Her yıl binlerce insan, bir kaza ya da hastalık sonucunda kan bulamadığı için hayatını kaybetmektedir. Buna karşılık yapılan araştırmalar, yaklaşık 72 milyon insanın yaşadığı Türkiye’de yıllık kan bağış oranının, nüfusun %1’i kadar olduğunu göstermektedir. Oysaki kan bağışı, kan bekleyen binlerce insanın hayatını kurtarmanın yanı sıra, bağış yapan kişinin sağlığını da olumlu yönde etkilemektedir. Kanın tek kaynağı insandır. Bu hayati sıvının başka bir muadili yoktur. Bu yüzden kan bağışlamak, hayat kurtarmakla eş değer tutulur. Hiç tanımadığınız insanlara kan bağışlayarak derman olabilir, hatta kan bağışlayarak kendi sağlığınızı da koruyabilirsiniz.
Kan bağışının sağladığı faydalara gelin birlikte göz atalım;
-Kan verirken kişinin vücudunda kan yapan organlar uyarılmakta ve vücudun kan yapmasını teşvik etmektedir.
-Vücudunuzda bulunan kan hücrelerini yeniler.
-Kan bağışlayan kişide baş ağrısı, stres, yüksek tansiyon, yorgunluk gibi rahatsızlıkların giderilmesinde çok büyük katkısı olur.
-Kemik iliğinin yağlanmasını önleyip, kan yapımı canlı tutulur.
-Kan bağışında bulunan kişiler kendini psikolojik olarak rahat, huzurlu hisseder. Daha sonra kendisine kan verilmesi gerektiğinde bunu yapacak insanların çıkacağını düşünerek güven duyar.
-Kan bağışında bulunan herkese kan grubu, kan sayımı, kanla bulaşan hastalıklara yönelik tarama testleri uygulanmaktadır. Bu nedenle kan bağışı kişinin sağlığı açısından oldukça faydalı olabilir.
Peki Kimler Kan Bağışı Yapamaz?
Bazı nedenler de sizin kan vermenize engel olabilir. Eğer aşağıda sıralanan durumlardan herhangi biri sizde varsa, kan vermek için biraz beklemeniz gerekmektedir.
- Muayenede 37,5 dereceden fazla vücut ısısı olanlar.
- Nabız atış sayısı dakikada 50’den az, 100’den fazla olanlar.
- Damardan uyuşturucu bağımlılığı olanlar.
Pıhtılaşma faktör konsantresi ile tedavi olanlar.
- Son 24 saatte aşırı miktarda alkol alanlar.
- Cinsel yolla bulaşmış bir hastalık geçirenler ve geçirme riski yüksek cinsel tercihlerde bulunanlar.
- Soğuk algınlığı geçirenler şikayetlerinin kesilmesinden 3 gün sonra kan bağışı yapabilirler.
- Son 12 ay içinde; bulaşıcı sarılığı olan biri ile yakın teması olanlar.
- Organ veya doku nakli yapılanlar.
- Akupunktur, dövme, cildinizin herhangi bir yerini deldirme (kulak deldirme gibi) işlemi yaptıranlar.
- Son 3 yıl içinde sıtma hastalığı geçirenler kan veremezler.
- Sıtma hastalığının salgın olarak bulunduğu coğrafi bölgelerde 6 aydan fazla kalanlar, 2 yıl süre ile; 6 aydan az kalanlar ise 12 ay kan bağışında bulunamazlar.
- Kullandığınız ilaçlar varsa mutlaka kan verdiğiniz merkezdeki doktora iletin.
- Kalp krizi geçiren bir kişi kan veremez.
Bu yazıma vakit ayırıp okuyan kıymetli okurlar, bir gün hastane koridorlarında sevdikleriniz yaşam savaşı verirken, sizler apar topar çaresiz bir kan arayışına girdiğinizde mi bu konu önem arz edecek? Başımıza bu tatsız durumlar gelmeden, bu acılara tanıklık etmeden, başka birisinin kalbine şifa olmak için, hastanın derdine derman olmak için çevrenizde en yakın kan bağışı kuruluşuna sağlığınız el veriyorsa lütfen kan verelim olur mu? Bir yüzü güldürmek, insanlara iyi gelmek işte bu kadar basit….Şimdiden tüm kan bekleyenler için bizzat teşekkür ediyorum J A.Gülşah ONUR