriye’nin birlikteliği, bölünmezliği ve toprak bütünlüğü kapsamındaki her türlü çözümü desteklediğimizi ifade etmek isteriz.” Dedi.

Küresel güç odaklarının Suriye’yi bölmeyi amaçlayan sinsi senaryoları, sadece Suriye açısından değil, Türkiye açısından da ileride beraberinde riskleri taşıyacağı göz ardı edilmemesi gerektiği uyarısında bulunan Yeniden   Refah Partisi Polatlı ilçe Başkanı Muzaffer Öztürk Öztürk, “Sayın Cumhurbaşkanının seçime yönelik hesaplar içerisine girerek Suriye politikasında başkalarının inisiyatifinde hareket etmesi durumunda uzun vadede Türkiye’nin barış ve güvenliğine de sekte vurabilecek bir hamle  ortaya çıkarabilir”diyerek   son dönemde gündemden düşmeyen Suriye ile normalleşme adımlarını değerlendirdi.

RUSYA VE İRAN, CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN’IN ESAD İLE BİR AN ÖNCE GÖRÜŞMESİNİ İSTİYOR 

Rusya ve İran’ın, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad’ı bir an önce yan yana getirerek, ABD’nin Suriye’deki etkinliğini azaltma yoluna gittiklerini kaydeden Öztürk, konu ile ilgili şu açıklamada bulundu:  “Sayın Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, ‘Esad ile görüşmesi mümkün vurgusundan sonra Suriye politikasında yaşanan hızlı gelişmeler karşısında uzun vadeli çözümler yanında kısa vadeli çare arayışları da büyük önem arz etmeye başlarken özellikle Moskova’nın inisiyatifinde savunma bakanları düzeyinde başlatılan görüşmelerin seyir açısından farklı mecralara kayması kuvvetle muhtemeldir.  Özellikle Washington’un, ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price vasıtasıyla Bakan Çavuşoğlu’nun şubat ayında muhtemel Suriye Dışişleri Bakanı ile yapacağı görüşme konusunda uyarıcı nitelikteki açıklaması dikkat çekici olmuştur. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile yapacağı görüşme hiç şüphesiz Suriye politikası konusunda hükümetin kara operasyonu dahil atması muhtemel adımlar konusunda nabız yoklamaya yöneliktir.”

ABD, TÜRKİYE’YE KARŞI YPG KARTINI KULLANABİLİR

ABD ve Rusya bağlamında Suriye’nin kuzeyinde giderek derinleşen farklı ayrıştırıcı politikaların, Ankara’nın Şam ile başlatmaya çalıştığı diyaloğu nasıl etkileyeceği konusundaki soru işaretlerini beraberinde taşıdığını söyleyen Öztürk; “Özellikle ABD’nin şemsiyesi altında şekillendirilmeye çalışılan YPG/PYD çerçeveli statüko öncelikli otonom ‘Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi’ konusunda hükümetin nasıl bir yaklaşım içerisinde olacağı doğrusu merak konusudur. ABD, bu yeni şekillenmeyi özellikle Türkiye’ye karşı önemli bir koz olarak kullanmaya hazırlanmaktadır. ABD, Türkiye’nin yumuşak karnını oluşturan YPG/PYD üzerinden Türkiye’nin Rusya, İran ve Esad ile hareket etmesini engellemeye çalışmaktadır.” Dedi.

Türkiye’nin sorunların çözümü için Esad ile görüşmesinin doğal olduğunu kaydeden Öztürk,  “Elbette ki Ak Parti Hükümeti, Suriye’nin bütünlüğü ve geleceği açısından Esad ile geç olsa da diyalog kurabilir. Burada Türkiye’nin asıl yapması gereken; Pax-Russica (Rus Barışı) veya Pax-Americana (Amerikan Barışı) yerine Pax-Turcica (Türk Barışı) kapsamında tüm etnik tarafları kucaklayan ve Suriye’nin bölünmez bütünlüğünü önceleyen özgün politikalar ortaya koymasıdır. Bir başka deyişle Türkiye’nin Suriye politikasında kendi özgün politikasını ortaya koyması artık kaçınılmaz olsa gerek.” dedi.

KÜRESEL GÜÇLERİN SİNSİ OYUNLARI SADECE SURİYE’Yİ DEĞİL TÜRKİYE’Yİ DE TEHDİT EDİYOR

Küresel güç odaklarının Suriye’yi bölmeyi amaçlayan sinsi senaryoları, sadece Suriye açısından değil, Türkiye açısından da ileride beraberinde riskleri taşıyacağı göz ardı edilmemesi gerektiği uyarısında bulunan Öztürk, “Sayın Cumhurbaşkanının seçime yönelik hesaplar içerisine girerek Suriye politikasında başkalarının inisiyatifinde hareket etmesi durumunda uzun vadede Türkiye’nin barış ve güvenliğine de sekte vurabilecek bir hamle ortaya çıkarabilir. Bu nedenle, Türkiye’nin Suriye politikasında tarihi misyonuyla özdeşleşen diyalog öncelikli yapıcı ve kapsayıcı bir rol oynayarak barış ve güvenliği tesis edebilecek hamleleri ortaya koyması ve sonuç odaklı kucaklayıcı ve birleştirici politikaları gerçekleştirmesi artık kaçınılmazdır. Yeniden Refah Partisi olarak, Suriye’nin birlikteliği, bölünmezliği ve toprak bütünlüğü kapsamındaki her türlü çözümü desteklediğimizi ifade etmek isteriz.” Dedi.

HBR AYSUN YILMAZ BENLİ

İLGİLİ YAZILAR

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

- Advertisment -

SON DAKİKA

SON YORUMLAR