Cumartesi, Temmuz 27, 2024
Ana SayfaGündemHaberGÜNAYDIN: RANDEVU SİSTEMİNİ BAHANE EDEREK ÇİFTÇİYİ KUYRUKTA BEKLETMEK  ZULÜM

GÜNAYDIN: RANDEVU SİSTEMİNİ BAHANE EDEREK ÇİFTÇİYİ KUYRUKTA BEKLETMEK  ZULÜM

Spread the love

CHP’Lİ GÜNAYDIN  “BU POLİTİKALARDAN BİRAN EVVEL VAZGEÇİN”

 CHP Grup Başkan Vekili Gökan Günaydın Polatlı Yassıhöyük mahallesinde üreticilerle bir araya gelerek Polatlı da hasat sezonu  TMO randevularına ilişkin  bir dizi değerlendirmelerde bulundu.  TMO Polatlı merkez  ofis  önünde bekleyen hububat yüklü   traktör sahipleri ile konuşan Günaydın  TMO’ nun  önünde ürünlerini satmak için randevu sırası bekleyen kamyon ve traktörlerin uzun kuyruklar oluşturduğuna dikkat çekerek  “Bu randevu sistemini bahane ederek çiftçiyi bir gün iki gün kuyrukta bekleterek gerçekten çok büyük bir zulüm yapıyorsunuz. Bu politikalardan bir an evvel vazgeçin” dedi.

CHP Grup Başkanvekili, İstanbul milletvekili  Gökhan Günaydın Polatlı’da  çiftçilerle buluştu. Hasat sezonunda   mahsulünü  TMO’ya a satmak için sıra bekleyen üreticilere zulüm yapıldığını iddia eden CHP’li Günaydın  Yassıhöyük mahallesinde de çiftçileri dinledi,  TMO Polatlı merkez ofis önünde bekleyen üreticilerle konuştu.  Günaydın  Polatlı dan iktidara seslenerek  “Bu politikalardan  biran evvel  vazgeçin”çağrısı yaptı.

TÜRKİYE’DE BUĞDAY, HASAT MEVSİMİ ÇOK SANCILI İLERLİYOR

Günaydın, “Türkiye’de buğday, hasat mevsimi çok sancılı ilerliyor. Bugün Polatlı’da gördüğümüz manzara dün Silivri’de görmüştük. Türkiye’nin her yanı böyle. Şanlıurfa’ya gitseniz de Konya’ya gitseniz bununla karşılaşıyorsunuz. Ben buradan yetkililere bir kere daha sesleniyorum. Mazot olmuş 33 lira, buğdaya piyasada 6 lira 7 lira ancak fiyat veriyorlar. Geriye yalnızca Toprak Mahsulleri Ofisi’ne, o da 8 liranın biraz üzerinde rakamlarla mal satma seçeneği kalıyor. Siz de bu randevu sistemini bahane ederek çiftçiyi böyle bir gün iki gün kuyrukta bekleterek gerçekten çok büyük bir zulüm yapıyorsunuz. Bu politikalardan bir an evvel vazgeçin. Çiftçinin hakkını alabileceği bir sistemi, rahatça malını teslim edebileceği alın terinin karşılığını alabileceği bir sistemi hep beraber kuralım.”  Dedi.

 TÜRKİYE YILDA 20 MİLYON TON BUĞDAY ÜRETİRKEN  10 MİLYON TON BUĞDAY İTHAL EDİYOR

 Polatlı Türkiye’nin en önemli buğday üretim merkezlerinden bir tanesi. Burada 2 milyon 200 bin dekar alanda üretim yapılıyor 1 milyon 125 bin dekarında buğday üretiliyor.   Silivri’de Trakya çiftçisinin sorunlarını dinledik  kamuoyuna yansıttık. Orta Anadolu’nun merkezi  tarım üssünde Polatlı Yassıhöyük’ten sesleniyorum.  Benim sözlerimin bir önemi yok önemli olan üretici kardeşlerimizin sözleri.  Türkiye yılda 20 milyon ton buğday üretirken  10 milyon ton buğday ithal ediyor. O halde biz  işlenmiş üretim ticaretini hesaba katarsak yılda en az 3 milyon ton buğday açığı olan bir memleketiz. Bu gerçekler ortadayken buğday üreticisinin desteklenmesi ve omuzlarda taşınması gerekirken adeta buğday üreticisine bir zulüm yapılıyor.Geçen sene 8,3 TL’ye sattığı buğdayı bu sene arkadaşlarımız 6 TL’ye satamadığını ifade ediyorlar. Diyebilirsiniz ki Toprak Mahsulleri Ofisi’nden bugün randevu almaya kalkarsanız size eylül ayında randevu veriyor. Yetmiyor, bir de orada size vadeli fiyat uyguluyor. Peki borcu olan, piyasaya para ödemek zorunda olan çiftçi ne yapıyor? Maalesef piyasaya teslim olmak zorunda kalıyor.

POLATLI’DAN  TARIM VE   MALİYE BAKANLIĞINA SESLENDİ

TMO Polatlı merkez ofisin önünde  üreticileri dinleyen  Günaydın “Arkamızda çok sayıda traktör var. Bu traktörler  en az 120 litre mazot alıyor. Mazotla çalışıyorlar, suyla çalışmıyorlar. Daha 10 gün evvel 26 lira olan mazot, bugün 33 lira olmuş. Mazota, gübreye, ilaca, suya, elektriğe inanılmaz zamlar gelirken buğday fiyatının geçen senenin 2 lira altına düşmesi, arpa fiyatının yine 2 lira altına düşmesi Allah’tan hak mıdır? Böyle bir politikayla çiftçiyi yaşatmak, üretimi sürdürebilmek mümkün müdür? Buradan Tarım Bakanlığı’na, Maliye Bakanlığı’na sesleniyorum  bir an evvel bu düzmece politikanızdan vazgeçin. Siz mal almak istemiyorsunuz ve çiftçiyi piyasaya mahkum ediyorsunuz.”ifadelerine yer verdi.

HBR AYSUN YILMAZ BENLİ 

İLGİLİ YAZILAR
- Advertisment -

SON DAKİKA

SON YORUMLAR