Cumartesi, Temmuz 27, 2024
Ana SayfaGündemHaberSARIBAL :“İKTİDAR  ÇİFTÇİYİ BATIRMAK İÇİN ELİNDEN GELENİ YAPIYOR”

SARIBAL :“İKTİDAR  ÇİFTÇİYİ BATIRMAK İÇİN ELİNDEN GELENİ YAPIYOR”

Spread the love

CHP Bursa milletvekili  Orhan Sarıbal Polatlı’da  TMO  önünde sıra bekleyen çiftçiler ve kamyon garajındaki şoförlerle  bir araya geldi.  Sarıbal’ın  Polatlı ziyaretinde ilk adresi CHP Polatlı ilçe teşkilatı oldu. CHP Polatlı İlçe Başkanı Bilal Avcı öncülüğünde teşkilat mensupları ile  bir dizi istişarelerde bulunan Sarıbal, Tahıl ambarı Polatlı da hububat  alım fiyatları ve iktidarın seçim öncesi çiftçiye verdiği sözleri ivedilikle yerine getirmesi  hususunda  bazı açıklamalarda bulundu.  Sarıbal “Bugün yaşadığımız durum  TMO devlet kurumu olarak görevini yerine getiremiyor. Cumhurbaşkanı  halkı verdiği sözü yerine getirmiyor.  Hükümet adeta salağa yatmış, görmüyor , duymuyor  , konulmuyor. Hepimizi aptal yerine koymuş çiftçiyi batırmak için özel bir strateji uyguluyor.”dedi.

SARIBAL : ÇİFTÇİYİ TANIMAYAN YAPI İLE KARŞI KARŞIYAYIZ

CHP Bursa milletvekili  Orhan Sarıbal Polatlı’da   hububat alım fiyatları başta olmak üzere   hububat alım sistemine ilişkin randevu ev sıra sitemini doğru bulmadığını belirtti.  Polatlı dan Cumhurbaşkanı recep Tayyip Erdoğan’a seslenen  Milletvekili Sarıbal “ Derhal Cumhurbaşkanını, İktidarı ve TMO’yu göreve davet ediyoruz .TMO ve ilçe tarımlar nereyi uygun buluyorsa, her taraf dolu ,depolar  lidaşlar silolar   dolu , boş alanlara  çiftçi kantarda terazisini yapsın, TMO protein testini yapsın oraya döksün o saatten sonra sorumluluğu üzerine alsın. Öyle yerim yok sıra bekleyin anlayışı doğru değil.” dedi.

İKTİDAR HALKA YALAN SÖYLEDİ KANDIRDI, ÇİFTÇİYİ BATIRMAK İÇİN ELİNDEN GELENİ YAPIYOR

 Sarıbal “Polatlı bize uzak bir yer değil çok yakın bir yer.  Polatlı’da bazı çiftçilerimizden telefon aldık, gelelim durumu değerlendirelim dedik. 14 ve 28 Mayıs seçim sürecinde iktidar ısrarla hububat fiyatlarını açıklamadı. Geçmişte Mayısın başı ortasında  fiyatları açıklardı.  Çukurova’da Mayıs sonlarında hasat başlar hasattan önce fiyat açıklanması lazımdı. Buğdayda arpada bir fiyat açıkladılar. Mercimekte  halen fiyat açıklanmadı. Mercimeğin neredeyse yüzde yüzü hasat edildi Doğu Anadolu bölgesinde kırmızı, ,Anadolu’da yeşil mercimek üretiliyor.  İktidar halkı yalan söyledi kandırdı, çiftçiyi batırmak için elinden geleni yapıyor. Uyguladığı temel strateji ve politika budur.

BU İKTİDAR  DÖNEMİNDE TABAN FİYATI DEĞİL TAVSİYE FİYATI DENEN KAVRAM GELİŞTİRİLDİ

NEDEN BÖYLE?

 Geçen yıl 6.30 fiyat verdiler bu TMO  alım fiyatıydı ve dışarısı için geçerli değil. Bu iktidar  döneminde taban fiyatı değil tavsiye fiyatı denen kavram geliştirildi Yani biz bu fiyatı veririz alan kurum isterse bu fiyatta alır isterse almaz. Bu Çay içinde böyle fındık arpa mısır buğday içinde böyle. TMO  yada ilgili kurumlar ne ise onlar kendileri aldıkları  için bu fiyatı uyguluyorlar ama dışarısı için böyle bir fiyat söz konusu değil.

İktidar şunu yaptı, Dünyada tahıl koridoru denen bir koridor başlatıldı ama ithalat koridoruydu  onu çok iyi bilin.  Onun hayata geçmesinden Çin, İspanya Avrupa ülkeleri ve Türkiye faydalandı. O ithalat tahıl koridoru neden İktidar ve Türkiye  için çok önemliydi. İç piyasayı dizayn etek , düzenlemek ve regülasyon yapmak için. Uzunca bir zaman pahalı diye bilinene buğdayı Yüzde 40-50 fiyat indirerek un sanayiye verdiler un sanayide ekmek piyasasını tutmaya çalıştı ve  böyle bir süreç yönettiler.

SEÇİM BİTTİ  SIFIRLADIKLARI GÜMRÜĞÜ YÜZDE YÜZ 30’A ÇIKARDILAR

 Seçim bitti, derhal   regülasyonu kaldırdılar. Un fabrikalarına ucuz buğdayı kaldırdılar.

 Sıfırladıkları gümrüğü yüzde yüz 30’a çıkardılar. Verdikleri fiyat özellikle 300 kg altında  verim alınan yerlerde tamamen zarardı. Bugün o fiyatı bile bulamıyorlar. O fiyatla TMO’nun bütün ürünü alabilme şansı yoktu. 20 milyon 500 bin ton gibi rekolte açıklanmıştı ve TMO ‘nun bu  alma şansı yoktu. Bütünü ile halkı kandırdılar bunu bildikleri  içinde seçimden önce fiyat açıklamadılar.

GÖRÜLMEMİŞ BİR ŞEY DAHA  YAPTILAR RANDEVU SİSTEMİ VE KOTA KOYDULAR

Görülmemiş bir şey daha  yaptılar randevu sistemi ve kota koydular. Randevu  15-20gün önce ziraat odalarına bildiriyorlar. Ziraat odası üreticiye mesaj atıyor. Üretici o mesajı aklıyor sisteme girmeye çalışıyor.  Yahu kaç tane üretici bilgisayar yeteneğine sahip adeta bu çiftçiyi tanımayan anlamayan bilmeyen bir yapı ile karşı karşıyayız.  Dolaysıyla çiftçilerin büyük kısmı randevu alamadı.  Alsa bile   örneğin diyor ki Polatlı da bugün  1000 ton alacağım, Polatlı da bugün 5 Bin ton hasat var. Onu da sınılıyor hem kota hem sıra hem randevu hem de git  internetten al. Bu adeta çiftçiye çile çektirmektir.

HÜKÜMET  HEPİMİZİ APTAL YERİNE KOYUYOR

 Bugün yaşadığımız durum  TMO devlet kurumu olarak görevini yerine getiremiyor. Cumhurbaşkanı  halkı verdiği sözü yerine getirmiyor.  Hükümet adeta salağa yatmış, görmüyor , duymuyor  , konulmuyor. Hepimizi aptal yerine koymuş çiftçiyi batırmak için özel bir strateji uyguluyor  ve bilerek yapıyor.

Şuanda  Piyasa TMO’nun verdiği rakamları çok altında, doğu Anadolu da 7 TL bilmiyor. Bu sene TMO’nun vermiş olduğu  pirim +fiyat 6 bin 650 TL  oradan nereden bakarsanız bakın ton başına 2 bin 2,5 saat  düşük.  Tüccar istediği gibi alıyor  45 gün vade TMO 1 ay vade. Çiftçimin acil ödemesi gerek borcu var.

İKTİDARIN BİLEREK VE İSTEYEREK  ÇİFTÇİYİ ZARARA UĞRATTIĞI BİR MEKANİZMA VAR  

  Karşımızda öyle tesadüfen gelişen , piyasanın getirmiş olduğu bir sonuç değil, iktidarın bilerek ve isteyerek  çiftçiyi zarara uğrattığı bir mekanizma var.  Bugün buğdayda  6.30 , arpada 5,5,30 gibi bir onatalım fiyattan bahsediyoruz bu adeta çiftçinin külliyen zarar etmesi batırılması demektir.

 Bunun arkasından gelecek  yıl buğday ve arpa ekimin daha da az olacağı anlamına gelmektedir.  

İKTİDAR BUNU NİYE YAPIYOR?

  Oyunu aldı çekildi, yılbaşından buyana  6.2 milyon ton gümrüğün sıfır olduğu tarihte dışarıdan buğday aldılar 1,5 milyon ton arpa aldılar. Geçen yıldan çiftçinin elinde buğday  var.  bir yıl bazında üretim yılı olarak değerlendirdiğimizde 12 milyon ton ithalat yaptığını ve 3 milyar doların üzerinde para ödediğini biliyoruz. Tamamen organize bir  sonuç yaşıyoruz.

 TMO’YU DERHAL GÖREVE DAVET EDİYORUZ

 ÖYLE YERİM YOK SIRA BEKLEYİN ANLAYIŞI DOĞRU DEĞİL

 Buğdayın bir hasat dönemi var  ya çok kurur yere dökülür ya biçere gelmez yada başka sorun yaşar bölgeye göre en fazla bir hafta içinde hasat edilmesi lazım tarlada bekletelim durumu söz konusu değil Şaka gibi. Bu yaşanan iktidarın halka ve çiftçiye  zulmüdür. Derhal TMO’yu  göreve çağırıyoruz. Cumhurbaşkanı  eğer halka ben yalan söylemedim sözümü yerine getireceğim diyorsa  hemen  TMO ya talimat verecek Tarım ilçe müdürlüğündeki ziraat  mühendisleri ile beraber  çiftçi nereyi uygun buluyorsa  TMO ve ilçe tarımlar nereyi uygun buluyorsa, her taraf dolu ,depolar  lidaşlar silolar   dolu , boş alanlara  çiftçi kantarda terazisini yapsın, TMO protein testini yapsın oraya döksün o saatten sonra sorumluluğu üzerine alsın. Öyle yerim yok sıra bekleyin anlayışı doğru değil.”ifadeleri ile iktidarı seçim öncesi verdiği sözleri yerine getirmeye davet etti.

HBR AYSUN YILMAZ BENLİ

İLGİLİ YAZILAR
- Advertisment -

SON DAKİKA

SON YORUMLAR