Cumartesi, Temmuz 27, 2024
Ana SayfaGündemHaberPOLATLI DA TÜM CAMİLERDE BERAAT KANDİLİNİ İDRAK EDİLECEK

POLATLI DA TÜM CAMİLERDE BERAAT KANDİLİNİ İDRAK EDİLECEK

Spread the love

CUMARTESİ GÜNÜ BERAAT KANDİLİ

Beraat Kandilinde Polatlı da tüm camilerde kandil özel programları tertiplenecek. Polatlı Çarşı camiinde Beraat kandili programında Polatlı müftüsü Hayri Cihangeri vatandaşlara seslenecek.

Polatlı müftülüğü Beraat kandiline ilişkin Polatlı kamuoyuna bilgilendirme yaptı. Polatlı Müftülüğü din hizmetleri tarafından yapılan bilgilendirmede Beraat Kandili gecesinde beler yapılmalıdır?

Din Hizmetleri uzamanı Arif Anayurt yaptığı açıklamada “ 24 Şubat Cumartesi akşamı hep beraber Beraat Kandilimizi idrak edeceğiz. Bütün kardeşlerimizin kandilini kutluyoruz. Birlik, beraberlik ve kardeşliğimizin pekişmesine, manen güçlenmemize ve günahlarımıza tevbe etmemize vesile olması için hep beraber dua dualar edeceğiz. Bu vesileyle bütün cemaatimizi camilerimize bekliyoruz. Bütün camilerimizde Kandil özel programları icra edilecektir. Yine bu vesileyle Çarşı Camiinde Kandil Özel Programı Müftülüğümüzce icra edilecektir.

Kur’an-ı Kerim’in levh-i mahfuzdan dünya semasına indirildiği gece olarak kabul edilen Berat Kandili, Müslümanların günahlarının affı için tövbe kapılarının açıldığı mübarek günlerdendir. Bu gecede eller semaya yükselecek ve müminler olarak Rabbimize yöneleceğiz. Allah Resulü üç aylardan Recep ve Şaban ayına, bu ayların sonuncusu ve tüm senenin sultanı olan Ramazan’a hazırlayıcı olmaları bakımından değer vermiş ve bu aylarda bulunan “kandil” diye isimlendirdiğimiz gecelerin önemini vurgulamıştır. Bu gecelerden birisi de Şaban ayının 15. gecesi (yarın) idrak edeceğimiz Berat Kandilidir.

Peygamber Efendimiz bu gecede Allah’a çok ibadet edilmesini, gündüzünde oruç tutulmasını tavsiye etmiştir. Şaban ayı, Hz. Peygamber’in (s.a.s.) ramazan dışında en çok oruç tuttuğu aydır. Peygamberimize Şaban ayında tuttuğu oruçlar sorulunca şöyle cevap vermiştir: “Bu ay, recep ile ramazan arasında insanların gafil bulundukları bir aydır. Bu ayda ameller, Âlemlerin Rabbi olan Allah’a arz olunur. Ben de amellerimin oruçlu iken Allah’a sunulmasını arzu ederim.”

İbadet, oruç ve hayırlarla uyanık olan kul, ayın on dördünde gerçekleşen dolunay gibi tertemiz olur. İşte bu durum öyle hâl alır ki üç ayların tam ortasında bulunan Berat Gecesinde dolunayın beyazlığı gibi amel defteri de bembeyaz olur. Çünkü insan, Peygamberimizin (s.a.s.) Müslümanlara bildirmiş olduğu oruç tutma ve Allah’a yönelerek bolca dua etme tavsiyesini, güneşin batışından fecre kadar Allah Teâlâ’nın “Bağışlanmak dileyen yok mu, onu bağışlayayım! Rızık isteyen yok mu, ona rızık vereyim! Belaya uğrayan yok mu, ona afiyet vereyim!” müjdesini aklından çıkarmaz ve en güzel şekliyle yerine getirmeye çalışır. Beratını alıp amel defterine yeni bir sayfa açan, günahlarının bağışlanması için gereken çabayı gösteren kişi, bu manevi hâlini bozmadan ramazan ayına kavuşmayı hatta bayrama ulaşmayı arzular. Ramazan ayını dopdolu geçirmenin, bereketinden istifade etmenin yollarını arar.

Gecenin ihyasının nasıl olacağını soranlar, tefekkür etmeli, geçmişi hayalinde canlandırıp, mukayeseler yapmalıdır. Ömür çok kısa… Göz açıp kapanıncaya kadar geçmektedir. Hayat her an sona erebilmektedir. Geçen sene beraber olduğumuz, nice insanlar aramızdan ayrıldı. Ölümle bitecek olan bu kısa dünya hayatında yapmış olduğumuz şeyler ahiret yaşantımızı belirleyecektir.

Yüce dinimiz dünya ve ahiret dengesine; akıl, düşünce, duygu ve bilginin ahenkli şekilde buluşturulmasına dayanır. Günümüzde ferdi ve toplumsal hayatımızdaki maddi ve manevi değerler dengesi bozulmuş, dünyevileşme, bencillik gibi olumsuzluklar ruh sağlığımızı bozmaya başlamıştır. Oysa Yüce dinimiz İslâm, insanın maddî ihtiyaçları kadar ruhî ihtiyaçlarını da dikkate almış, onun devamlı surette Yüce Yaratanla bağlantı içinde olmasına önem vermiştir. Peygamber Efendimiz Berat gecesinde şöyle dua ederdi: “Ya Rabbi, cezandan affına sığınırım, gazabından rızana sığınırım, senden sana sığınırım, zatın yücedir, seni övmek için kelime bulamıyorum, sen kendini övdüğün gibisin.” Biz de bu yakarışa katılalım.

Bu gece vesilesiyle “Ey iman edenler! Allah (c.c)’a içtenlikle tövbe edin. Umulur ki, Rabbiniz sizin kötülüklerinizi örter” çağrısına kulak vermeliyiz. Bu mübarek geceler bizlere bir şeyler kazandırmalı, yeni kararlar almamıza vesile olmalıdır. Kandiller ve benzeri geceler; kendimizi yenilememiz, geçmişimizi muhasebe etmemiz, ümitlerimizi tazelememiz için büyük bir fırsattır. Bu gece münasebetiyle, içimizdeki manevi duyguların sesine kulak vererek günahlarımıza tövbe etmeli, tüm Müslümanlar, özellikle Filistin, Gazze ve Doğu Türkistan’daki kardeşlerimiz ve insanlık için Allah’a dua ve niyazda bulunmalıyız.Her gün artan günah yükünden kurtulmak için Allah’ın bizlere bahşettiği Berat gecesi lütfundan istifade edelim ve tövbe edelim. Uyanık bir kalple Allah’a dua ve niyazda bulunalım. Yüce Rabbim Beraat kandilimizi mübarek eylesin. Günahlarımızın affına vesile eylesin. Sevdikleriyle ve sevdiklerimizle nice mübarek geceleri yaşamayı bizlere nasip eylesin”ifadelerine yer verdi.

HBR AYSUN YILMAZ BENLİ

İLGİLİ YAZILAR
- Advertisment -

SON DAKİKA

SON YORUMLAR