Cumartesi, Temmuz 27, 2024
Ana SayfaGündemHaberBU MÜBAREK GECEDE ÇOKÇA TÖVBE İSTİĞFARDA BULUNALIM

BU MÜBAREK GECEDE ÇOKÇA TÖVBE İSTİĞFARDA BULUNALIM

Spread the love

Polatlı Müftülüğü  Miraç kandili dolayısı ile   Miraç kandilinin önemi ve manasına ilişkin bilgilendirme yaptı.  Polatlı Müftülüğü Din hizmetleri uzmanı Arif Anayurt  “Bu gece ile Müslümanlara verilen ilk müjde günde beş vakit namazdır. Bununla birlikte verilen bir diğer müjde ise Allah’a şirk koşmayanların büyük günahlarının bağışlanacağı müjdesidir. Ne büyük bir müjdedir ki Allah, kendisine şirk koşmayan bütün kullarını affedip bağışlayacağını haber verir. Rabbimiz bizleri affetmek için her zaman bizlere fırsatlar sunmaktadır.”dedi. Anayurt   yaptığı açıklamanın devamında şu ifadelere yer verdi “ İnsan, hayatında manevi değerleri kaybettiğini hissettiğinde, eski günlerine dönmeyi arzular. Kandil geceleri, bize diğer vakitlerde kaybettiklerimizin kazanma imkânının sunulduğu değerli vakitlerdir. Bu kıymetli vakitlerin her insanda bıraktığı izler farklıdır. Kandil geceleri; imanı güçlendirmek, inancın gereklerini yapmak için fırsatları ayağımıza kadar getirir. Bazı insanlar sunulan bu imkânları ihmal edip terk eder; bazıları ise gücü ölçüsünde değerlendirir bu manevi zaman dilimlerini.

Üç ayların başlangıcıyla biz müminler farklı bir telaş yaşadık. Maddi ve manevi hazırlıklar yaptık.  Allah’ın emrettiği, Peygamberimizin (s.a.s.) yaşadığı, Yüce Kitabımız Kur’an-ı Kerim’de öğretildiği şekilde yaşama gayretimizi Ramazan ayına ulaşabilme heyecanıyla bu azmimizi diri tutma çabasındayız. Peygamber Efendimizin (s.a.s.), “Allah’ım! Recep ve şabanı bize mübarek kıl ve bizi ramazana ulaştır!”  şeklindeki duasını sıkça hatırlayıp ve dilimizden düşürmemeye özen gösteriyoruz. Üç aylar diye tarif ettiğimiz bereketli zamanların ikinci kandil gecesi Miraç kandilidir. Bu gece idrak edeceğimiz Miraç Kandilini Rabbimiz Kur’an’da  “Bir gece, kendisine bazı ayetlerimizi gösterelim diye kulunu Mescid-i Haram’dan çevresini mübarek kıldığımız Mescid-i Aksa’ya götüren Allah eksikliklerden münezzehtir. O, gerçekten her şeyi işitmekte ve görmektedir.” ayetiyle bizlere haber verir.

Mîrac; insanlığın kurtuluşu için gönderilen Sevgili Peygamberimizin, Cenab-ı Hakk’ın sonsuz kudretinin temâşa etmesidir. Yüce Allah’ın huzuruna yükseldiği mukaddes ve manevî bir yolculuktur. Maddî ve manevî yükselişe bir örnektir, her türlü kötülüklerden arınarak gerçek kulluğa, en yüce mertebeye erişmeye işarettir.Bu gece ile Müslümanlara verilen ilk müjde günde beş vakit namazdır. Bununla birlikte verilen bir diğer müjde ise Allah’a şirk koşmayanların büyük günahlarının bağışlanacağı müjdesidir. Ne büyük bir müjdedir ki Allah, kendisine şirk koşmayan bütün kullarını affedip bağışlayacağını haber verir. Rabbimiz bizleri affetmek için her zaman bizlere fırsatlar sunmaktadır. Bunu bilen bir Müslüman, ümitsiz olabilir mi? Allah’a kul olmaktan uzak durabilir mi? Kulluktan vazgeçebilir mi? Tabii ki hayır. Biliyoruz ki ne kadar hata yaparsak yapalım, yanlış yapıp günah işlesek de bizi kabul edecek bir Rabbimiz var. Bizi bizden iyi bilen; bizi yoktan var eden tek sığınağımız, tek çaremiz, onsuz olamayacağımız yegâne yaratıcımız O. Bakara suresinin 286. ayetinin de bir müjde olduğunu düşünürsek Allah, hiçbirimizi gücümüzün yetmediği bir şeyle yükümlü kılmaz; neticede kişinin lehinde olan da kendi kazandığıdır, aleyhinde olanı da kendi kazandığıdır. Bu bilince sahip olan kullar olarak şöyle dua etmeyi ihmal etmemeliyiz: “Rabbimiz! Unutur veya yanılırsak bizi cezalandırma! Bizden öncekilere yüklediğin gibi bize de ağır yük yükleme! Üstesinden gelemeyeceğimiz şeyleri boynumuza borç kılma! Bizi bağışla, ayıplarımızı ört ve bize rahmetinle muamele buyur! Sen bizim sahibimiz ve yardımcımızsın; artık inkârcı topluluğa karşı bize yardım et!

Anlıyoruz ki bile bile yapmadıkça unutur veya yanılırsak Rabbimiz bizleri cezalandırmaz. Bizlere, yerine getirip hesabını veremeyeceğimiz ağır sorumluluklar yüklemez. Hata ve günahlarımızın ortaya çıkmasını değil üzerinin örtülmesini ister. Biz de en büyük yardımcımız olan Rabbimizden; bizi bağışlayıp rahmetiyle muamele etmesini isteriz.Miraç Kandili aydınlığını fırsat bilerek çeşitli sebeplerle lekelenen kalplerimizi önce tevbe ve istiğfar ile temizleyelim. Aramızdaki dargınlık ve kırgınlıkları ortadan kaldırarak; “Müminler ancak kardeştirler.” ayetine uyalım. Bu mübarek gecede mü’minlerin miracı olan namazı bolca kılalım. Miraç gecesinde Yüce Allah’ın af va’dine mazhar olabilmek için bu mübarek gecede çokça tövbe istiğfarda bulunalım.”

İLGİLİ YAZILAR
- Advertisment -

SON DAKİKA

SON YORUMLAR