Cumartesi, Temmuz 27, 2024
Ana SayfaGündemHaberPOLATLI’ YA NE SAKARYA NEDE GÖKPINAR  YETMEDİ

POLATLI’ YA NE SAKARYA NEDE GÖKPINAR  YETMEDİ

Spread the love

Polatlı çiftçimizin can damarı Sakarya Nehri bu yılda dibi gördü.  Bu yıl oldukça fazla yağan yağmurdan dolayı su seviyeyi oldukça  iyi olan Sakarya Nehri son iki haftadır yine susuz kaldı.Buğday ve arpa hasadının yapıldığı şu dönemlerde özellikle soğan, şeker pancarı, kavun ve karpuz gibi bol su isteyen yeşil yapraklı ürünlerde  sulama sıkıntısı baş gösterdi. Bu yıl yaklaşık 30 milyon metreküp su tutan Gökpınar Barajından sekiz gündür su salımı yapılıyor. Ancak salınan su aşağı köylere ulaşmadan 4 günde tükendi. Yaz mevsimi ile birlikte son haftalarda artan sıcaklık oranları ile yeşil bitkiler susuz kalmaya devam ederse tarlada yanacak. Üreticiler,  Gökpınar Barajın’dan salınansu kapasitesinin daha fazla olacak şekilde arttırılarak salınmasını  bekliyor. Çünkü Sakarya’da tükendi.

HER YIL AYNI SENARYO  ÇİFTÇİDE  BIKTI

Spot:Her yıl Polatlı çiftçisinin yaşadığı susuzluk ve kuraklık   bu yılda baş gösterdi, Sakarya nehri dibi gördü, Gökpınar Barajından salına su   4 günde tükendi.

Tarım memleketi Polatlı da her yıl aynı senaryo yaşanıyor.  Polatlı çiftçisi her yıl susuzlukla  mücadele ediyor .  Yaklaşık iki hafta önce  su sıkıntısı başlayan  Sakarya Nehri  bu hafta itibari ile dibi gördü. Sakarya da sular çekildi, nehirde  su kalmadı.   Polatlı çiftçinin sabırsızlıkla beklediği, can simidi  Gökpınar Barajı  faaliyete geçti ancak kapasitesi 100 milyon metreküp olan Gökpınar Barajı bir yılda yaklaşık 30milyon metreküp su tuttu.

SAKARYA NEHRİNİN CAN SİMİDİ GÖKPINAR BARAJININ  SU SALIMI

KAPASİTESİNİ ARTTIRMASI 

ELZEM

Polatlı çiftçimizin can damarı Sakarya Nehri  bu yılda dibi gördü.  Bu yıl oldukça fazla yağan yağmurdan dolayı su seviyeyi oldukça  iyi olan Sakarya Nehri son iki haftadır  yine   susuz kaldı.  Buğday ve arpa hasatın yapıldığı şu dönemlerde  özellikle soğan, şeker pancarı kavun ve karpuz gibi bol su isteyen yeşil yapraklı ürünlerde  sulama sıkıntısı baş gösterdi.   Geçtiğimiz haflarda  bu yıl yaklaşık 30 milyon metre küp su tutun Gökpınar Barajından sekiz gündür su salımı yapılıyor. Ancak salınan su Aşağı köylere ulaşmadan 4 günde tükendi.   Yaz mevsimi ile birlikte son haftalarda artan sıcaklık oranları ile yeşil bitkiler susuz kalmaya devam ederse tarlada yanacak. Üreticiler,  Gökpınar Barajından saatte 3 metreküp verilen ve 8 gündür salınan suyun miktarının arttırlmasını bekliyor. Çünkü Sakarya’da tükendi.

PORSUK VE SAKARYA’DA SU YOK

Kıvrım kıvrım akan Sakarya’dan eser kalmadı. Üreticiler Sakarya nehrinin dibini gördü. İlçenin Sazılar Mahallesi’nde, Karacaahmet Mahallesinde ve Yeniköseler Mahalleleri ve aşağı köylerinde üretici yine tedirgin. Su olmazsa mahsul tarlada yanacak. Sakarya nehri iki  haftadır su bitmiş durumda. Bölgede bulunan Porsuk Çayı’nın da durumu içler acısı iken Porsuk Çayı ve Sakarya’da su yok.

GÖKPINAR BARAJINDAN SALINAN SU 4 GÜNDE TÜKENDİ

Polatlı’da tarımsal üretimin ana noktası olan Sakarya Nehri güzergahında ekili olan yeşil mahsul yetiştirilemez duruma geldi. Polatlılı çiftçiler, Sakarya Nehri’nin kurumaması için belli aralıklarla su salımı yapılmasını talep ediyorlardı.  su salımı da yapıldı. Ancak Gökpınar Barajından yapılan su salımı aşağı köylere inmeden yukarı köylerde tükendi.

Polatlı sınırları içinde binlerce dekarlık tarımsal alanın sulanmasını sağlayan Sakarya Nehri, yazın aşırı sıcak günlerinde yine kurudu.  Ekili ürünler sulanamaz hale geldi ve ürünler zarar görmeye başladı. Hbr Aysun Yılmaz Benli 

İLGİLİ YAZILAR
- Advertisment -

SON DAKİKA

SON YORUMLAR