Cumartesi, Temmuz 27, 2024
Ana SayfaGündemHaberBAKAN KURUM: 5 BİN 250 LİRA KİRA DESTEĞİ VERDİĞİMİZ YERLERDE 2+1 TAKSİTLERİMİZ...

BAKAN KURUM: 5 BİN 250 LİRA KİRA DESTEĞİ VERDİĞİMİZ YERLERDE 2+1 TAKSİTLERİMİZ AYLIK 5 BİN 625 LİRA. 3+1 DAİRELERİMİZİN BAŞLANGIÇ TAKSİTİ 6 BİN 750 LİRA OLACAK

Spread the love

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, “Coğrafya kaderdir ve biz coğrafyamızın güzelliğinin farkındayız. Ama imtihanlarıyla da hep birlikte mücadele etmek zorundayız.” dedi.

Bakan Murat Kurum, Kağıthane Gültepe, Çeliktepe ve Mehmet Akif Mahalleleri Kentsel Dönüşüm Toplantısı’na katılarak açıklama yaptı. Bakan Kurum, toplantı sonrası Kağıthane Talatpaşa Caddesi’nde esnaf ziyareti gerçekleştirdi. Ziyaret sırasında motokurye ile karşılaşan Kurum, geçtiğimiz günlerde müjdesini verdiği “İstanbul’da motokuryelere dinlenme alanı” projesini anlattı.

“İster eviniz yapılana kadar 5 bin 250 lira kira desteği verelim, isterseniz rezerv konutlardan alın, evinizi yeniliyorsak, size mevcut yerinde dönüşüm yapıyorsak aylık 5 bin 250 lira kira yardımı yapacağız, 10 bin 500 lira da taşınma yardımı yapacağız”

Bakan Kurum, Kağıthane Gültepe, Çeliktepe ve Mehmet Akif Mahalleleri Kentsel Dönüşüm Toplantısı sonrası yaptığı açıklamada, devletin her zaman her konu milletin yanında olduğunu ifade ederek, ‘Yarısı Bizden’ kampanyasının detaylarını anlattı. Kurum, “Sayın Cumhurbaşkanımız, devletimiz her zaman olduğu gibi bu konuda da milletimizin, vatandaşımızın yanında Gaziosmanpaşa’daki programda ne dedik ‘Yarısı Bizden’ kampanyasını ilan ettik. Öncelikle ifade edelim. İnşa etmeyi planladığımız daireler 2+1 dairelerimiz 100 metrekare. Brüt 100 metrekare. Tabi bu parseldeki durumuna göre değişecek. Yani oradaki imar durumu neyse, eğer daha küçüğü yapılmak durumundaysa veya daha büyüğü yapılmak durumundaysa, buna göre oradaki metrekareler değişecek. 3+1 daireler 120 metrekare olacak ve İstanbul’un dokusuna uygun, kültürüne uygun, yatay mimariye sahip sıfır atık uyumlu, yeşil alanlarıyla sosyal donatılarıyla güvenli yapılar olacaklar. Öncelikle gideceğiz hak sahibi vatandaşımızla yapmış olduğu e-Devlet üzerinden gidip görüşmemizi yapacağız. Vatandaşımızı e-Devlet’e başvuracak ve bakanlığımızın personellerini ön inceleme için o binalara incelemeye gelecekler. Vatandaşımıza şunu teklif edeceğiz. Siz yerinde mi dönüşmek istiyorsunuz? Yoksa bizim yapmış olduğumuz rezerv alanda mı? İster burada yerinde dönüştürelim, isterseniz rezerv alandaki konutlarımızdan sizlere sağlam, güvenli konutlarımız verelim. Ve yerinizde dönüştürmüyorsak eğer sizin değerlerinizi de rezerv alandan alacağınız konutların değerinden düşürelim diyeceğiz. Ve bu manada ister eviniz yapılana kadar 5 bin 250 lira kira desteği verelim, isterseniz bu manada rezerv konutlardan alın. Yani evinizi yeniliyorsak, size mevcut yerinde dönüşüm yapıyorsak aylık 5 bin 250 lira kira yardımı yapacağız. Ve 10 bin 500 lira da taşınma yardımı yapacağız.” dedi.

“5 bin 250 lira kira desteği verdiğimiz yerlerde 2+1 taksitlerimiz aylık 5 bin 625 lira. 3+1 dairelerimizin başlangıç taksiti 6 bin 750 lira olacak”

Bakan Kurum, rezerv alanda dönüşüm talep eden hak sahipleri için nasıl bir ödeme planı hazırlandığını da anlattı. Bakan Murat Kurum, “İkincisi, dönüşüm sonrası vatandaşımız bir ücret ödeyecekse ki 2+1 daireler için 750 bin lira, 3+1 dairelerimiz için de 900 bin lira dönüşüm bedeli öngörüyoruz. Ve bu çerçevede vatandaşlarımız aylık taksitlerle bu dönüşüm sürecini yürütüyor olacaklar. 5 bin 250 lira kira desteği verdiğimiz yerlerde 2+1 taksitlerimiz aylık 5 bin 625 lira. Vatandaşımız evini dönüştürebilecek. 3+1 dairelerimizin başlangıç taksiti 6 bin 750 lira olacak ve 120 metrekare daireye vatandaşımız inşallah sahibi olacak ve konutlarımızı inşallah en geç 2 yıl içerisinde bitirip, TOKİ başkanlığımızla inşaatını yapacağız ve hak sahibi kardeşlerimize teslim edeceğiz.” ifadelerini kullandı.

“Eğer başvuru sayısı 200 bini aşarsa da hak sahiplerini nasıl sosyal konutlarımızla, TOKİ ile yaptığımız sosyal konutlarda noter huzurunda belirliyorsak, aynı anlayışla belirleyeceğiz ve hedefimiz ilk etapta bu 300 bin konutu dönüştürmektir”

Bakan Kurum, “Yarısı Bizden” kampanyasına başvuru sayısı 200 bini aşarsa hak sahiplerinin noter huzurunda belirleneceğini ifade ederek şöyle devam etti:

“İlk etapta 200 bin konutumuzu dönüştüreceğiz. 100 bin konutumuzu dönüştüreceğiz. 100 bin konutumuzu rezervde yapacağız ve toplamda 300 bin konutluk bir dönüşüm projesinden bahsediyoruz. Ve 300 bin konutluk dönüşüm projesinde maliyetin yarısını devletimiz karşılıyor. Eğer başvuru sayısı 200 bini aşarsa da hak sahiplerini nasıl sosyal konutlarımızla, TOKİ ile yaptığımız sosyal konutlarda noter huzurunda belirliyorsak, aynı anlayışla belirleyeceğiz ve hedefimiz ilk etapta bu 300 bin konutu dönüştürmektir. 5 yıl içerisinde de 1,5 milyon riskli konutumuzu İstanbul’umuzda dönüştürecek adımlarımızı işte belediye başkanlarımızla vatandaşımıza hep birlikte yapacağız. Bunu da birlikte başaracağız. Çünkü ülkemiz bir deprem ülkesi. İbni Haldun ne diyor biliyor musunuz? Coğrafya kaderdir. Ve biz coğrafyamızın güzelliğinin farkındayız. Ama imtihanlarıyla da hep birlikte mücadele etmek zorundayız. “ şeklinde konuştu.

“Biz kentsel dönüşümü annelerimizle birlikte yapacağız, buradaki hanım kardeşlerimizle birlikte yapacağız, Çeliktepe’yi, Kâğıthane’yi, İstanbul’umuzu annelerimizle, buradaki kız kardeşlerimizle, ablalarımızla birlikte dönüştüreceğiz”

Bakan Kurum, ülkenin deprem bölgesi olduğunu ifade ederek, “Gültepe, Çeliktepe ve  Mehmet Akif’te de aslında acil dönüşmesi gereken pek çok binamız var. Bunu vatandaşımız da biliyor. Peki bu dönüşümü kiminle yapacağız, kimlerle yapacağız? İşte burada kadın kollarımız var, annelerimiz var, ablalarımız var. Ben yavrularını en çok düşünen kişilerin annelerimiz olduğunu biliyorum ve açıkça söylüyorum. Biz kentsel dönüşümü annelerimizle birlikte yapacağız. Buradaki hanım kardeşlerimizle birlikte yapacağız. Çeliktepe’yi, Kâğıthane’yi, İstanbul’umuzu annelerimizle, buradaki kız kardeşlerimizle, ablalarımızla birlikte dönüştüreceğiz. Yavrusunun üzerine titreyen, gerçekten kendi aç, ama yavrusunu tok gezdiren, kendisi için özel bir zamanı olmayan, ama çocukları, eşi, komşusu için fedakârca çalışan, üreten annelerimizi işte o evlerimizi, çocukları için, geleceğimiz için birlikte dönüştüreceğiz. Tabi kardeşlerini en çok düşünen ablalarımızdan da destek bekliyoruz. Evlerini en çok düşünün kız kardeşlerimiz burada. Onlardan da destek bekliyoruz ve bu anlayışla 3 mahallemizde de daha önce nasıl yaptıysak, burada rızaya dayalı, gönüllü, yerinde dönüşümü hep birlikte yapacağız ve yarısını da devletimiz karşılayacak. Ben şimdiden Kâğıthane’nin dönüşümü hepimize hayırlı uğurlu olsun diyorum.” İfadelerini kullandı.

“Burada millet bahçeleri, yürüyüş yolları, kentsel dönüşüm projeleri, yine vatandaşımızın sağlığını, huzurunu ilgilendiren birçok projeyi başarılı bir şekilde yürüttük, buradaki 3 mahallemizde de aynı anlayışla sürecimizi yürüteceğiz”

Bakan Kurum, Kağıthane’deki dönüşüm sürecinin nasıl yürütüleceğiyle ilgili şu bilgileri paylaştı:

“Belediyemizle 3 mahallemizdeki kardeşlerimiz görüşmelerini hızlı bir şeklide başlatacaklar. Biz Kâğıthane belediyemizle gerçekten uyum içerisinde çalışıyoruz. Birçok projemizi yürüttük. Burada millet bahçeleri, yürüyüş yolları, kentsel dönüşüm projeleri, yine vatandaşımızın sağlığını, huzurunu ilgilendiren birçok projeyi başarılı bir şekilde yürüttük. İnşallah buradaki 3 mahallemizde de aynı anlayışla sürecimizi yürüteceğiz. Mahalle sakinlerimiz belediyemizle, bakanlığımızın ekipleriyle birlikte görüşmelerini başlatacaklar. riskli gördüğünü düşündüğümüz bu alanlarda vatandaşlarımızın rızası çerçevesinde yerinde dönüşümü yapacağız.” dedi.

Sizin yollarda giderken hem dinlenebileceğiniz, hem de bu yollarda ihtiyaçlarınızı gidereceğiniz hem şahsınızın, hem de aracınız, motosikletinizle ilgili ihtiyaçlarınızı gidereceğiniz güvenli cep alanları oluşturuyoruz”

Bakan Kurum, esnaf ziyaretleri sırasında 6 yıldır motokuryelik yapan Hamit Karaman ile sohbet ederek, geçtiğimiz günlerde motokuryelere verdiği müjdenin detaylarını şöyle aktardı:

“Yaklaşık İstanbul’da 200 bin, Türkiye’de 1 milyon 200 bin motokurye kardeşimiz var. Motokurye kardeşlerimiz ne götürüyorsunuz? Doğum günü pastası herhalde. Böyle pastalarımızı, keklerimizi, ilaçlarımızı, yemeklerimizi getiriyorsunuz. Allah sizden razı olsun. Tabi sizin yollarda giderken hem dinlenebileceğiniz, hem de bu yollarda ihtiyaçlarınızı gidereceğiniz hem şahsınızın, hem de aracınız, motosikletinizle ilgili ihtiyaçlarınızı gidereceğiniz güvenli cep alanları oluşturuyoruz. İnşallah pilotunu Tuzla’da başlatacağız. İstanbul’un 39 ilçesinde, tüm Türkiye’de motokuryelerimizle ilgili yolda giderken kardeşlerimizin dinlenebilmesi, ihtiyaçlarını giderebilmesi amacıyla o cepleri oluşturacağız. Orada dinleneceksiniz, ihtiyaçlarınızı gidereceksiniz. Güven içerisinde hizmetleri yapmaya devam edeceksiniz.” dedi.

Hbr-Ali Köksal

İLGİLİ YAZILAR
- Advertisment -

SON DAKİKA

SON YORUMLAR