Cumartesi, Temmuz 27, 2024
Ana SayfaGündemHaberZEKAT KİMLERE VE NE ZAMAN VERİLİR?

ZEKAT KİMLERE VE NE ZAMAN VERİLİR?

Spread the love

ZEKAT KONUSUNDA BİLMEDİKLERİMİZ…

 Zekat kimlere verilir? ne kadar verilir? Zekat vermenin bir süresi var mıdır? Herkes zekat vermek zorunda mıdır? Dinimize  göre zekat hesaplaması nasıl yapılır. Kimlere zekat  farzdır? Merak edilen soruların cevapları bu yazımızda…

Zekat vermenin kuralı nedir?  Zekat kimlere farzdır kimler zekat alır kimler zekat verir? Polatlı İlçe Müftüsü Hayri Cihangeri : Zekat konusu da dinimizin ana rutinlerinden birisidir. Kur’an-ı Kerim’de 25 yerde namazla birlikte zikir edilmiştir. Yani namazı kılınız zekatı veriniz diye. Bu konuda gerçekten İslam tarihinde dernekler özel zekat  kurumları oluşturmuşlar bunlarla Vakıflar oluşturmuşlar sağlık hizmetleri eğitim hizmetleri bu zekat paralarıyla tarih boyunca karşılamışlar. Yolculara bakım yeme içme

ihtiyaçlarını bunlarla karşılamışlardır

Diyanet işleri başkanlığımızda son dönemlerde özellikle bu konularda daha şuurlu ve entegre bir pozisyonda hizmet etmeye başladı. Özel bir daire başkanlığı kurdu. Diyanet vakfı da özel bir zekat müdürlüğü oluşturdu bu manada vatandaşlarımızı zekatlarını toplayıp hem yurt içinde hem yurt dışında eğitim sağlık işte insanlar artık gerçekten dramlar paylaşıyor çok büyük problemler var dünya üzerinde ihtiyaç sahibi olan insanlara bu zekatlarımızla hayat hakkı sunmaya çalışıyoruz. Başkanlığımızın bu konuda ciddi çalışmaları var, bizlerde dediğimiz gibi şu anda 150 tane hafızımız var, bunların bütün masraflarını vatandaşlarımızın verdiği hayırlarla zekatlarla bu tür gelirlerle karşılıyoruz. Bizimde özel bir zekat hesabımız var müftülüğümüze ait bunun etiketlerini falanda yaptık vatandaşlarımızdan zekatlarını bekliyoruz yerli yerince usulünce zekatlarını harcamaya çalışıyoruz.

VATANDALARIMIZIN FTRE VE ZEKATLARINI YERİNE ULAŞTIRMAK BÜYÜK SORUMLULUK

Fitrelerini de alıyoruz ihtiyaç sahiplerine veriyoruz çünkü geçmiş dönemde olumsuz örnekler yaşadık.Vatandaşlarımızın zekatları birileri tarafından toplandı fakat  farklı amaçla kullanıldı bu bir vebaldir sorumluluktur.Diyanet işleri başkanlığı olarak biz nasıl toplumuzun görevimiz bu yani insanlarımızın ibadetlerini sağlıklı bir şekilde yerine getirmelerini sağlamak nasıl namazlarında en iyi şekilde kılmalarını sağlıyorsak oruç tutmalarını sağlıyorsak zekatlarını da aynı şekilde yerli yerine ulaştırmalarını sağlıyoruz.

ZEKAT HANGİ ORANDA VERİLMELİ HESAPLAMAYI NASIL YAPMALIYIZ?

 Örnek verelim şimdi benim bir evim var bir arabam var 

birde aylık maaşım var burada zekatını vermem gereken yer evim mi arabam mı? Hani vücudun zaten zekatını veriyorsunuz burada ne kadar vermem gerekiyor nasıl hesaplamam gerekiyor ?yada altınım varsa bunların zekatını vermem gerekiyor mu?

HERŞEYDEN ZEKAT VERİLMEZ

İşin pratik yönündense söyleyim diyanet işleri bakanlığımızın internet sitesine girerseniz orda zekat  hesaplama diye bölüm var o bölüme girdiğiniz zaman siz neyiniz var neyiniz yok oraya yazıyorsunuz orası otomatik olarak size zekatını hesaplayıp veriyor böylede kolaylık  sizinle de paylaşmış oluyor.Ancak bende bu konuda şunu da ifade edeyim herşeyden de zekat verilmez asli ihtiyaçlar dediğimiz hayatımızı güncel hayatımızı devam ettirdiğimiz  güncel hayatımızda kullanmak zorunda olduğumuz şeyler zekatın dışındadır.Ancak bunları bizim tedarik etmemiz lazım nedir? Yemek ,içme ,barınma, giyinme, ulaşım vs 

bunlar zekatın dışındadır.Bu ihtiyaçlarımızı karşıladıktan sonra yeme içme giyinme barınma ulaşım bunu ne şekilde yaparsınız mülkiyetini alarak yapabilirsiniz veya kirasını ödeyerek yapabilirsiniz ulaşımınızı otobüsle minibüsle ödeyerek yapabilirsiniz .Bu masraflarımızı karşıladıktan sonra asli ihtiyaç diyoruz bunları hazırladınız karşıladınız.Ondan sonra para biriktirmeye başladınız fazladan paranız var tabi borçlarınızda var tabi borçlarınızı da çıkarıyorsunuz .Bu esnada 80.18 gram altınınız var bunu barem olarak

tutuyoruz bu miktarda ne kadar tutar herhâlde şu anda 50 60 bin miktarda tutar altınınız olabilir paranız olabilir.Ticaret malınız olabilir veya akar dediğimiz malı değeri olan sıhhi senedi vs ticari getirisi olan olabilir hepsini topladınız altınınız var gümüşünüz var.Paranız var döviziniz var vs hepsini topladınız 80.18 gram altın hesabındaki  bir şeye ulaştı şimdi siz zengin sayılırsınız.İslama göre zenginlik sınırı bu asli ihtiyaçlarınızı karşıladınız ailenizi çoluk çocuğunuzu kendi ihtiyaçlarınızı sosyal kendi  ihtiyaçlarınızı karşıladınız ondan sonrada bu kadar para biriktirdiniz şimdi siz zenginsiniz zekat vermeye fitre vermeye kurban kesmeye ehilsiniz.

ZEKATI  1 YIL SONRA VEREBİLİYORUZ

 Kurbanda biraz daha farklı  kurbanda bu mal sadece gelir getiren akar dediğimiz para pul şart değil arsanız var ekstra eviniz var yani 2. ler onlarda buna dahildir Yani zekatta ama biraz önce  dediniz ya barınma ulaşım mesela arsa yada tarla ihtiyaç mıdır? Yani çiftçi  bunları şu an itibariyle zekata koymuyoruz ne zamanki eğer bunları ticari olarak kullanıyorsak yani alım

satıma kullanıyorsak ,ekip biçiyorsak ?ekip biçiyorsa elde ettiği ürünler var mesela dairesi var kirada kirasını alıyor ama emlakçılık yapıyor daire alıyor satıyor işi bu onun şeyi o zaman ticari şeye girer. Genel değer üzerinden zekatını verir ama bir tane ev aldınız işte ben kirasını alacam yiyeceğim dediniz onun kirasından genel bütçenize  dahil edersiniz gelir hanemize yazarsınız o şekilde.

Zekatı bu şekilde hesaplıyoruz 40’ta bir oranında 40/1 ama hemen de vermiyorsunuz. Zengin sayıldınız zengin oldunuz  zenginlik kriterimiz bu 80 gramdan fazla altınım varsa zenginim evet o civarda 80.18 gramlık altın alacak paranız şeyiniz varsa siz zenginsiniz ama dinimiz hemen sen  zekatta vereceksin diye yakana yapışmıyor.

SENELİK HESAP YAPIYORUZ ONA GÖRE ZEKATIMIZI VERİYORUZ

Ne diyor bunu bir teyit edelim diyelim ki bugün bu meblağa ulaştık bugün benim zekat yılbaşım veya sizin sonra bekliyoruz ve hemen zekatımızı vermiyoruz .Bir yıl bekliyoruz bir daha ki sene hesap kitap yaptığımız gün hangi tarihse  tekrar durumumuzu güncelliyoruz. Baktık ki paramız aşağıya düşmüş o zaman herhangi birşey yok yani o zaman bir yıl bekliyoruz.Zekat için tabi yani islam hemen insanın boğazına yapışıp hemen zekat vereceksin demiyor bunu teyit etmek istiyor pekiştirmek istiyor 1 yıl bekliyoruz 1 yıl sonra 100 gram altın alacak seviyeye geldik biraz daha arttırdık ha sene içerisinde artar azalır onlar önemli değil 1 yıl sonraki şeye bakıyoruz o andaki pozisyonumuz neyse ne kadar elimizde fazladan borçlarımızda çıktıktan sonra ödediğimize göre yani örneğin 8 nisan 2023 te ben oturup senelik hesabımı yapıyorum .Aynen sene içinde ödediklerimiz taksitlerimiz kiramız araba taksitlerimiz o bir yıl içerisinde ödedik hepsini hallettik başka bir borcumuzda kalmadı borcumuzdan hariçte 100 gram altınımız var o zaman 100 gram altın ne kadar tutuyor güncel TL üzerinden çıkartırsanız ondan sonra bunun %2.5 ne kadar tuttuysa zekat olarak veriyoruz”dedi.

HBR AYSUN YILMAZ BENLİ

İLGİLİ YAZILAR
- Advertisment -

SON DAKİKA

SON YORUMLAR