Cumartesi, Temmuz 27, 2024
Ana SayfaGündemHaberTARIM VE ORMAN BAKANLIĞINDAN DEPREMDE HAYVANLARI TELEF OLAN YETİŞTİRİCİLERE BÜYÜK DESTEK

TARIM VE ORMAN BAKANLIĞINDAN DEPREMDE HAYVANLARI TELEF OLAN YETİŞTİRİCİLERE BÜYÜK DESTEK

Spread the love

TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI TARAFINDAN, KAHRAMANMARAŞ MERKEZLİ DEPREMLERDE İLK ETAPTA KÜÇÜKBAŞ HAYVANLARI TELEF OLAN YETİŞTİRİCİLER OLMAK ÜZERE, BEDELSİZ HAYVAN DAĞITIMI BUGÜN İTİBARIYLA BAŞLIYOR.

6 ŞUBAT’TA MEYDANA GELEN DEPREMLER SONRASI AFET BÖLGESİ İLAN EDİLEN ADANA, ADIYAMAN, DİYARBAKIR, GAZİANTEP, HATAY, KAHRAMANMARAŞ, KİLİS, MALATYA, OSMANİYE, ŞANLIURFA VE ELAZIĞ İLLERİ İLE SİVAS’IN GÜRÜN İLÇESİNDE İL/İLÇE HASAR TESPİT KOMİSYONLARINCA ÇALIŞMALAR YÜRÜTÜLDÜ. BU KAPSAMDA TESPİTİ TAMAMLANAN 43 BİN 618 KÜÇÜKBAŞ HAYVANIN DAĞITIMINA YÖNELİK İŞLEMLER BUGÜN İTİBARIYLA BAŞLATILIYOR. KÜÇÜKBAŞ HAYVAN TEMİNİ İÇİN 341 MİLYON TL BÜTÇE İL/İLÇE TARIM VE ORMAN MÜDÜRLÜKLERİNE AKTARILDI.

BU YERLERDE ÇİFTÇİLİK FAALİYETİNDE BULUNAN VATANDAŞLARA TELEF OLAN BÜYÜKBAŞ, KÜÇÜKBAŞ, KÜMES HAYVANI VE ARILI KOVANLARI, DEPREM BÖLGESİNDE KIRSALIN YENİDEN AYAĞA KALDIRILMASI VE HAYVANSAL ÜRETİMİN DEVAMLILIĞININ SAĞLANMASI AMACIYLA 12 MART 2023 TARİHLİ VE 135 SAYILI CUMHURBAŞKANLIĞI KARARNAMESİ KAPSAMINDA AYNİ OLARAK KARŞILANIYOR.

TELEF OLAN HAYVANIN TÜRKVET’E KAYITLI OLMASI GEREKİYOR

KARARNAME KAPSAMINDA, ÇİFTÇİLERİN TELEF OLAN HAYVANLARI, TARIM VE ORMAN BAKANLIĞINA BAĞLI TİGEM İŞLETMELERİNDEN SAĞLANAN AYNI IRKTAN HAYVANLAR İLE BİR DEFAYA MAHSUS OLMAK ÜZERE BEDELSİZ KARŞILANACAK. BUNUN İÇİN TELEF OLAN HAYVANIN TÜRKVET’TE KAYDININ BULUNMASI VE İL/İLÇE HASAR TESPİT KOMİSYONLARINCA TESPİTİNİN YAPILMIŞ OLMASI GEREKİYOR. DEPREMZEDE ÇİFTÇİLERİN TELEF OLAN HAYVANI/HAYVANLARI İÇİN AYRICA BİR MÜRACAATTA BULUNMASI GEREKMİYOR.

DAĞITIM, ÖNCELİKLE GEREKLİ BARINMA VE ALTYAPIYA SAHİP OLAN YETİŞTİRİCİLER İÇİN KÜÇÜKBAŞ HAYVANLARDAN BAŞLAMAK ÜZERE, BAKANLIK KOORDİNASYONUNDA YETİŞTİRİCİ/ÜRETİCİ ÖRGÜTLERİ ARACILIĞIYLA YAPILACAK. BÜYÜKBAŞ, KANATLI HAYVAN VE ARILI KOVANLARIN TESLİMİNE İSE TESPİT ÇALIŞMALARININ TAMAMLANMASI SONRASINDA İVEDİLİKLE BAŞLANACAK.

BU AYNİ DESTEKTEN YARARLANAN YETİŞTİRİCİLERİN TESLİM ALDIĞI HAYVANLARINI 2 YIL SÜRESİNCE MÜCBİR SEBEPLER DIŞINDA SATMASI, DEVRETMESİ VEYA BAŞKA AMAÇLARLA KULLANMASI MÜMKÜN OLMAYACAK.

DEPREMZEDE ÇİFTÇİNİN VEFATI HALİNDE HAYVANLAR, MİRASÇILARINA VERİLECEK. AYNI ŞARTLAR MİRASÇILAR İÇİN DE GEÇERLİ OLACAK.

“DEPREMZEDE YETİŞTİRİCİLERİMİZİN YANINDAYIZ”

TARIM VE ORMAN BAKANI PROF. DR. VAHİT KİRİŞCİ AFET BÖLGESİNDE KIRSALIN YENİDEN AYAĞA KALDIRILMASININ İLK ÖNCELİKLERİ ARASINDA BULUNDUĞUNU BELİRTEREK, “BÖLGEDEKİ HAYVANSAL ÜRETİMİN DEVAMLILIĞI VE KIRSALDA EKONOMİK CANLILIĞIN YENİDEN SAĞLANMASI İÇİN TELEF OLAN HAYVANLARIN AYNİ OLARAK VERİLMESİ BÜYÜK ÖNEM ARZ EDİYOR” DEDİ.

ÜLKEDEKİ HAYVANSAL ÜRETİMİN YÜZDE 17’SİNİN DEPREM AFETİNDEN ETKİLENEN İLLERDE GERÇEKLEŞTİĞİNİ ANIMSATAN KİRİŞCİ, “SAYIN CUMHURBAŞKANIMIZ, TELEF OLAN HAYVANLARIN BEDELSİZ KARŞILANACAĞINI İFADE ETMİŞLERDİ. BİZ DE BAKANLIK OLARAK HASAR TESPİT ÇALIŞMALARIMIZI BÜYÜK ORANDA TAMAMLADIK. BU KAPSAMDA SÖZ VERDİĞİMİZ GİBİ DEPREMZEDE YETİŞTİRİCİLERİMİZ İÇİN BEDELSİZ HAYVAN TELAFİLERİNE İLK ETAPTA KÜÇÜKBAŞ HAYVANLAR OLMAK ÜZERE BUGÜNDEN İTİBAREN BAŞLIYORUZ. DİĞER HAYVANLARIN TELAFİSİ DE EN KISA SÜREDE TAMAMLANACAK.

AYRICA DEPREMDEN ZARAR GÖREN BALIKÇI GEMİSİ SAHİPLERİNE VE SU ÜRÜNLERİ YETİŞTİRİCİLERİMİZE DE YIL İÇERİSİNDE YAKLAŞIK 53 MİLYON TL NAKDİ DESTEKLEMEDE BULUNACAĞIZ. ELİ ÖPÜLESİ ÇİFTÇİLERİMİZİN, ÜRETİCİLERİMİZİN HER DAİM YANLARINDA OLMAYA DEVAM EDECEĞİZ.” İFADELERİNİ KULLANDI.

HBR-ALİ KÖKSAL

İLGİLİ YAZILAR
- Advertisment -

SON DAKİKA

SON YORUMLAR