Cumartesi, Temmuz 27, 2024
Ana SayfaGündemHaberPOLATLI BİR TURİZM DESTİNASYONU HALİNE DÖNÜŞÜYOR

POLATLI BİR TURİZM DESTİNASYONU HALİNE DÖNÜŞÜYOR

Spread the love

TÜRKİYE’NİN UNESCO DÜNYA MİRASI LİSTESİNİN    TEK ADAYI POLATLI

SPOT: POLATLI  GORDİON DÜNYA’YA AÇILACAK

 Polatlı Tüm Dünya’ya açılacak. Polatlı’yı Sakarya Meydan Muharebesi le  bilen Türkiye , artık hem Türkiye hem de Dünya2da Gordion Antik Kent ismi ile tanıyacak. Polatlı’nın tarihi miraslarından biri olan ve Unesco Dünya Mirası Listesine aday olan  ülkemizin tek ilçesi Polatlı 1 ay sonra artık Unesco Dünya Mirası Asıl listesindeki  yerini alarak Türkiye2nin 20.  Mirası olarak  Turizme kapılarını açacak. 10-25 Eylül tarihleri arasında  Riyad’da yapılacak olan UNESCO Dünya Mirası Asıl listesi ‘nin belirleneceği toplantıda Türkiye’nin tek adayı Polatlı Gordion  için son dönemece  girildi. Gordion Antik Kenti’nin Unesco Dünya Mirası listesine girmesinin ardından  şehirde izlenecek yol haritası,  Unesco Dünya Mirası listesine girmenin Polatlı açısından faydaları, şehre ekonomik ve kültürel anlamda kazanımları,  Lobicilik faaliyetleri başta olmak üzere ilçede  Polatlı Belediyesi ev sahipliğinde  UNESCO Dünya Mirası Gordion yerel çalışma planı  bilgilendirme toplantısı gerçekleştirildi.

 Unesco Dünya Mirası asıl listesine girme yolunda emin adımlarla ilerleyen  Gordion Antik Kenti’nin kaderi Eylül ayında Riyad’da yapılacak olan toplantıda belli olacak.  Gordion Antik Kenti’nin Unesco Dünya Mirası listesine girmesinin ardından  şehirde izlenecek yol haritası,  Unesco Dünya Mirası listesine girmenin Polatlı açısından faydaları, şehre ekonomik ve kültürel anlamda kazanımları,  Lobicilik faaliyetleri başta olmak üzere ilçede  Polatlı Belediyesi ev sahipliğinde  UNESCO Dünya Mirası Gordion yerel çalışma planı  bilgilendirme toplantısı gerçekleştirildi.   Polatlı Belediye Başkanı Mürsel Yıldızkaya ev sahipliğinde yapılan toplantı da  Prof. Dr. Levent Eraslan,   Mehmet  Uncu   ve POTA Koordinatörü Kadim Koç  Unesco Dünya Mirası listesi adayı Gordion hakkında katılımcılara bilgi vererek ,  UNESCO dünya mirası listesine girmesinin ardından Polatlı da   halk ve tüm paydaşların el birliği ile ilçe genelinde yapılması gerekenleri paylaştılar.

Polatlı Belediyesi ev sahipliğinde  UNESCO Dünya Mirası Gordion yerel çalışma planı  bilgilendirme toplantısı  Polatlı Belediye Başkanı Mürsel Yıldızkaya,    siyasi parti ilçe başkanları meclis üyeleri, STK temsilcileri kamu kurumları temsilcileri  gazeteciler  ve  paydaşlar katıldı.

 BU ŞEHRİN HEDEFLERİ VAR!

UNESCO Dünya Mirası Gordion yerel çalışma planı  bilgilendirme toplantısının açılış konuşmasını Polatlı Belediye Başkanı Mürsel Yıldızkaya yaptı. Yıldızkaya “ Polatlı Ankara’mızın  batı kapısı Ankara’nın en büyük taşra ilçesi. Sanayisi, ulaşım imkanları ve daha çokta tarımsal potansiyeli ile gelişen büyüyen bir şehir

Bu şehrin hedefleri var il olmak gibi. Bu konuya en yakın dönemdeyiz, üniversite şehri olmak gibi bir başka iddiamız var. Tarım gıda teknoloji üniversitemiz olsun istiyoruz.  Tarımdaki  üretim potansiyelimiz ortada sanayi şehri olmak istiyoruz bu konuda girişimler var.

POLATLI OLARAK TARİH TURİZMİNDE MESAFE ALMAK İSTİYORUZ

 Tüm bunların yanın da Polatlı turizm şehri olmak istiyor. Tarih turizminde mesafe almak istiyoruz. Polatlı’mızın tarih turizmi  konusunda iki büyük değerimiz var Birisi yakın tarihimizin 102 yıl önce cereyan eden Türk ve Türkiye tarihin önemli bir kırılma noktası olan 1683’ den beri geri çekilen  Türk  milletinin  bu topraklarda yeniden ayağa kalktığı zaferin adı Sakarya meydan Muharebesi bu  mücadeleler hemen şehrimizin yanı başında  uzun bir hat boyunca devam ediyor.   Bir diğer önemli tarihi değerimiz Friğ medeniyetinin başkenti Gordion Antik kent Tümülüsler.  Bu iki tarihi değerimizin anlatılması tanıtılması için çaba sarf ediyoruz . Bu  tarihi kıymetlerimizin tanıtılması noktasında ciddi  mesafe aldığımızı ifade ediyoruz. Düne göre   Sakarya  Meydan Muharebesinin geçtiği bu topraklar  ve Gordion çok daha bilir hale geldi. Çok daha fazla misafir ağırlıyoruz .  Polatlı yavaş yavaş bir turizm destinasyonu haline dönüşüyor.

ÜLKEMİZ DE GORDİON 2012 DE UNESCO DÜNYA MİRASI GEÇİCİ LİSTEYE BUGÜN İSE ASIL LİSTEYE GİRMEYE   ADAY TEK YER POLATLI

  Gordion 2012 yılında UNESCO Dünya Mirası geçici listesine alındı. 11 yıllık süre geçti, göreve geldiğimiz günden buyana bu konun üzerine gidiyoruz. UNESCO’ya  eksiksiz bir dosya sunma  notasında çalışmalarımız oldu. 2 yıl önce ülkemize gelen UNESCO Heyetinin buradan olumlu izlenimlerle  ayrılmalarını katkı sağladık. Bütün bunları Dışişleri Bakanlığımız, Kültür Bakanlığımızın desteği ve katkıları ile yürütmeye gayret gösterdik. Bugün  Gordion  UNESCO Dünya Mirası asıl listesi için ülkemizin  tek adayı  Polatlı Gordion’dur.

MÜJDELİ HABERİ ÜLKEMİZ VE POLATLI’MIZ İLE PAYLAŞMAK İSTİYORUZ

 Nasip olursa Eylül ayının 17’sin de Heyet  Riyad’da görüşülecek   , toptanılar10-25 eylülde  devam edecek  Polatlı Gordion’un konusu ise 17 Eylülde  görüşülecek. Yüksek bir ihtimalle  bakanlık yetkileri Gordion’un asıl listeye gireceğini ifade ediyorlar  Bizlerde büyük bir heyecanla bekliyoruz inşallah 17 Eylül’de bu müjdeli haberi ülkemiz ve Polatlı’mız kamuoyu ile paylaşacağız.Belediye   meclis üyelerimizden oluşan heyetle orda olmaya çalışacağız.

 SADECE TÜRKİYE DEĞİL DÜNYA POLATLI’YI TANIYACAK

 Peki bu bize ne kazandıracak. Sadece Türkiye değil Bütün Dünya Polatlı’yı tanıyacak. Beklentimiz Dünyadan çok büyük bir turizm akımı olacağı şeklinde  Çünkü biliyoruz ki Dünya’da bu tür tarihi mirasları takip eden onları dolaşan gezen bir kitle var buna ulaşamaya  gayret göstereceğiz ki zaten kendiliğinden de  geleceklerdir.

POLATLI BU KONUDA NE YAPMALI? NE YAPABİLİRİZ?

Toplantımızın maksadı ne?  Biz buna ne kadar hazırız? Polatlı bu konuda ne yapmalı? Ne yapabiliriz? Dünya Mirası  Asıl listesine girme meselesini şehrimizin ekonomik potansiyelinle nasıl eviririz bunları konuşacağız.  Şehrimizi buna hazırlayacağız. Bu konuda kararlılığımızı heyecanımızı ortaya koyarak mesafe almak istiyoruz.    Bu toplantı çok önemli ve kıymetli. Unesco heyetleri bunları takip ediyorlar şehir ne kadar hazır  şehrin STK’ ları kamu kurumları kuruluşları istiyorlar mı takip ediyorlar. Bu işin bu noktaya gelmesinde katkı sunan  Dışişleri Bakanlığımıza, Kültür Bakanlığımıza ve sivil bir insiyatif ile rol alan ATO’ya ve göstermiş olduğunuz ilgi için tüm katılımcılara  teşekkür ediyorum. ” dedi.

 Başkan Yıldızkaya’nın konuşmasının ardından Prof. Dr. Levent Eraslan,    Mehmet  Uncu  ve   POTA Koordinatörü   yapılacak çalışmalar ve izlenecek yol haritasına ilişkin katılımcılarla fikir alışverişinde bulundular.

 HBR AYSUN YILMAZ BENLİ

İLGİLİ YAZILAR
- Advertisment -

SON DAKİKA

SON YORUMLAR