Cumartesi, Temmuz 27, 2024
Ana SayfaGündemHaberİSKENEDER’İN KÖR DÜĞÜMÜ İSİMLİ TESPİH GÖRÜCÜYE ÇIKTI

İSKENEDER’İN KÖR DÜĞÜMÜ İSİMLİ TESPİH GÖRÜCÜYE ÇIKTI

Spread the love

 TESPİH USTASI MEHMET ÖZTÜRK’TEN UNESCO DÜNYA MİRASI LİSTESİNE ADAY GORDİON’A  ANLAMLI DESTEK

Tesbih Ustası Mehmet Öztürk  , Polatlı’nın   UNESCO Dünya Mirası Listesine girmeye hazırlanan  Gordion Antik Kent’e özel tasarımı ile   ilmek ilmek  sanatını icra ettiği tespihine  İskender’in kördüğümü Gordion  ismini verdi. Öztürk “Kültürel miras ve sanat değerlerini yaşatmanın sorumluluğunun bilincinde olan bir usta olarak ; bana sabrı öğrettiği, aceleciliğimi dizginlediği ve ufacık bir detayın bile üzerinde günlerce uğraşmam gerektiğini öğreten mesleğimin temelidir sabır. Eserimi kah malzemelerin beni sınadığı, kah kimsenin fark etmeyeceği bir pürüzü bile gidermek için gecemi gündüzüme kattığım günlerime ithafen beğenilerinize sunuyorum”dedi.

Gordion  Antik Kent ‘in Bu kez karşınıza Zeus’un atmış olduğu ve medeniyet tarihinin en büyük efsanelerinden biri haline gelmiş olan ve hatta atarken “kim bu düğümü çözerse, o kişi dünyaya hükmeder”  sözlerinin sanata  icra edildiği “İskender’in kör düğümü :Gordion”ismi verilen tespih , Gordion Antik Kenti’nin Unesco Dünya Mirası listesine aday  yolculuğunda tamamlanarak   beğeniye sunuldu.

TESPİH USTASI MEHMET ÖZTÜRK’TEN UNESCO DÜNYA MİRASI LİSTESİNE ADAY GORDİON’A SANATI İLE DESTEK VERDİ

Tespih Ustası Mehmet Öztürk  , Polatlı’nın   UNESCO Dünya Mirası Listesine girmeye hazırlanan  Gordion Antik Kent’e özel tasarımı ile   ilmek ilmek  sanatını icra ettiği tespihine  İskender’in kör düğümü Gordion  ismini verdi.

 Tespih ustası Mehmet Öztürk   “ Gordion  Antik Kent ‘in Bu kez karşınıza Zeus’un atmış olduğu ve medeniyet tarihinin en büyük efsanelerinden biri haline gelmiş olan ve hatta atarken “kim bu düğümü çözerse, o kişi dünyaya hükmeder” dediği ,ilhamını İskender’in Kördüğümü‘nden aldığım ve Gordion ismini verdiğim tesbihim ile geldim. 

Bende bu düğümü tasarımıma uyarlama  isteği uyandıran şey düğümü çözmeyi başaran kişinin tüm Asya’nın hükümdarı olacağı söylentisi oldu. 

Bu öyle bir söylentiy di ki zamanında Büyük İskender’in bile duyar duymaz düğümü çözmek için uğraşmasına neden oldu ve İskender  sabırsız bir öfkeyle sinirlenerek kılıcına davranıp düğümü kesti. 

Sabır…

Bu çalışma biraz da kendim için olabilir. Kültürel miras ve sanat değerlerini yaşatmanın sorumluluğunun bilincinde olan bir usta olarak ; bana sabrı öğrettiği, aceleciliğimi dizginlediği ve ufacık bir detayın bile üzerinde günlerce uğraşmam gerektiğini öğreten mesleğimin temelidir sabır. 

Eserimi kah malzemelerin beni sınadığı, kah kimsenin fark etmeyeceği bir pürüzü bile gidermek için gecemi gündüzüme kattığım günlerime ithafen beğenilerinize sunuyorum”ifadelerine yer verdi.

HBR AYSUN YILMAZ BENLİ

İLGİLİ YAZILAR
- Advertisment -

SON DAKİKA

SON YORUMLAR