Cumartesi, Temmuz 27, 2024
Ana SayfaGündemHaberGORDİON  ÜLKEMİZİN 20'NCİ ESERİ OLARAK LİSTEDE YER ALACAK

GORDİON  ÜLKEMİZİN 20’NCİ ESERİ OLARAK LİSTEDE YER ALACAK

Spread the love

GORDİON’UN  UNESCO ASIL LİSTESİNE GİRMEMİZE SAYILI GÜNLER KALDI

  Polatlı Gordion Antik Kenti, Arabista’ın başkenti  Riyad’da yapılacak toplantıyla “UNESCO Dünya Mirası  Asıl Listesi”ne girmeye hak kazanacak. Riad’da yapılacak olan  UNESCO Dünya Mirası  Asıl Listesi”’nin  belirleneceği toplantı öncesi   Polatlı Gordion’da ATO ev sahipliğinde  bir dizi etkinlikler tertiplendi.

Polatlı , Gordion Antik Kenti  UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne aday ve asıl listeye girmesine sayılı günler kaldı.   Eylül ayının son haftasında  Polatlı Gordion Antik Kent için  kader günü olacak.    Riyad’da yapılacak toplantıya Polatlı dan Belediye Başkanı Mürsel Yıldızkaya ve 8 kişilik heyette katılacak. Gordion Antik Kent’in UNESCO Dünya Mirası asıl listesi’ne girmesine kesin gözü ile bakılırken   Gordion  20. UNESCO Dünya Mirası  listesindeki sırasını alacak.

 Eylül ayında Riyad’da yapılacak toplantı öncesi Ankara Ticaret Odası ev sahipliğinde Gordion’da  bir toplantı tertip edildi.  Gordion Antik Kenti müze bahçesinde  gerçekleştiren etkinliğe  Ankara Valisi Vasip Şahin, TBMM Dışişleri Komisyonu Başkanı , Ak Parti Akara milletvekili  Fuat Oktay, Polatlı Belediye Başkanı Mürsel Yıldızkaya ,ATO Başkanı Gürsel Baran,  Gordion Kazı Başkanı Charles Brian Rose  ve davetliler katıldı.

OKTAY “BİZ TÜRKLER ZATEN BÜYÜK MEDENİYETLERİN MİRASÇILARIYIZ”

Türkiye Büyük Millet Meclisi  (TBMM)  Dışişleri Komisyonu Başkanı Fuat  Oktay,  etkinlikte  yaptığı konuşmada, bir mirası gelecek nesillere aktarmanın önem taşıdığını belirtti. Oktay “Sadece mirasa topraklarınızda sahip olmak bir şey ifade etmiyor, onu ortaya çıkarmak, onu yaşatarak gelecek nesillere aktarıyor olmak asıl iddia sahibi olmaktır. Bir medeniyetin sahibi olmak, medeniyeti inşa etmek ve gelecek nesillere onu aktarmak demektir. Biz Türkler zaten büyük medeniyetlerin mirasçılarıyız.”dedi.

BARAN “GORDİON’DAKİ KIYMETİN FARKINDAYIZ”

Etkinliğe ev sahipliği yapan ATO Başkanı Baran Türkiye’nin UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde 19 miras alanı olduğunu söyledi. Bu sayıyı Gordion Antik Kenti ile 20’ye çıkarmanın gayreti içindeyiz. İnşallah Gordion, önümüzdeki ay Riyad’da yapılacak toplantıda Ankara’nın ilk ve ülkemizin 20’nci eseri olarak listede yer alacak. Burada çok önemli bir kıymet var, ATO olarak biz bu kıymetin farkındayız. 2019 yılında düzenlediğimiz ‘Uluslararası Marka Zirvesi’nin ana temasına Gordion’a ithafen ‘Düğüm Çözülüyor’ demiştik. Biz önceki yıllarda, her yıl Çanakkale’ye öğrenci gönderiyorduk, şimdi Gordion’a göndermeye başladık. Her yıl Ankara’dan 3 bin öğrencimiz Gordion’a gelecek, gezecek, görecek. Polatlı’daki Gordion’un UNESCO Kalıcı Miras Listesi’ne girmesi hem Polatlı’ya hem şehrimize hem de ülkemizin ekonomisine önemli katkı sağlayacak.”dedi.

ROSE  “RİYAD’DAN İYİ HABERLER BEKLİYORUZ”

Gordion Kazı Başkanı Charles Brian Rose da Türkiye’nin ikinci evi gibi olduğunu dile getirerek, “Biz Gordion’u çok seviyoruz. İnşallah gelecek ay Riyad’dan iyi haberler bekliyoruz. Bu toplantı bizim için büyük bir şeref” dedi.

HBR  AYSUN YILMAZ BENLİ

İLGİLİ YAZILAR
- Advertisment -

SON DAKİKA

SON YORUMLAR