Cumartesi, Temmuz 27, 2024
Ana SayfaGündemHaberESNAFIN SIRTINDAN O MAKAMLARI İŞGAL ETMEK OLMAZ

ESNAFIN SIRTINDAN O MAKAMLARI İŞGAL ETMEK OLMAZ

Spread the love

KARACA’DAN TESK BAŞKANI PALANDÖKEN’E  SERT ELEŞTRİRİ

EYT’den hiçbir esnaf ve sanatkarın mevcut şartlarda faydalanamayacağını belirten  Türkiye Sebzeciler Meyveciler Seyyar Pazarcılar Federasyonu ve Polatlı Pazarcılar Odası Başkanı Ali Karaca, düzenlemenin yeniden gözden geçirilmesi gerektiğini belirterek TESK Başkanı Bendevi Palandöken’i sert bir dille eleştirdi. Karaca “Esnaf pandemi de dükkanını kapattı. Ama burada Sayın Bendevi Palandöken dükkanını kapatan esnafın çektiği zarara duyarsız kaldı. Gerek temsilcilere, gerek bakanlıklara, gerek Sayın Cumhurbaşkanımıza pandemiden tutun bugüne kadar hiçbir talebimizi, esnafımızın hiçbir talep ve sorununu iletmedi. Gerçekleri yansıtmadıifadeleri ile  “ esnafın sırtından o makamları işgal etmek olmaz” dedi.

  Pazarcı esnafı  bağkur ve ssk  prim farkının eşitlenmesi gerektiğini söyledi,  Türkiye Sebzeciler Meyveciler Seyyar Pazarcılar Federasyonu ve Polatlı Pazarcılar Odası Başkanı Ali Karaca, EYT düzenlemesinin yeniden gözden geçirilsin diyerek “ SGK ve Bağkur arasındaki farkın eşitlenmesi gerektiğine dikkat çekti.  Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Başkanı Bendevi Palandöken’e de eleştiren Karaca, Palandöken’in seçim öncesi verdiği sözün askıda kaldığını ve esnaftan bir haber olduğunu ileri sürdü.

 ESNAF BU PARALARI ÖDEYEMEZ

Türkiye Sebzeciler Meyveciler Seyyar Pazarcılar Federasyonu ve Polatlı Pazarcılar Odası Başkanı Ali Karaca, “EYT, büyük bir çalışma ve müjdeyle çıkmıştı. Fakat çıkan müjdede esnaf ve sanatkarımız tamamen yoksun kalmıştır. Ben özellikle Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanımıza sesleniyorum. Çünkü bu yasa hazırlanırken ihya dahil edilmemiş. Dönemin prim borcu dönemin yılıyla çarpılır. Ama 2023’ün prim ücretiyle çarpar çıkarırsanız bu yüzde 300-400 faize tekabül eder. Bu şekilde 700-800 bin borcu çıkan esnaf bu paraları ödeyemez. Bundan faydalanamaz. EYT’den hiç bir şekilde esnaf ve sanatkarlar faydalanamaz. Çünkü ihya dahil edilmemiş. Şayet ihya dahil edilmiş olsaydı dönemin borcu dönemim günüyle hesapların ödenirdi. Ama bu şekilde geriye dönük satın alma yaptığını taktirde 2023’ün primiyle çarpılıyor. Bu adaletsizlik” dedi.

EN YÜKSEK PİRİMİ ÖDEYEN BİZ  EN GEÇ EMEKLİ OLAN BİZ, EN AZ MAAŞI ALAN DA BİZ

Bağkur ve SKK arasında şartların eşitlenmesi gerektiğini söyleyen KARACA “SSK’lılar 5 bin küsur iş gününden EYT’den yararlanırken bizler 9 bin iş günü. Buradaki esnafın adaletsizliğine bakın. En çok primi yatıran Bağkur 3 bin 200 TL yatırıyor. En geç emekli olan biz, en az maaşı alan biziz. Ama yanımızda çalışanlar 2 bin 200 TL prim yatırıyor bizden önce emekli oluyor ve bizden çok para alıyor. Böyle bir dengesizlik olmaz. Avrupa’da her şey eşitken bizde çıkan EYT’de neden eşit değil” dedi.

BAĞ-KUR’LU ESNAFIN  EYT’DEN YARARLANMASI İÇİN SSK’LILARLA AYNI İŞ GÜNÜNE TABİİ TUTULMASI  GEREKİYOR

EYT düzenlemesinin esnafın sıkıntı ve talepleri dinlenerek yeniden gözden geçirilmesi gerektiğini söyleyen Karaca, “Esnaf ve sanatkarımızın EYT’de yaşamış olduğu sıkıntıları ve taleplerin yeniden gözden geçirilmesi, sigorta prim ve günlerinin eşit olması ve bizlerinde EYT’den yararlanması için SSK’lılarla aynı iş gününe tabii tutulmamız gerekiyor. Yasa yeni çıkmışken yeniden gözden geçirilmesini istiyoruz” diye konuştu.

BENDEVİ PALANDÖKEN SADECE O MAKAMDA OTURUYOR, BAŞKA BİR İŞ YAPTIĞI YOK

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu Genel Başkanı Bendevi Palandöken’i “Sadece o makamda oturuyor, başka bir iş yaptığı yok”  iddiası ile eleştiren Karaca, “Bizim çatı kuruluşumuz Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu Genel Başkanı Bendevi Palandöken, seçimden önce Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı ile bir araya geldi. Bu adaletsizliğin kalkacağını bize müjdelemişti. SSK ve Bağkurluların prim günlerini eşit olması için söz vermişti. Ama TESK’in seçimi bittikten sonra rafta kaldı. Bana göre bu bir seçim yatırımıydı. Bendevi Palandöken seçim kazansın diye mi yapıldı. Palandöken twit atmış, ‘EYT düzenlemesi ile milyonlarca aile sevinç yaşıyor’ diye. TESK’in Genel Başkanı, esnafın temsilcisi esnafın yaşadığı sıkıntıdan haberi yok. Esnafın EYT’den hiç faydalanamadığını, borçlarını kolay ödemeleri için bir çalışma olmadığını bakıp görmeden müjdeliyor. Halbuki bu müjde değil. Kendisi ne kadar büyük sevinç yaşıyoruz dese de çünkü kendisi esnaf, sanatkardan habersiz. Sadece o makamda oturuyor, başka bir iş yaptığı yok” dedi.

ESNAFI O KOLTUKTA TEMSİL ETMEKLE OLMAZ

TESK Başkanı Palandöken’in esnafın sıkıntılarına karşı  duyarsız kaldığını söyleyen Karaca, “Sadece esnafı o koltukta temsil etmekle olmaz. Esnafın sırtından o makamları işgal etmek olmaz. Esnafın hakkını neden aramıyorsunuz, neden çıkıp konuşmuyorsunuz. Fiyatlar bu kadar artmışken hizmet sektöründe esnafın hala yıllık bilançosu 200 bin TL. Bunun en az 600 bin TL olması lazım. TESKOMB Genel Başkanı Abdülkadir Akgül’den Allah razı olsun. 250 bin TL olan kredi limitlerimizi 500 bin TL’ye çıkardı. Ama bizim hizmet sektörümüzde hala yıllık bilanço 200 bin TL. Pazarcı zaten haftalık 200 bin TL sebze-meyve satıyor. Yıllık 200 bin TL bilanço olur mu? Bugün ev kiraları 5-10 bin TL. Bin 300 TL dükkan kirasını geçtiğiniz zaman basit usulden gelir vergisine tabii oluyorsunuz. Bin 300 TL dükkan kirası mı kaldı bu ülkede. Esnaf pandemi de dükkanını kapattı. Ama burada Sayın Bendevi Palandöken dükkanını kapatan esnafın çektiği zarara duyarsız kaldı. Gerek temsilcilere, gerek bakanlıklara, gerek Sayın Cumhurbaşkanımıza pandemiden tutun bugüne kadar hiçbir talebimizi, esnafımızın hiçbir talep ve sorununu iletmedi. Gerçekleri yansıtmadı.” ifadelerini kullandı.”dedi.

HBR AYSUN YILMAZ BENLİ

İLGİLİ YAZILAR
- Advertisment -

SON DAKİKA

SON YORUMLAR