Ulaştırma ve Altyapı Bakanımız AK Parti Trabzon Milletvekili Adayı Adil Karaismailoğlu, Zigana Tüneli Projesi ile güzergahın 8 kilometre kısalarak, seyahat süresinin normal şartlarda otomobiller için 30 dakika, ağır tonajlı araçlar için 60 dakikaya düşürüldüğüne dikkati çekerek, kış şartlarında kesintiye uğrayan trafiğin kesintisiz ve konforlu akışını tesis ettiklerine vurgu yaptı. Zigana Tüneli’nin, Türk mühendisliğinin gurur ve yüz akı eserlerinden biri olduğuna işaret eden Karaismailoğlu, Zigana Tüneli ve bağlantı yollarının yapımı, tasarımı ve kontrolünde yüzde 100 yerli ve milli kaynaklar kullanıldığını söyledi.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanımız AK Parti Trabzon Milletvekili Adayı Adil Karaismailoğlu, Zigana Tüneli’nde açıklama yaptı; “Dün, Trabzon Güney Çevre Yolu yapım çalışmalarını başlattıktan sonra hiç hız kaybetmeden, Trabzon’un üretim ve ticaret faaliyetlerini kat ve kat arttıracak, ülkemizin ve Avrupa’nın en uzun, dünyanın ise sayılı çift tüp karayolu tünellerinden olan Zigana Tüneli’ni yarın hizmete açarak, Trabzon’umuz ve bölgemiz ile muhteşem bir hizmeti daha buluşturacağız” dedi.
Türkiye adına mühendislik harikası önemli bir projeyi daha hayalden gerçeğe dönüştürdüklerini belirten Karaismailoğlu, “Hem hükümetimizin yatırımları, hem de AK Partili yerel yönetimlerimizin çalışmaları sayesinde ülkemizi ve Trabzon’u dev projelerle dört baştan bir başa ihya etmeye devam ediyoruz. Üç kıtanın kesiştiği noktada bulunan ülkemiz coğrafi açıdan çok önemli bir konuma sahip. Bu nedenle ulaştırma ve haberleşme stratejisini bölgesel ve küresel boyutlarıyla planlanmak ayrı bir önem taşıyor. Bu gerçekten hareketle özellikle ulaşım alanında uluslararası entegrasyonu, ekonomik kalkınmanın en önemli dinamolarından biri olarak gördük” ifadelerini kullandı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde geçen son 21 yıl boyunca tüm ulaşım stratejilerini küresel eğilimleri dikkate alarak yaptıklarını anlatan Karaismailoğlu, bakanlık olarak yaklaşık 193 milyar dolar yatırımla ulaştırma altyapılarını iyileştirmenin, bu ağları genişletmenin ve uluslararası taşımacılık güzergahlarındaki eksik bağlantıları tamamlamanın öncelikleri arasında yer aldığını söyledi.
ZİGANA TÜNELİ HAYATİ ÖNEM TAŞIYOR
Karaismailoğlu, Zigana Tüneli’ni sadece Trabzon, Gümüşhane ve Erzurum’u ilgilendiren bir proje olarak görülmemesi gerektiğini dile getirerek, başta İran, Irak olmak üzere tüm Ortadoğu ülkelerinin Karadeniz’e ulaşması açısından hayati önem taşıdığını kaydetti.
Bu projenin dünyayı Türkiye’ye bağlayan vizyonun ve çalışmaların en önemli aşamalarından biri olduğunun altını çizen Karaismailoğlu, Yeni İpekyolu olarak tanımlanan Basra Körfezi’nden Türkiye sınırına uzanan kara ve demiryolu ulaştırma koridoru inşasına yönelik ‘Kalkınma Yolu’ projesini de dikkati çekti. Kalkınma Yolu’nun hem Türkiye hem Irak hem de tüm bölge için stratejik önemi yüksek bir proje olduğunu vurgulayan Karaismailoğlu, 1200 kilometrelik demiryolu ve otoyolu kapsayan Kalkınma Yolu Projesi’nin, Türkiye’yi Basra Körfezi’ndeki Faw Limanı’na bağlayacağını anlattı.
Orta Koridor’a yeni bir soluk getirecek Kalkınma Yolu’nun, Avrupa’dan Körfez ülkelerine kadar geniş bir bölgeyi etkileyeceğini ve ortak fayda üreteceğini ifade eden Ulaştırma Bakanı Karaismailoğlu, Trabzon’dan başlayıp, Habur’a uzanan kuzey- güney ulaşım koridorunun, Habur’dan devam ederek Kalkınma Yolu ile Basra Körfezi’ne ulaşacağını ve yeni bir ticaret koridorunun doğacağını belirtti.
YÜKSEK STANDARTLI ULAŞIM AĞI
Karadeniz Sahil Yolu’nun, sahil kesimindeki yerleşim yerlerini yüksek standartlı bir ulaşım ağı ile birbirine bağladığına işaret eden Karaismailoğlu, şunları kaydetti:
“Cumhurbaşkanımızın liderliğindeki AK Parti hükümetleri döneminde 2007 yılında bitirilen bu yol sayesinde Samsun’dan Batum’a doğu-batı koridorunda tüm bölgeye hareket geldi, bereket geldi. Ancak sahil kesiminden iç bölgelere ulaşım yakın zamana kadar Karadeniz coğrafyasının izin verdiği şartlarda sağlanıyordu. Bu nedenle başlattığımız kuzey-güney akslarını iyileştirme çalışmaları kapsamında bölgede pek çok yol ve tünel yapımını da projelendirdik. Geçtiğimiz dönemlerde; Ovit Tüneli, Cankurtaran Tüneli, Salmankaş Tüneli, Salarha Tüneli, İkizdere Hurmalık-1 ve Hurmalık-2 Tünelleri, Eğribel Tüneli gibi nicesini tamamlayarak milletimizin hizmetine sunduk. Bizleri bir araya getiren Yeni Zigana Tüneli de kuzey-güney aksları kapsamında hayata geçen projelerin en önemlilerinden biridir. Sert kış şartları altında yol boyunca yılın tamamında kesintisiz trafik akışı sağlamak için yoğun bakım çalışmalarının yanında yolun standardını artıran yatırımlar da projelendirildi. 1988 yılında ilk Zigana Tüneli trafiğe açıldı. Ancak çeşitli tünel projelerinin hayata geçirildiği güzergahın ulaşım standardı,
Özellikle 2002 yılında Cumhurbaşkanımız liderliğindeki AK Parti Hükümetlerinin karayolu politikası olarak başlatılan bölünmüş yol çalışmaları kapsamında hızla yükseldi. Bugün, Trabzon’dan başlayıp, Gümüşhane, Bayburt, Erzurum üzerinden Ağrı’ya ve İran sınırına uzanan toplam 615 kilometre uzunluğundaki yolun 586 kilometrelik kesimi bölünmüş yol olarak hizmet vermektedir.”
ZİGANA TÜNELİ GÜZERGAHA VURULAN BİR MÜHÜR OLDU
Karaismailoğlu, bu güzergahta yarın açılışı gerçekleştirilecek yeni Zigana Tüneli ile birlikte toplam 42 kilometre uzunluğunda 33 adet tünelin tamamlandığını kaydederek ve mevsim şartlarının ulaşıma etkisinin en aza indirildiğini söyledi.
Toplam 14 kilometrelik çift tüplü tünelde de yapım çalışmalarının devam ettiğini aktaran Karaismailoğlu, tünel hakkında şu bilgileri verdi:
“14,5 kilometre uzunluğu ile ülkemizin ve Avrupa’nın en uzun, çift tüplü karayolu tünellerinden olan Yeni Zigana Tüneli, iki asra yakın süredir yapım, iyileştirme gibi pek çok çalışmanın yürütüldüğü güzergaha vurulan bir mühür oldu. Yeni Zigana Tüneli’ni, Trabzon’u Gümüşhane üzerinden Bayburt, Aşkale ve Erzurum’a bağlayan ve yüksek yoğunlukta trafik yükü taşıyan güzergahta, 14,5 kilometre uzunluğunda çift tüplü olarak inşa ettik. Tünel projesi, Trabzon – Aşkale Yolu’nun 44. kilometresindeki Maçka/Başarköy mevkiinde 1015 metre kotunda başlayıp, 1264 metre kotuna yüzde 3,3 eğimle tırmanıyor. Buradan, 67. kilometrede yer alan Köstere-Gümüşhane Yolu’na 1212 metre kotunda köprülü kavşakla bağlanıyor. Proje kapsamında ayrıca, 600 metrelik bağlantı yolu yer alıyor. Zigana Tüneli havalandırma sistemleri, karayolu tünellerinde Türkiye’de ilk defa yapılan dikey şaft yapılarıyla teşkil edildi. Proje kapsamında her bir istasyonda bir temiz, bir kirli hava olmak üzere 2 istasyonda toplam 4 havalandırma şaft yapısı var. Ayrıca, Maçka’dan başlayıp Zigana Tüneli girişine kadar uzanan ve tek yol olarak hizmet veren 17 kilometre uzunluğundaki Maçka-Karahava Yolu’nu da bölünmüş yol standardına yükselttik. Bu kesimde; 3 bin 920 metre uzunluğunda 5 tek tüp, 2 bin 745 metre uzunluğunda 2 çift tüp olmak üzere toplam 6 bin 665 metrelik 7 tünel; 2 bin 561 metre uzunluğunda 33 köprü yer alıyor.”
90 VİRAJ ORTADAN KALDIRILDI
Proje kapsamında, Yeni Zigana Tüneli ile birlikte yaklaşık 21 kilometrelik bölümü tünellerden oluşan, toplam 32 kilometrelik kesimini bölünmüş yol haline getirerek hizmete sunduklarını anlatan Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Karaismailoğlu, açıklamasına şöyle devam etti:
“Yeni Zigana Tüneli’nin inşasıyla; 12 metre genişliğindeki devlet yolu, 2×2 şeritli bölünmüş yol haline geldi. Zigana’nın zirvesinde 2 bin 10 metre olan ve 1. tünelde bin 825 metreye indirilen kot, Yeni Zigana Tüneli ile 810 metre daha aşağı çekilerek bin 15 metreye indi. Proje sayesinde; mevcut güzergâh üzerinde bulunan 90 adet viraj ortadan kalktı. Eğim yüzde 7,7’den yüzde 3,3’e düşerek yolun geometrisi iyileşti. Güzergah 8 kilometre kısalarak, seyahat süresi normal şartlarda otomobiller için 30 dakika, ağır tonajlı araçlar için 60 dakika düşürüldü. Kış şartlarında kesintiye uğrayan trafiğin kesintisiz ve konforlu akışını tesis ettik. Trafiğin Karadeniz sahil kesimindeki yerleşkelere, limana, turizm ve sanayi merkezlerine sorunsuz akışını sağladık, yurtiçi karayolu ulaşımıyla uluslararası ticaretin daha hızlı yapılmasına katkıda bulunduk. Mevcut Trabzon-Gümüşhane hattında bulunan dik yamaçlardan taş düşmesi gibi problemleri giderdik, Maçka-Karahava kesiminin de bölünmüş yola dönüştürülmesiyle; Trabzon’dan Erzurum, Ağrı ve İran sınırına uzanan yolun standardını yükselttik, hızlı ve güvenli ulaşımı tesis ettik. Zigana Tüneli ile zamandan 92 milyon TL, akaryakıttan 180 milyon TL olmak üzere yıllık toplam 272 milyon TL tasarruf sağlayacağız. Yani her yıl 272 milyon TL’yi milletimizin cebine, Hazine’mize kazandıracağız. Ayrıca karbon emisyon salınımını da yıllık 21 bin ton azaltarak yöremizin eşsiz doğasını koruyacağız.”
YÜZDE 100 YERLİ VE MİLLİ KAYNAKLAR KULLANILDI
Zigana Tüneli’nin, Türk mühendisliğinin gurur ve yüz akı eserlerinden biri olduğuna işaret eden Karaismailoğlu, Zigana Tüneli ve bağlantı yollarının yapımı, tasarımı ve kontrolünde yüzde 100 yerli ve milli kaynaklar kullanıldığını ve projenin Türk mühendisleri ve işçileri tarafından inşa edildiğine vurgu yaptı. “Bu gurur Türk mühendisliğinin gururudur, bu gurur hepimizindir” diyen Karaismailoğlu, “Zigana Tüneli hem Trabzon’un hem de Gümüşhane’nin geleceğine atılan bir imza misali bölgenin gelişimi ve kalkınmasında önemli bir ivme oluşturacak. Zaten eğer gönlünüzde milletinize karşı duyduğunuz aşk varsa, hizmet üretme isteği varsa, geçilmez denen yollar geçit verir, aşılmaz denen dağlar kolaylıkla aşılır. Bu ülkenin dününü beraber inşa etmiştik, yarınını da birlikte inşa edeceğiz. Ülkemizin geleceğini aydınlatmayı da en hızlı ve en doğru biçimde sürdüreceğiz. Bizim için durmak yok. Türkiye Yüzyılı için doğru adımlarla yola devam edeceğiz.” değerlendirmesinde bulundu.
24 PROJEMİZ HIZLA DEVAM EDİYOR
Trabzon’da sadece karayolları yatırımlarının son 20 yıldaki bedelinin 75 milyar lira olduğunu kaydeden Karaismailoğlu, sunulan yatırımların dışında, 24 projede 28 milyar liralık yatırımın da hızla devam ettiğini söyledi.
Bakan Karaismailoğlu, “Geçtiğimiz günlerde Trabzon’un dört bir yanında da hizmet ve projelerle dolu yoğun bir mesai harcadık, harcamaya da devam ediyoruz. 24 Nisan’da Kanuni Bulvarı Çatak Kavşağı-Yenicuma Kavşağı arasını açtık, Araklı-Bayburt Yolu’nun yapım çalışmalarını başlattık. Dün yine dev bir projemiz olan Trabzon Güney Çevre Yolu yapım çalışmalarını başlattık. Doğu Karadeniz’in en büyük kenti konumundaki Trabzon’umuzun şehir içi ve transit trafiğini düzenlemek için projelendirdiğimiz Güney Çevre Yolu toplam 44 kilometre uzunluğunda. 31 metre genişliğinde, 2×3 şeritli, bitümlü sıcak karışım kaplamalı bölünmüş yol standardında inşa edeceğiz. Milletimizin teveccühü ve takdiriyle başarıdan başarıya, hizmetten hizmete koşturan, Cumhurbaşkanı’mızın vizyonu ve liderliğinde aynı azim ve şuurla çalışmaya da devam edeceğiz. Bölgemiz, aydınlık bir geleceğe, doğru emin adımlarla ilerleyecek. Bölgemiz, Türkiye’nin parlayan yıldızı olmaya devam edecek” şeklinde konuştu.
BİRİLERİ YALAN VE İFTİRA SİYASETLERİNE DEVAM EDİYOR
Kendilerinin eser ve hizmet siyaseti yaparken birileri de yalan ve iftira siyasetlerine devam ettiğini kaydeden Karaismailoğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Ülkemizin, milletimizin çıkarlarını bir kenara bırakmış, bu yolda ürettiğimiz proje ve hizmetleri yalan, iftira ve karalamayla itibarsızlaştırmaya soyunmuş durumdalar. Bizler milletimiz bunları İstanbul da göreve geldikten sonra durdurdukları metro yatırımları, yarım bıraktıkları Dolmabahçe Levazım Tüneli’nden üzerine hafriyat döktükleri Yenidoğan metrosundan, yapmadıkları hastane yollarından, bedava yapacakları toplu taşımaya; yaptıkları yüzde 300 zamdan tanıyoruz. Adana’da göreve gelir gelmez yapımını durdurdukları 15 Temmuz Şehitler Köprüsü’nden iyi tanıyoruz. Aydın’da yapmadıkları şehir hastanesi yolundan tanıyoruz. Ama AK Parti hükümetleri milletimizi CHP’li belediyelerin insafına bırakmadı. Maalesef, vatanımızın ve milletimizin menfaatine olan bütün işleri görmeye bile tahammül edemeyen bir CHP zihniyet var. Ama unuttukları bir şey var ki; 21 yıldır milletiyle güç birliği yapan AK Parti’mizin icraatları bu yalanlara en güzel cevaptır. Milletimiz suyu getirenle testiyi kıranı gayet iyi bilmektedir. AK Partinin icraatları da milletine hizmetleri de bitmez. Milletimizin de bize güveni bitmez.”
Hbr-Ayşe Köksal