Cumartesi, Temmuz 27, 2024
Ana SayfaGündemHaber28. DÖNEM MİLLETVEKİLİ SEÇİLEN  TÜRKEŞ KİMDİR? 

28. DÖNEM MİLLETVEKİLİ SEÇİLEN  TÜRKEŞ KİMDİR? 

Spread the love

ANKARA 1. BÖLGE MİLLETVEKİLLERİMİZİ TANIYALIM

  14 Mayıs  Cumhurbaşkanlığı ve 28. Dönem milletvekili seçimlerinin ardından   Ankara 1. Bölgeden Türkiye Büyük Millet Meclisine girmeye hak kazanan    yeni parlamento üyelerini  sizler için derledik.  Ankara 1. Bölgeyi temsil eden 13 milletvekili kimlerdir?  Ak Parti, CHP, İyi Parti  ve MHP’li milletvekillerini tanıtacağız.  Siyasi hayatı oldukça uzun olan  ve MHP  kurucu lideri Rahmetli Alparslan Türkeş’in oğlu  olan Tuğrul Türkeş  ile başlıyoruz…

14 Mayıs 2023  Cumhurbaşkanlığı ve 28. dönem milletvekili seçimlerine Ak Parti Ankara 1. bölgeden 1. sıra adayı olarak katılan ve 28. dönem parlamento üyesi olan Tuğrul Türkeş’in  siyasi hayatını sizler için derledik . 

     AK PARTİ ANKARA 1. BÖLGEDEN   MİLLETVEKİLİ SEÇİLEN TUĞRUL TÜRKEŞ KİMDİR?

Yıldırım Tuğrul Türkeş:  1 Aralık 1954, İstanbul   doğumlu  , Türk ekonomist ve siyasetçidir.  MHP’nin kurucusu  Alparslan Türkeş’in ‘in oğludur. Başbakan yardımcılığı görevini 2015-2017 yılları arasında sürdüren Türkeş, 28 Ağustos 2015 tarihinde Ahmet Davutoğlu tarafından kurulan  Geçici seçim hükümetine ‘ne katılmıştır. Ardından  Ak Parti’ye katılarak Kasım 2015 Türkiye  genel seçimlerinde  Ak Parti  milletvekili olarak meclise girmiştir ve başbakan yardımcılığı görevine kurulan yeni  hükümette devam ettirmiştir.

2004 Türkiye  genel seçimlerinden buyana  Ankara 1.bölge milletvekili olarak meclise girmektedir. 1998 – 2002 yılları arasında  Aydınlık Türkiye Partisi  (ATP) Genel Başkanlığı görevini üstlenmiştir.

Yıldırım Tuğrul Türkeş, 1 Aralık 1954 tarihinde İstanbul’da  Alparslan  Türkeş  ve Muzaffer Şükriye Türkeş’in oğlu olarak doğdu    Ankara Ted Kolejinden   mezun olduktan sonra Ankara Üniversitesi  Mühendislik Fakültesinde   2 yıl mimarlık okudu. Daha sonra  Hacettepe Üniversitesi  İktisadi  ve İdari Bilimler  Fakültesi  İktisat Bölümünden mezun oldu. Ticaret Bakanlığında Basın danışmanlığı görevini üstlendi ve Ortadoğu  gazetesinde Yönetim Kurulu Başkanlığı yaptı. Pek çok gazetede köşe yazarlığı yaptı

Ticaret fuarı organizasyonu alanında Turkuaz Fuarcılığı kuran Türkeş,  Petkim  AŞ. ve Türkiye Cumhuriyeti Kalkınma Bankasında Yönetim Kurulu Üyeliği yaptı. Birçok başka şirkette müdür ve müdür yardımcılığı görevi üstlendi.

MHP LİDERLİĞİNE ADAYLIĞI

1997 yılında MHP Genel Başkanı babası Alparslan Türkeş’in  ölümü üzerine MHP Genel Başkanlığına adaylığını koydu. Kongrede yapılan oylamanın ilk turunda birinci sırada çıkmasına rağmen seçilebilmek için gereken oy sayısına ulaşamadı. İkinci tur başlamadan önce birçok aday Türkeş’in rakibi  Devlet Bahçeli’ye  destek olmak amacıyla adaylığını çekti. İkinci turda Bahçeli’nin genel başkan seçilmesini ardından Türkeş, partiden ayrıldı.

DYP ‘DEN KAYSERİ MİLLETVEKİLİ ADAYI OLDU PARTİSİ BARAJ ALTINDA KALDI

Türkeş MHP’den ayrılmasının ardından Aydınlık Türkiye Partisi’nin (ATP) kurucu üyeleri arasında yer aldı ve sonradan genel başkanı oldu.2002 Türkiye genel seçimlerinden önce   Türkeş,  Doğru Yol Partisi  (DYP) ile seçim ittifakı yaparak  Kayseri’den milletvekili adayı oldu. Fakat DYP, seçimlerde %10’luk seçim barajını aşamadığı için tüm milletvekillerini kaybetti. Seçimin ardından Türkeş, ATP Genel Başkanlığı görevinden istifa etti.

BAHÇELİ İLE BARIŞTI  MHP’YE DÖNÜŞ

2007 Türkiye genel seçimlerinden  önce Türkeş, eski rakibi Bahçeli ile barıştı ve MHP Ankara 1. bölge milletvekili adayı oldu. Seçimde partisinin zaferiyle meclise girdi, 2001  ve Haziran  2015  genel seçimlerinden   tekrar meclise girdi . Milletvekilliği döneminde Türkiye – Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti  Parlamentolararası Dostluk grubu üyeliği yaptı. Ayrıca MHP Yürütme Komitesi üyeliği de yaptı.

 BAHÇELİ İTİRAZ ETTİ TÜRKEŞ KABUL ETTİ

 2015 Haziran genel seçimleri  sonrasında hiçbir parti tek başına iktidar olmak için gereken sandalye sayısına ulaşamayınca ve koalisyon görüşmelerinden bir sonuç alınamayınca erken seçim kararı alındı. Seçim hükûmetini kurmakla sorumlu olan  Ahmet Davutoğlu’nun  üç MHP milletvekiline seçim hükûmetinde Bakanlar Kurulu üyeliği için teklif yaptı. MHP Genel Başkanı  Devlet Bahçeli   seçim hükûmetine partisinden üye vermeye şiddetle karşı olmasına rağmen Türkeş bu teklifi kabul etti

MHP’DEN İHRAÇ EDİLDİ

MHP, seçim hükûmetinde yer almayacağını açıkladı. Ahmet Davutoğlu  bu açıklamayı aldırmadan  Ahmet Kenan Tanrıkulu  , Meral Akşener ve Türkeş’e bakanlık teklifi gönderdi. Türkeş, parti politikasına rağmen Davutoğlu’nun teklifini kabul eden tek isim oldu. Teklifi kabul etmesinin ardından MHP disiplin kuruluna sevk edildi. Türkeş anayasal bir görevi kabul etmenin ihraç edilmesini gerektirmeyeceğini söyleyerek kendini savundu fakat 5 Eylül 2015 tarihinde MHP’den ihraç edildi.  T Türkeş’in ihraç edilmesiyle birlikte MHP’nin meclisteki sandalye sayısı 80’den 79’a HDP ‘nin gerisine düşerek meclisteki en küçük gruba sahip olan parti oldu

AK PARTİ’YE GEÇİŞ

Türkeş MHP’den ihraç edilmesinin ardından Ak Parti’ye katıldı ve  Kasım  2015  genel seçimlerinde  AK Parti Ankara milletvekili olarak tekrar meclise girdi. Davutoğlu tarafından kurulan 64. Türkiye Hükümeti’nde  Başbakan yardımcısı olarak yer aldı. Davutoğlu’nun istifa etmesinin ardından Binali Yıldırım    tarafından 25 Mayıs 2016 kurulan 65. Türkiye Hükümeti ‘nde tekrar Başbakan yardımcısı olarak yer aldı. 2018 genel seçimlerinde   Ak Parti Ankara milletvekili seçildi Türkeş son olarak 2023  14  Mayıs   Türkiye genel seçimlerinde Ak Parti’den Ankara Birinci bölge milletvekili olarak yeniden seçildi.

İLGİLİ YAZILAR
- Advertisment -

SON DAKİKA

SON YORUMLAR